За Катя Коцева, за пламъчето и топлината вътре в нас

Екатерина Коцева: Трябва да се грижим и за душата като й доставяме удоволствие.
Дата: 
четвъртък, 14 July, 2016
Категория: 

Свещите са прекрасен сувенир, който може да украси атмосферата на всеки един семеен празник. Свещта отдавна е атрибут за всяко тържество, за специална дата, за романтични вечери. Или просто да поседиш в тишината, да слушаш любимата си музика под трептенето на нежното й пламъче – това понякога така ни липсва…

За някои свещта е просто едно красиво украшение в дома и в това няма нищо лошо. Но пък ароматните свещи са способни да бъдат прекрасно психотерапевтично средство – те ще ви помогнат да създадете необходимата атмосфера за релаксация, да се пренесете в света на мечтите и приятните спомени. Освен това, декоративната свещ е и прекрасен подарък – топлината на нейния пламък е най-доброто пожелание към любим човек.

Такива мисли ме отведоха в едно малко кокетно магазинче за красиви неща, сгушено между две големи улици в Бургас, търсейки подарък за приятелка. И там ги открих – бели, лилави, златисти, с панделки и листенца от орхидея, изящни, красиво опаковани, но ухаещи и през целофана, и подканващи те да ги купиш. Дори и без повод – просто трябва да ги имаш. Свещите на Катя. Ето какво споделя с нас самата Екатерина Коцева – майсторката на тази парафинова феерия.

Роза МАКСИМОВА, вестник “Компас”, Бургас

------------------

Екатерина Коцева: Трябва да се грижим и за душата като й доставяме удоволствие.
(Интервю на Роза Максимова, в. “Компас”)

– Разкажете, моля, как попаднахте в света на творчеството? Как започнахте да се занимавате с изработването на декоративни свещи? Защо точно свещи?

– Човек се ражда творец! Не можеш да попаднеш случайно в света на творчеството. Ако го носиш в себе си, просто го усещаш и го развиваш.

Свещите са красота, романтика, топлина и уют!
Исках да правя нещо красиво, насочено към клиенти изискани и естети.
Така започнах да се занимавам с изработването на декоративни, ароматни свещи. За мен това беше голямо предизвикателство, защото започнах да се уча сама и трябваше да успея.

– Кой измисля моделите, формите?

– Perfect Candle е брандът на моите свещи. Това беше моята цел – съвършената свещ!
За краткото си време на дейност предлагам богата гама серии от различни колекции и голямо разнообразие от форми свещи, подходящи за различни поводи и събития в изобилие от нестандартни екзотични, плодови, дървесни, парфюмни и комбинирани аромати.
Всички модели и форми са мое решение. Предлагам елегантна визия, която внася изисканост и уютна атмосфера във всеки дом.

– Правите и тематични свещи – за Коледа, за Великден... Романтичен ли е българинът? Кога използва свещи?

– Българинът няма този морал и традиции за палене на свещи без повод, но в последните години тенденциите се променят.
Трябва да се грижим и за душата като й доставяме удоволствие.
Изработвам тематично серии свещи за всякакви празници и поводи – Коледа, Великден, сватби, кръщенета, български фолклор.

– Какво е за вас творчеството – хоби, професия или начин на себеизразяване?

– Всяко творчество е себеизразяване!Всеки творец изразява себе си в това, което прави. От изделието може да се прочете всичко за твореца, а най-големите тайни се крият в най-дребните детайли.
За мен изработката на декоративни свещи е професия, която ме вдъхновява за творческо развитие.

– Трудно ли се правят декоративни свещи? Какви техники използвате? Използвате ли техниката карвинг? Какви допълнителни материали използвате – сухи цветя, парфюм...?

– Декоративните свещи, които аз изработвам, са от 100% пречистен парафин. За да бъде горенето равно и чисто, не използвам изкуствени материали, клонки или листа. Колкото и да е красива една свещ, не трябва да забравяме, че нейната функция е друга, затова трябва да бъдем много внимателни при избора на свещ.
Използвам различни аромати – етерични масла и парфюмни композиции.
Дълъг е процесът на изработка. Всичко се работи на ръка, всяка свещ се рисува на ръка, опакова, етикира – изцяло ръчна изработка. Това е ежедневна работа по 12-15 часа.
Не работя карвинг свещи.

– Когато ви е тежко на душата, как се справяте? Кое ви помага в такива моменти?

– Работата ме е обзела изцяло, тя ме зарежда с позитивизъм и идеи за нови прекрасни неща. Вдъхновението и любовта, с които работя, са енергията, която пренасям в изделията и внасям чрез тях във всеки дом.

– Имате ли си специфични ритуали или условия по време на работа – например слушате ли музика, която ви успокоява?

– Не!

– Обичате ли да експериментирате? Коя е най-екзотичната свещ, която сте направили?

– Експериментирам много! И обичам! И ми се налага (усмихва се).
Имам много модели свещи – различни и много интересни, но най-екзотичната все още не съм направила.

– Само от восък ли се правят декоративни вещи? Използвате ли например гел? Каква е разликата между восъчна, парафинова и гел свещ? Кой материал е най-подходящ за декоративни свещи?

– Моят избор е парафинът. Свещите, които изработвам, горят много равно, не се стичат, не пушат и не пукат. С него мога да бъда по-креативна – и цветово, и с влагането на различни аромати в цялостното ми представяне на една серия свещи. Това, което не може да се постигне при восъка и гела. Восъкът има аромата на мед и не може да се оцветява. Всеки автор решава с какво му допада да работи.
Макар и много различни една от друга, и трите вида свещи са по своему уникални и красиви.

– Не съжалявате ли, когато много красива свещ изгори и от нея не остане нищо?

– Свещите трябва да се горят! Така ще залагам на нови творчески решения и ще творя още повече красота!

– Има ли мода в декоративните свещи?

– Мода? Всеки намира своята декоративна свещ, която му допада като цвят или като аромат, която му доставя наслада, релакс или спокойствие. Това предлагам аз – Уникален стил. Докоснете се до романтиката на Perfect Candle, усетете удоволствието от топлината, подарете си красива свещ!

– Как се борите с “конкуренцията” от Китай, която ни залива отвсякъде?

– Бих искала да обърна внимание на клиентите относно масовото предлагане на свещи внос от Китай. Те се изработват от парафинена пяна, това е и причината да пукат, пушат, горят бързо и изтичат. Могат да се познаят по това, че са много леки! И по цената разбира се.
Моите свещи са художествени произведения, носещи собствен дух и индивидуалност, които допринасят за уют и стил в атмосферата на всеки модерен дом.

------------------

 (Интервюто е публикувано във в. “Компас”)

------------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите