Поетичната книга “Осмели се да чувстваш” на Светлана Чиглайска с наградата “Еквалибриум ‘2023”

Наградата “Еквалибриум” за 2023 г. на издателство “Либра Скорп” се присъжда на Светлана Чиглайска за поетичната й книга “Осмели се да чувстваш”.
Дата: 
понеделник, 17 April, 2023
Категория: 

Поетичната книга “Осмели се да чувстваш” на Светлана Чиглайска с наградата “Еквалибриум ‘2023”

Наградата “Еквалибриум” за 2023 г. на издателство “Либра Скорп” се присъжда на Светлана Чиглайска за поетичната й книга “Осмели се да чувстваш”. Дебютната книга вече е факт, предстояща е премиерата й както в родния град на авторката, така и в други градове в страната.

Светлана Чиглайска пише поезия още от ученическите години, повлияна от най-добрите образци на изящната словесност. Участва в литературни форуми, където нейното творчество не остава незабелязано. Като ученичка е отличена с първо място в конкурс за поезия на тема “Есен” и второ място в конкурс “Бъдеще за България”. През 1999 г., шестокласничка, Светлана Чиглайска сътворява текста на химна на ОУ “Св. Княз Борис I”, музиката е на Елза Паносян, а песента и до днес е химн на училището.

В по-ранна възраст поезията е нейният начин да изрази емоциите си, дори да се скрие от реалността. Днес тя е търсеният път към себепознание. Светлана определя творчеството си като мост между реалността и духовната същност. Вярва, че всеки читател ще открие “своето” стихотворение, което ще го накара да се почувства “уютно”, да усети разбиране и споделеност, дори да открие самия себе си.

“Осмели се да чувстваш” е посланието на Светлана Чиглайска към дръзналите да се доверят на своите сетива, да се вслушат в сърцето, пренебрегвайки директивите на разума.

Според издателите книгата е съчетание на образи и чувства, от по детски наивни до творчески зрели и осъзнати представи за света около нас. И в тях неизменно, като в отражение проблясва светът, истинският свят на Светлана Чиглайска.

А по думите на редактора на книгата Динко Динков “... осмелилите се да чувстват ще открият бисери на добротата сред поетичните образи... Диалогична лирика, изпълнена с тревожност... Вплетена в ранима душевност, достигаща до откровения за греха и изкуплението...
Детският поглед – изумлението от човешката жестокост – преобразява отчаянието с болезнено мечтание, с вяра в божествената сила на любовта. Последвала внезапния порив за сливане с морето в търсене на спасение, лирическата героиня с душа на сирена съзерцава залязващите брегове и ни разтваря в прегръдките на вълните
.”

“Осмели се да чувстваш” е поезия, до болка откровена, сочеща като маяк просветлението за пропилените възможности, неразумно проиграните шансове, съмнителните саможертви и претърпените загуби, за всички безразсъдно изгубили себе си в морето от тъга. “Осмели се да чувстваш” е за всеки един от тях, прочитайки я, и откривайки в нея “своето стихотворение”, да се отърси от собствените страхове и съмнения, и смело и непоколебимо да се устреми към своите чувства – там, където копнежите ще бъдат реалност.

С пожелания за “попътен вятър” на новата книга, а на авторката нови успехи и нови книги, с които да завладява сърцата на читателите!

-----------------
Светлана Чиглайска, “Осмели се да чувстваш”, изд. “Либра Скорп”, Б., 2023.
-----------------
За “Осмели се да чувстваш” и поезията на Светлана Чиглайска от издателя ----->>>>>
-----------------

Засегнати автори: