Годишен литературен преглед – Бургас ‘2023

С тазгодишния плакет за поезия, проза и литературна критика “Пегас” бе удостоена Наталия Недялкова за поетичната книга “Стихоанализа”. Плакет “Петко Росен” получи Динко Динков за сборника с разкази “Богородични морета”, а плакет “Христо Фотев” – Елена Петрова за стихосбирката “Ето какво”.
Дата: 
събота, 2 December, 2023
Категория: 

Традиционните годишни литературни отличия на най-успешните бургаски автори и техните книги за 2023 г. бяха връчени тържествено в навечерието на празника на Бургас – Никулден, на 1 декември 2023 г. на специална церемония в Операта. Ежегодните литературни награди на Община Бургас са съответно: “Пегас”, както и наградите за художествена проза – плакет на името на Петко Росен, и за поезия – плакет на името на Христо Фотев.

Носител на литературния “Пегас” за 2023 г. (за поезия, проза, критика и документалистика с национално признание) стана поетесата Наталия Недялкова. Тя бе отличена за поетичната книга “Стихоанализа”.

Щастлива съм! – възкликна от сцената поетесата и преводач: – “Стихоанализа” я написах аз, но благодарността ми е към онези, които дадоха всичко от себе си. Зад книгата се крие много труд на хората, които допринесоха тя да стане факт. Огромна благодарност на Община Бургас за финансирането на тази книга, на анонимния конкурс за ръкописи, който даде зелена светлина на книгата, на журито, на редактора Роза Боянова и издателство “Либра Скорп”. Благодаря на автора на корицата Мариян Зингаров и автора на фотоси Вили Колева. И на всички вас, които давахте кураж и вдъхновение, както и повод да се пише поезия – тези, които бяха добронамерени, благодаря и на тези, които бяха критични. Всяка критика има в себе си градивен елемент и ни помага да поемем във вярната посока.

Номинираните автори в раздел проза бяха Динко Динков за “Богородични морета”, Иван Сухиванов за “Апотеоз на радикалния обрат” и Любомир Калудов за “От змей злато”. Плакетът “Петко Росен” за проза бе присъден на Динко Динков за сборника с разкази “Богородични морета”. При получаването на отличието той заяви:
Имах детската радост, че тази книга с любовта която е в нея, събра страхотен екип от добри хора. Благодаря на жена си, която е винаги до мен е и пръв редактор на текстовете ми.
Динко Динков благодари на Ваньо Вълчев и Донка Кънева за работата по книгата, както и на издателите си от “Либра Скорп”.

Поетичната награда – плакет на името на Христо Фотев получи Елена Петрова за стихосбирката й “Ето какво”. Номинирани за отличието бяха също Милка Стоянова с “Дръвче зад прозореца” и Наталия Недялкова за “Стихоанализа”.

Номинациите в трите категории са въз основа на Годишните литературни доклади на професор дфн Калина Лукова (за издадените през 2023 г. поетични книги) и на професор дфн Клео Протохристова (за книги проза).

В поетичните книги, които прочетох за този преглед, открих много високо ниво, много голяма дарба, много разлистен поетически талант. Гордея се с всички вас”, заяви проф. Калина Лукова.

За разлика от относително единната картина, която проф. Лукова имаше възможност да наблюдава в лириката, създадена от вас, аз бях изправена през извънредно трудна задача, защото под общия етикет “проза” бе включена художествена литература, сборници с разкази, романи, детска книга, литературно-критическа книга, документалистика и етнографски изследвания. Трудно е на тази база да се изберат трима автори, които да бъдат номинирани”, коментира проф. Протохристова. Тя допълни, че според нея Бургас заслужено е известен като градът на поетите, което поставя авторите на проза в едно донякъде незавидно положение, но им дава добра перспектива, както и импулс за борба и развитие. “Въпреки че Бургас е градът на поетите, и трите номинации не са просто номинации, свързани с продукциите на бургаските писатели тази година, а номинации, които съвършено, уместно и достойно стоят в националната ни литература”, коментира още проф. Протохристова.

Заместник-кметът по “Култура, туризъм и спорт” Диана Саватева също поздрави отличените:
Всеки, който пише, иска да бъде награден и забелязан, но ценното днес е, че всеки един от авторите получи представа от професионална гледна точка накъде върви и съвет накъде трябва да продължи. Повярвайте ми, това е също толкова важно, колкото номинацията и наградата. Нека да вярваме, че по-добрите книги, които ще напишем, ни предстоят.

--------------

“Меридиан 27” отново поема ангажимента да публикува пълните текстове на докладите за Годишния литературен преглед.
Докладите за разглежданите книги в ГЛП-2023 можете да видите тук:

Преглед на поетичните книги, издадени през 2023 г. ----->>>>

Преглед на белетристичните книги, издадени през 2023 г. ----->>>>

--------------
Хронологично, описани всички автори, отличени през годините, можете да видите тук: ----->>>>>
--------------

Литературното отличие “Пегас”, 2023 г., грабна Наталия Недялкова за поетичната книга “Стихоанализа”
Динко Динков получи плакет “Петко Росен” за сборника с разкази “Богородични морета”
Докладите за литературната продукция тази година са от професор дфн Калина Лукова (за издадените през 2023 г. поетични книги) и на професор дфн Клео Протохристова (за книги проза)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите