Паметта е жива

ISBN:
978-954-471-853-4
Размери: 
20 × 13 × 1.5 cm
Брой страници: 
136 стр.
Година на издаване: 
2022
Рейтинг: 
0
Цена: 
13,99 лв.
Цена: 
13,99 лв.

Книгата с разкази “Паметта е жива” на Галина Костова включва двадесет разказа, посветени на България и българите. Много от разказите в нея са носители на първи и други призови места в Международни и Национални конкурси в България и в чужбина.

В сборника си младата авторка ни напомня, че трябва да се гордеем с това, че сме българи, че сме имали славно минало и можем да имаме хубаво бъдеще, но само, ако не забравяме корените си. “Паметта е жива” е една нова “История славяноболгарская” поднесена ни с деликатното умение на един отличен разказвач.

В книгата си писателката отрежда специално място на своя роден град Стара Загора и именува сборника си на едноименния си разказ. Именно с разказа си “Паметта е жива” авторката ни връща в далечната, но важна за България 1877 година и към едно от най-тежките кланета в историята на България – Старозагорското клане. Галина ни запознава и води повествованието в аз-форма и развива сюжетното действие чрез самите герои за събитията в Стара Загора, изключително модерен похват за представяне на динамиката на наситения с много обрати и зрелищни сцени разказ. Авторката ни описва картините на кръвопролитните битки, горящите сгради, жестокостите и зверските убийства на османците над българското население, както и споменът за героите загинали в битките за освобождението директно през очите на младата и красива българка Яна, нейният съпруг Петър и техният правнук Никола, носещ гордо името на своя прадядо.

Именно за тази наследственост и за корените на българина става въпрос в повечето от разказите в книгата, написани с изключителното майсторство на автора. В нея писателката ни призовава още “да съхраняваме и пазим читалищата ни, защото изчезнат ли те, ще изчезнат много спомени и велики съдби!”.

Галина Костова е носител на много литературни награди и с всяка своя нова книга доказва авторова зрялост и разбиране за важни житейски въпроси.

Тя е качествен автор, който умее по един необикновен и много универсален начин да поднесе важни за страната проблеми и събития. В книгата й откриваме много въпроси и много отговори свързани със съхранението на нашата памет. Разказите в нея са предназначени за онези хора, които държат на своята Родина, но също така и за младата аудитория, за да им върне вярата в нашето бъдеще, в бъдещето на България.

Написана с голям патос книгата заслужава да бъде прочетена, за да пазим жив спомена за нашето минало и нашите герои. От нея лъха любовта на авторката към своя роден град и към България, любов, която заразява и увлича със себе си читателя. Любов, която може да вдъхнови младите хора да доказват себе си и своите качества в своята Родина.

Въпреки, че е от най-младото поколение писатели с книгата си Галина Костова ни дава ярък пример затова как младите хора трябва да съхранят и запазят нашата родова памет, нашия дух и традиции, за да пребъде хилядолетна България.

Мария Коева,
преподавател по история и английски език
във Вечерно СУ “Захари Стоянов”, град Стара Загора

------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
12,90 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
12,90 лв.