Грегор Замза

Из сборника с разкази “Микро”
Дата: 
събота, 16 July, 2016
Категория: 

Грегор Замза

Една сутрин след неспокойни сънища Грегор Замза откри, че се е преобразил в леглото си на огромно насекомо. Той се учуди от тази внезапна промяна, но вече закъсняваше за работа.

Щом влезе в офиса всякакви колебания за новата му самоличност се изпариха. Чистачката го нападна, крещейки “Хлебарка!”, и го заблъска с метлата. Една разсънена от врявата колежка излезе в коридора и припадна по средата на писъка си. Грегор набързо се сдоби с едноседмичен платен отпуск, “по здравословни причини”.

Не му беше писано да привикне към новия си живот. На следващата сутрин той се събуди гигантска мравка. Получил достъп до загадъчната радио станция, по която мравките общуват с антенките си, мъжът прекара деня в разходки до кварталните мравуняци.

Този живот не беше самотен и му хареса, ала сряда донесе нова промяна и Грегор се събуди щурец. След двайсетина часа, прекарани в песни, дойде четвъртък, а той откри в леглото си, че е станал гигантска муха. Този ден нищо не се случи, но Грегор установи, че лентяйският, безцелен живот на мухите си има своите предимства.

В петък мъжът се събуди, преобразен в пеперуда, и набързо забрави вчерашните преимущества. Достави му голямо удоволствие да кръжи в близкия парк часове наред, докато шумни туристи го снимат и отрупват с комплименти.

В събота заваля, но Грегор Замза тъй или иначе си остана вкъщи – беше се превърнал в паяк и прекара деня в плетене. В неделя времето се оправи и мъжът си помисли, че хич не му се връща на работа. Сетне се погледна в огледалото и установи, че няма за какво да се тревожи.

Беше се превърнал в еднодневка.

--------------
Из сборника с разкази “Микро”
--------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите