Дълбок поклон пред родината

Отзив стихосбирката “Светиня“ на Ценка Илиева
Дата: 
неделя, 31 August, 2014
Категория: 

Родината е близка и скъпа като майката, отъждествяваме я с родното място, родната природа, с миналото, настоящето и бъдещето на народа, който я населява.

Родината предизвиква асоциации за забележителни исторически и културни събития, за легендарни герои.

Всеки човек има не само дом и семейство, но и Отечество, за което трябва да милее и да работи с всички сили за неговия просперитет. Към такива мисли ни насочва стихосбирката на Ценка Илиева “Светиня”.

Родината е централен образ в лирическите текстове. От стиховете лъха искрена обич и преклонение пред тази “Свидна България”, пред нейната природна красота, струи гордост за славното й минало. Чувствата извират дълбоко от сърцето на поетесата. Те звучат нежно и затрогващо. В тях липсват декларативност и гръмогласна патетика.

В нашето трудно съвремие ни е особено необходима патриотична поезия, за да осъзнаем истинските ценности в живота и ролята на Родината за осмисляне на нашето битие. В трудни моменти, когато сме далеч от нея, тя ще ни влее морални сили и “тогава за миг ще отлитне и мъка, и горест навярно”.

Родината е светиня, която заема трайно място в сърцето на всеки българин. Лирическата героиня е съпричастна с нейната съдба, страда заедно с нея заради несгодите, които трябва да понесе.

Не е трудно да се открият посланията на поетесата. Всеки истински родолюбец трябва да съхрани у себе си българския дух, да опази родовия си корен, защото “без памет чезнат род и нрави и бедна става ни душата”.

Всеки според възможностите си може да допринесе за напредъка на Родината. В духа на Паисий звучи призивът: “Ти, българино, дай своя дял, за да не угасне искрата”.

Съвременно и актуално значение има посланието на поетесата за запазване на околната среда. Като гражданка и патриотка тя издига глас: “Спрете яростта си дива! Нека да спасим земята, за да бъдем с нея живи!”.

Книгата те кара да препрочиташ стиховете и всеки път да преоткриваш България. Тя ни вдъхва сили и кураж, ще ни насочва към духовните ценности. Стихосбирката на Ценка Илиева поражда чувство на национална гордост и високо самочувствие, че сме следовници на една красива, но изстрадала земя, на един горд и непреклонен народ.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите