Усещане на спокойна радост от “Неразрешимостта на великолепието”

“Търся книга, която ме зарежда, с която отивам към себе си, която ме радва. Първата книга на Маргарита Серафимова, “Животни и други богове”, бе такова откритие за мен. Непрекъснато я четях, изпитвах потребност, радостта ми се задълбочаваше. Нейните книги са една от друга по-хубави. За мен това е среща тогава, когато ми е потребна. Когато редактирах “Неразрешимостта на великолепието”, разбрах, че Маргарита абсолютно знае какво прави. Нейната посока е моя посока, това е траектория, която ме отвежда там, където е трябвало да бъда. Сияние. Свобода и безстрашие. Истинска свобода. Лековитост на начина на мислене и на живот. Бих искала някой да ме чете, както аз чета Маргарита.” (Екатерина Йосифова)
Дата: 
вторник, 22 January, 2019
Категория: 

И наум, докато четях, и на глас сега, когато започвам да пиша и говоря за “Неразрешимостта на великолепието” на Маргарита Серафимова, наричам усещането си спокойна радост. Чистата радост от книга. И благодарност: за полъха на великолепието и неговата неразрешимост. Учудвам се, че дори се учудвам: това е третата книга на Серафимова, в трета поредна година, харесах много предишните, новата е върхът.

Препрочитам миналогодишната заради тематичната свързаност. И развитието.

Морето. В “Демони и свят” то е “синьото тайнство, което носи света”. В новата: “Великото море оставяше облаците да минават над него.” “... а миналото не можеше и не искаше да му пречи.”

Морето. Моретата. Времената. Слънцето. Вятърът. Свободата. Смъртта.

“Ясно видях, че вятърът е дух.” “... всичко прехожда, начело с моето тяло.” “Виждах нищото във всичкото.”

Сокол-архетип, цикади, кедър, палма...

Правех секс
с пясъка.
Свобода.

Стотина стихотворения, повечето – от по три-четири-пет реда. А успяващи да поберат особения смисъл. Който е поезия. И който продължава заедно и извън, след и над стихотворението.
Поразителна образност.
Лековита очарованост.

Лятната нощ подухваше в мен.
Накрая й казах: Имаш право.
Имам хубав живот.

На добър час, Маргарита!

----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите