Рисунка в мрака

Дата: 
четвъртък, 18 May, 2017
Категория: 

Рисунка в мрака

Траяна препрочиташе, за кой ли път вече, книжката. Беше подарък за един рожден ден. Бриян знаеше, че обича Хайне и я изненада. А неспокойният дух на поета я заразяваше от разстоянието на повече от век и половина време, като че спирала минаваше през новите реалности, увличайки и привнасяйки вкусът на драматизма от човешките несъвършенства.

Траяна погледна часовника. Имаше важна среща, а беше почти единадесет. Трябваше да побърза. Знаеше, че е време да тръгва, но нещо я караше да разгърне отново страниците, само за малко...

От сълзите ми никнат
Много прекрасни цветя,
От въздишките ми се ражда
Песен на славей в нощта.
Но ако, дете, ме обикнеш,
Твои са всички цветя,
Пред прозореца ти ще екне
На славея песента.

* * *

– Е, ще ми разкажеш ли за твоята страна? Всъщност – Роана замълча, погледна навън нощния мрак, който заливаше улиците на Уелингтън, и добави. – Някой друг път... ще ми разкажеш. Наближава десет и ще изпуснем шоуто. Излязоха от заведението и се отправиха към брега. За момент Бриян спря да възприема невероятния свят наоколо. Как можеше да живее в две реалности?! И как точно щеше да й обясни защо не е в красивата си страна, носеща духа на древни цивилизации?! И не по-малко красивия си роден град. Как точно?!

Но сега тя се усмихваше, а преливащата глъч наоколо постепенно открадна мислите му и те се разтопиха в действителността. Провеждаше се един от многото фестивали в страната, характерни за периода от декември до февруари.

– Погледни ги само, колко са живи! Това е специфична дърворезба. – и Роана посочи към маорските фигурки, докато минаваха покрай една витрина. – Имаш много неща да видиш! Един живот не стига, за да опознаеш толкова много култури.

“Да, не стига”, помисли си Бриян. Покрай тях мина една татуирана по цялото лице маорка.

– Тук можеш да ги срещнеш навсякъде. Татуировката на цялото лице – “моко” продължава и до днес да се прави като опит да бъде съхранена традиционната култура и идентичност на коренното население. Всъщност, предполагам, че знаеш – древната им цивилизация е първата, която вкарва в употреба татуировката, като рисунка по кожата – отговори Роана на изпълнения с нескрит интерес поглед на спътника си.

Той кимна в знак на съгласие. Наближаваха брега. Живописният залив между красиви зелени хълмове в най-южната част от Северния остров ги очакваше. Бриян бе все така мълчалив. Светът го поглъщаше... Сега щяха да видят един от най-известните маорски обичаи – танцът на войната “Хака”, както и едно невероятно шоу – огненият пой, древното изкуство на маорите.

– Преди идването на Пакеха (Белия човек) културата им се предавала от уста на уста, чрез техните легенди и песни – продължи сладкодумната екскурзоводка на Бриян, в стремежа си да го разведри. Тя всъщност усети, че желанието й преди малко да й разкаже за родината си, някак изведнъж го промени, хвърли облаци по лицето му, което все пак искаше да се усмихва.

– Чел съм, че според преданията на маорите те дошли преди хиляда години от “Хавайки” – митичната им родна земя. Когато пристигат в Нова Зеландия, откриват земя, значително по-различна от тропическа Полинезия. Но тук, освен че било доста по-студено, но и имало много повече вулкани и планини със заснежени върхове.

– Да, оттам и името, с което те наричат двата острова – Аотеароа “Земята на дългия бял облак” – допълни тя, отмятайки огнено червената си коса. – Нооо, стига толкова за днес. А сега те оставям да се насладиш на едно автентично изпълнение на пой, което всъщност означава топка на маорски. – Вятърът разпиля огъня в косите й.

– Неслучайно ни наричат “Ветровитият град” – засмя се Роана и отмятайки отново коса, посочи към импровизираната сцена.

Бриян беше гледал изпълнение на пой като част от модерната улична култура в родния си град. Но усещането тук бе друго. Изпълнението от самите носители на тази култура бе съвсем различно. Гъвкавите ръце завъртаха въжетата с вързаните на тях огнени топки и причудливите движения спираха дъха. Огънят флиртуваше с тъмнината. Роана също нямо наблюдаваше. Беше впечатляващо. Вятърът отново се заигра с косите й. А червеното от тях се сливаше с огнената магия. Не смеещ да развали тази магия, Бриян едва докосваше подарената му от вятъра коса. И малкото кръстче на верижката, подарък от Траяна, също усети ласката на вятъра.

А огънят продължаваше да чертае рисунки в мрака.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите