Големите хора на малкия град в “Хора без дубъл” на Геновева Зафирова

За големите хора на малкия град в книгата “Хора без дубъл” на Геновева Зафирова, от издателя.
Дата: 
неделя, 13 November, 2022
Категория: 

Един малък град, заел своята достолепна форма на орел в подножието на Източна Стара планина. Град, горд с древната си история (основан още от легендарния ученик и последовател на Орфей – Аетос), съхранил българските традиции и обичаи, запазил своята самобитност и будния дух на предците си. Град, който може и трябва да се гордее с хората, допринесли за неговия просперитет.

На тях, обикновените хора, всеки от тях по своему уникален, и по свой начин отдал живота си на Айтос и своите съграждани, е посветена тази книга – на неповторимите, оставили светла диря след себе си, на “хората без дубъл”.

Книгата по същество е сборник от очерци, есета, разкази, статии, обединени от една цел и посветени на личностите на Айтос. А те са различни хора, с различни професии – лекари, учители, учени, краеведи, поети и писатели, читалищни и духовни деятели, общественици, но всички те обединени от общата кауза – любовта към родния град. На тях айтозлии дължат постигнатото, на тяхното дело, неповторимо по своя замах и постижение. Младите айтозлии трябва да ги познават. На тях, младите, Геновева Зафирова завещава своята книга, с упование те също да извървят достойно своя път към себе си.

Различни герои, различни съдби, като пъстра палитра преплетени в живата история, творящи своето настояще, устремени към бъдното поколение. С много любов и признателност авторката говори за учителя по икономика и пчеларство от Техникума по селско стопанство Петър Стоев; за учителите Стефанка Пенчева, Величка Койчева, Мария Чернаева (Макакова), Янаки Янакиев и Стефанка Пенчева от ОУ “Св. св. Кирил и Методий”; за Донка Аврамова и Мима Ангелова, и тяхната група за поетично слово в ОУ “Атанас Манчев”; за Пенка Кирязова, Николай Димитров (основател и ръководител на клуб “Млади възрожденци”), Стефка Орлова (Фотева) от СУ “Христо Ботев”; за Мария Попова от ОУ “Любен Каравелов”; за учителката, поетеса и бард Татяна Йотова – завоювала множество литературни и музикални отличия; за групата за стари градски песни “Реверанс”, с ръководител Величко Апостолов... За лекарите доктор Кръстю Кръстев (завеждащ Хирургично отделение в айтоската болница); доктор Петя Златанова, доктор Павлина Попова, доктор Светла Янакиева, доктор Фатме Хасан от Инфекциозното отделение; доктор Силвия Маркова и доктор Стойка Иванова, и мед. сестрите Милена Сотирова, Гюлбияс Бейчет и Емилия Качарова от Вътрешно отделение... Обществениците Петър Панчев (краевед, учен и писател, оставил ярка следа и отпечатък в културно-историческото наследство на Айтос), общественикът и историк Атанас Атанасов, непознатият и забравен айтоски поет Пенчо Пеев, мълчаливият подвиг на Яна Парушева и затрогващата история с гроба на руския войник Андрея Гаевски... И още, и още – една цяла плеяда личности, посветили себе си в името на града и своите съграждани.

С много любов и всеотдайност Геновева Зафирова пренася върху белия лист своите съкровени чувства и признателност към неповторимите хора на Айтос – хората без дубъл. Една книга, несъмнено интересна, полезна и поучителна, съхранила историческата памет за големите хора на малкия град.

-----------------
Геновева Зафирова, “Хора без дубъл 2”, изд. “Либра Скорп”, Б., 2022.
-----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите