Книгата ще продължава да съпътства човека в неговото развитие!

Петя Станева пред Кирил Бъчваров. Интервюто е включено в книгата "Коя коя е. Открито за себе си и...?" (Сборник интервюта с над 150 представителки на нежния пол от гр. Бургас).
Дата: 
сряда, 31 December, 2014
Категория: 
Петя Станева държи в ръцете си поредната, излязла от печат, книга на издателството

Директорът на издателство “Либра Скорп” Петя Станева е с две висши инженерни специалности: “Информационни технологии” от СУ “Св. Климент Охридски” и “Инженерна химия” от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Има две дъщери: Диана – студентка в Международния славянски университет – София по специалността “Международни отношения” и Анита – ученичка в ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, в новооткритата специалност “Организация на хотелиерството”. Цялата й трудова дейност – непосредствено след първото й висше образование до днес, е свързана с рекламно-издателска работа. Тя е зодия черен скорпион, чиито пет дни от 20 до 25 ноември, според календара на маите, влизат в т.нар. 13-а зодия с името Змиеносец.

-----------------

– Госпожо Станева, изяснете на нашите читатели характеристиките на тази 13-а зодия?

– Има публикации за нея в световния печат, има и телевизионни предавания по “Дискавъри” за тези пет дни, които са тълкувани по отношение движението на земното кълбо. Смята се, че при въртенето на земята посочените по-горе дни се губят, което дава основанието на учените да ги определят като 13-а зодия. Интересното за родените в тези дни е, че могат да общуват с морските сирени и русалки, дори са посочени примери, свързани с мореплаватели, притежаващи тези зодиакални характеристики, на които са помагали русалки и сирени по време на морски бури. Документи за тази 13-а зодия са намерени в календара на маите. Родена съм в неделя, което още повече ме причислява към Змиеносеца.

– Едната и другата характеристика раздвояват ли Ви?

– Не. Те се допълват в мен и откакто съм се появила на Божия свят, последователността в постъпките ми ме е съпровождала и продължава да ме съпровожда. Аз съм организирана личност и се определям като изключителен работохолик – в личен и професионален план. Предана съм и отстоявам принципите си във взаимоотношенията ми с хората.

– Виждам, че подготвяте поредната книга на издателството и търся отговор на въпроса: “Чете ли бургазлията книги?”.

– От дейността на нашето издателство и представените книги на книжния пазар сме стигнали до извода, че книгата ще продължава да съпътства човека в неговото развитие – независимо от навлизането на електронните технологии и телевизията. Тръпката от съпреживяването от време на “поглъщане” на страниците от избраната книга по нищо не може да се сравни с каквато и да е друга технология, която наготово предоставя познанията. Човек е така устроен, че той чрез художественото слово сам си представя образите и събитията, което е неповторимо чудо.

– Издавате бургаски автори. Това стратегия ли е?

– Може и така да се каже, защото нашият магнетичен град има самобитни автори, чиито произведения привличат читателя. Смея да твърдя, че те са много по-стойностни, отколкото редица книги от чужди автори, пред чиито имена съвременния читател е в “плен”. Причината е в промяната на ценностната ни система и в стремежа на издателствата в страната ни да търсят на всяка цена печалбата. От наблюденията ми през последните няколко години стигам до извода, че в близките три години “нещата” ще си дойдат по местата, защото българинът е здраво свързан с родното си място и опазването на традициите. Той не е забравил откъде е тръгнал и какво иска за родината си.

– Как успява да се издържа една издателска къща?

– С упорит труд. Целият ни екип работи по 12-13 часа на денонощието – през всичките дни на седмицата. Фирмата направихме с голямо желание, за да дадем шанс на бургаските автори. Фигуративно казано, “не си мажем филията от двете страни”, а се съобразяваме с възможностите на авторите. Стремим се да си покриваме разходите. Не сме най-големите идеалисти, но си казваме, че не всичко е пари на този свят.

– Кога се чувствате удовлетворена?

– Когато в очите на авторите и техните почитатели видя радостните пламъчета, породени от будителския дух на представената книга. Този дух е жив в бургаските автори, творящи в различните литературни жанрове и родове.

– Кога срещате трудности при издаването на една книга?

– Когато насреща си имаме “твърдоглав” автор, който не възприема по-доброто от неговото – ключовата дума на екипа е “доверие”. Няма ли го – не се получава взаимност.

– Какво отричате?

– Отричам фалша, лицемерието и отчаянието. Това са пагубни качества за човека, независимо от възрастта, в която се намира.

– Възхищението Ви?

– Идва от ценностната система на хората около мен, от тяхната благородна дейност и всеотдайност в името на добруването ни.

– Виждам, че имате още един член на екипа?

– За талисмана на фирмата ли става въпрос?

– Да.

– Това е обичаната от нас бяла немска овчарка Албиона Фернандо Алварес де Толедо, наричана кратко Алба – херцогинята от Толедо. Тя е не само талисман, но и пазител.

– Какво очаквате от живота?

– Справедливост – в името на равновесието между хората. Не желая справедливостта на възмездието, а онази, която одухотворява човека и го окриля в стремежа му не само на него да е добре, но и на събрата му – без разлика на пол, раса и вероизповедание. Това за мен е космическото равновесие!

– Пожеланието Ви?

– Да живеем така, че да дадем шанс на децата си да се гордеят с нас, а те да бъдат себе си, да отстояват позициите си и никога да не забравят, че коренът им е български!

10-11 март 2006 г.

-----------------

Публ. в “Коя коя е? Открито за себе си... и?”, Бургас, 2006.

Засегнати автори: 
Петя Станева на работното си място
Петя Станева с "талисмана" на издателството - бялата швейцарска овчарка Алба

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите