Лидерство, организационна култура и наставничество в образователни институции

ISBN:
978-954-471-479-6
Размери: 
23 × 16 × 3.5 cm
Брой страници: 
300 стр.
Година на издаване: 
2018
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Влезлият в сила през 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование, както и съпътстващите го нормативни документи, изправят образователните институции пред предизвикателството да търсят нови подходи и да реализират алтернативни практики за повишаване качеството на предлаганата образователна услуга. В контекста на нормативните промени, качеството на образованието има два ключови аспекта – синхронизиране с европейските образователни стандарти и изграждане на механизми за действие в условията на реална конкуренция. Несъмнено и безусловно, новите перспективи извеждат управлението на образованието като приоритет на модернизиращото се образование. От неговото компетентно реализиране зависи устойчивостта на образователната система и нейното бъдеще.

Готови ли са образователните субекти да прилагат работещи управленски стратегии? Кои са лидерите на модерното образование и какъв е техният профил? Какви са перспективите пред променящата се култура на образователната организацията? Представлява ли наставничеството реална алтернатива за укрепване на учителската професия и стабилизиране на образователната система? Какъв би могъл да е работещият модел на наставничество в образователни институции?

Това са основните въпроси, на които в детайли се опитва да отговори монографията „Лидерство, организационна култура и наставничество в образователни институции“. Отговорът на описаните въпроси се търси в контекста на сложната динамика на учителската професия, вариативните условия на образователната среда и сложните връзки между образователните институции. Доколкото отговорите са концентрирани в отговорността на всички заинтересовани субекти, монографията дава много поводи за размисъл, предлага неограничени възможности за собствени методически решения – както на административно, така и на субектно ниво, и остава отворена за критични бележки.

Авторите изказват благодарност на всички, подкрепили реализирането на този научен труд.

На рецензентите проф. дпн Вяра Гюрова и проф. д-р Галин Цоков – за почерпения опит и ценните насоки при провеждането на научно-изследователската работа.

На Синдиката на българските учители, в лицето на неговия председател д.ик.н Янка Такева – за усилията да провежда политики за модернизиране на образованието и за подкрепата при осъществяване на научно-приложната част на изследването.

На всички студенти, учители, директори и експерти, които се включиха с професионализъм и доверие към нас в цялостната работа по монографията.

С уважение към Вас:
Божидара Кривирадева и Надежда Калоянова

-------------

Отделните теми в монографията са разработени, както следва:

Доц. д-р Божидара Кривирадева
Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Първа част – Лидерство в образователни институции
Втора част – Организационната култура в образователните институции

Доц. д-р Надежда Калоянова
Университет „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас
Tрета част – Наставничество в образователни институции

-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите