Годишен литературен преглед – Бургас ‘2021

Тазгодишният плакет за поезия, проза и литературна критика “Пегас” отиде при бургаското поетично семейство – Елка Василева и Матей Марков – Ебори, за съвместната им стихосбирка “Ти”. С плакет “Христо Фотев” бе отличен Марин Маринов за книгата “Осем такта тишина”, а плакет “Петко Росен” получи Слави Томов за сборника разкази “Докери. Врати към лятото”.
Дата: 
неделя, 5 December, 2021
Категория: 

На 3 декември 2021 г. в зала “Тончо Русев”, в Културен дом на НХК, гр. Бургас, се проведе традиционният Годишен литературен преглед на издадените през 2021 година книги на бургаски автори и връчването на също така превърналите се в традиция годишни литературни награди “Пегас” на Община Бургас.

Водещ на церемонията бе актьорът Никола Парашкевов, музикален поздрав отправи джаз формация “Бургас”.

Литературните критици, селектирали творбите за тазгодишното издание, са Георги Николов и Владимир Шумелов. Техните кандидатури са предложени от сдружение “Бургаска писателска общност” и утвърдени от общинското ръководство.

Литературните награди са знакови за града. Това е една добра традиция. Тази година са издадени над 20 произведения, голяма част от тях финансирани от Община Бургас. Ние ще подпомагаме бургаските автори, за да продължава градът ни да е център на книжовността и развитието” – каза в приветствието си кметът Димитър Николов по време на церемонията.

Номинациите в категория поезия бяха определени от Георги Николов. Тази година за наградата за поезия на името на Христо Фотев бяха номинирани: Елка Василева и Матей Марков (със съвместния им творчески псевдоним Ебори) за стихосбирката им “Ти”, Марин Маринов за “Осем такта тишина” и Яна Вълчева за поетичната книга “Ти ще тръгнеш”.

Литературният критик Владимир Шумелов определи номинираните в категория проза: Иван Сухиванов за сборника с разкази “Ноар”, Николай Фенерски за “Улица Зеленика” и Слави Томов за сборника с фрагменти “Докери. Врати към лятото”.

С поетичната награда на името на големия Христо Фотев тази година бе удостоен Марин Маринов – за втората си книга “Осем такта тишина”. “Всичко, което се прави в Община Бургас е пример” – каза поетът и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който връчи наградата.

Наградата за художествена проза на името на Петко Росен отиде при журналиста Слави Томов – за книгата “Докери. Врати към лятото”. Плакетът връчи зам.-кметът по “Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева. Тя подчерта, че литературните прегледи и годишните награди имат 32-годишна история и много малко общини имат хъса да поддържат такава традиция.

А тазгодишният плакет за поезия, проза и литературна критика “Пегас” спечели бургаското поетично семейство – Елка Василева и Матей Марков – Ебори. Отличието връчи кметът на Бургас Димитър Николов.

“Любовта е най-големият стимул за живот и творчество. Благодаря на нашия редактор Ваньо Вълчев” – сподели Елка Василева при получаването на отличието.

Сред официалните гости на награждаването бяха журналистът и литературен критик Анджела Димчева, председателят на Бургаска писателска общност Роза Боянова, писатели и общественици.

----------------
Снимки: Пресцентър на Община Бургас.
----------------

“Меридиан 27” отново поема ангажимента да публикува пълните текстове на докладите за Годишния литературен преглед.
Докладите за разглежданите книги в ГЛП-2021 ще можете да видите тук:

Преглед на поетичните книги, издадени през 2021 г. ----->>>>

Преглед на белетристичните книги, издадени през 2021 г. ----->>>>

----------------

Слави Томов бе отличен с наградата за художествена проза “Петко Росен” за книгата “Докери. Врати към лятото”
Плакет “Христо Фотев” получи Марин Маринов – за стихосбирката Осем такта тишина”

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите