За САЩ и за американците

Дата: 
петък, 24 June, 2016
Категория: 

За САЩ и за американците

Всеки живеещ или пребиваващ в САЩ има само едно право и едно задължение – да спазва закона. Държавата е нова и добре планирана. Пътищата са ориентирани изток-запад и север-юг. В градовете улиците са успоредни, а перпендикулярно са авенютата (булевардите). Трафик (задръствания) няма. Ако някоя улица или път не може да поеме движението, се строи още един успоредно или на пилони. Някои мостове или магистрали се заплащат, защото са новопостроени или ремонтирани. След като се изплатят, се премахва заплащането (а не вечно, както в други страни).

Хората живеят под наем с изключение на малка част богаташи. Не желаят да имат собствени жилища, защото под наем жилището е сигурно. Наемодателят (ако си плащат) няма право (според договора) да ги гони тях и после децата им. А ако има земетресение, авария или ремонт, всичко се извършва безплатно от наемодателя.

Страната почти цялата е заселена в гори, планини и полупустини. Ако някъде има самостоятелна или няколко къщи, дотам задължително държавата строи асфалтов път, водопровод, ток и телефон.

Хората умират само в болниците. Ако някой по изключение умре в жилището си, близките му напускат къщата и я продават.

Никъде няма забранителни табели като “Влизането забранено”. Пише “Частен имот”, което значи, че е забранено влизането. Където е затворено и заключено, нямаш право да влизаш. Където е отворено (включително и в Белия дом) можеш да влезеш. Нямаш право на улиците и където и да било да се караш или биеш с някого. Само за 15 минути идва полиция и ви прибира в управлението. Там ви глобяват и се разбира кой е крив, кой прав. Нямаш право да си биеш децата и да ги оставяш под 12 години сами вкъщи. Могат да те лишат от родителски права. Денонощно е забранено по телевизиите да се предава секс или неприлични изрази. Ако някой го допусне, веднага му затварят телевизията. Ако искаш да гледаш секс или нормален филм, можеш да отидеш на кино или да си купиш касета. Ако децата ти гледат секс и те кажат на властите, също могат да те лишат от децата.

Ако в заведение се сервира алкохол на непълнолетни (под 20-годишни) веднага затварят заведението, даже и да си брат на президента.

Има много магазини за автомобили втора употреба. Всички са лъснати и технически изправни. Ако закупена кола по технически причини аварира, веднага затварят магазина. По улиците и пътищата няма мръсни и неизмити коли, защото когато си зареждаш на бензиностанция, ако желаеш, може да мине безплатно на автомивката. В САЩ се карат 95% големи коли не заради перчене, а защото при катастрофа дебелите ламарини предпазват от убийство. На малките коли казват “няма никой”. При произшествия всички са убити. Продават се американски, японски, германски коли от марките Мерцедес, БМВ, Ауди, Фолксваген (Опел няма) и Волво.

Френски, италиански и др. коли няма.

По пътищата се движат само големи американски лъснати и хромирани камиони и шведски “Волво”. Хората са скромни и не се фукат с колите си. Може да е милионер и да кара стар автомобил.

 В населените места платната на улиците са на общината, а тротоарът е на собствениците на сградите (т.е. частен). Ако поради препятствие или нередност на тротоара се контузиш, лечението ти го заплаща собственикът. Ако на платното на улицата нещо се лучи (което е изключено), вината е на общината.

Всички превозни средства са задължително застраховани. Ако се случи пътно произшествие до 15 минути идва пътна полиция и без да размества колите прави протокол и съобщава на застрахователите, които са задължени да приберат колите. Само за два дни ги ремонтират безплатно., точно както са били и ги дават на собствениците.

При нарушаване на пътни знаци точно е определена глобата. Няма от-до. За забранено спиране се плаща 50 долара. За спиране на място за инвалиди – 250 долара. Може да спреш на забранено за малко, да си напазаруваш и др., ако в колата има човек. Понякога пътен полицай те спира не да те глоби, а да ти каже, че нещо в колата ти не е изправно и къде да го отстраниш.

Децата не се забавляват на улиците. Играят в училищните дворове или на игрища и паркове. Докато училищата са отворени, извън двора превантивно пази против произшествия и наркотици полицай. Учениците ги возят на училище със специални (жълти) училищни автобуси. Възпитателят лично ги взима от родителите и обратно ги връща също лично.

Градските автобуси са снабдени с платформи за инвалиди. Контролният номер е написан с големи цифри отгоре на покрива, в случай че се извърши криминално престъпление.

В заведение хляба не се плаща. Кафето се сервира задължително с чаша вода. Когато си поръчаш бира, мезето (ядки) ти се дава безплатно.

На витрините на някои магазини за улеснение има надпис: “Тук се говори руски или испански”. Питиетата, безалкохолни и др. се охлаждат само с лед, никога в хладилник, защото с лед се охлаждат, а в хладилник се заледяват.

Когато си купиш например два костюма или два автомобила – третият е безплатен.

Отношенията между хората са изключително учтиви и коректни. За да не обидят някого, на дебелия казват “тежък”, на негъра – “черен”. Названието на думата “негър” е обидно. Тълкува се като “мръсен, гаден, роб”. В Ню Йорк (20-милионен град) непознатите се поздравяват.

Американците в разговор никога не употребяват заповедни изречения. Например не казват: “Хайде да отидем на кино!”, а казват: “Искаш ли (може ли) да отидем на кино?”. Това говори за голяма духовна култура.

В САЩ има 3000 хубави неща (мога да ги изброя) и три лоши, според българската народопсихология и разбиране:

1. Всички живеят на кредит. Пазаруват си с карти, а не в кеш. Пари не носят.

2. Много работят и на няколко места, и даже в събота и неделя.

3. Не умеят да живеят. Не си ходят на гости и не се черпят. Всеки си плаща поотделно.

Налага се да поясня, че ако живееш в Америка и искаш да си добре, трябва да се стараеш да живееш като американците, защото те са намерили оптималния начин на живот. Това се отнася и за всяка друга страна.

Американците са много консервативни и старомодни. Мебелите им са в някакъв стар стил и задължително имат скрин (шкаф с чекмеджета), който у нас не се използва.

Дрехите им не да модерни, а класически. Жените носят поли до коляното. Никъде не видях къса пола (мини жуп). Бях в десет щата, в Ню Йорк и на плаж в Маями. В нощни заведение не съм ходил.

Цялата лека промишленост – обувки, облекло, мебели, инструменти, електроника, апаратура и телевизори са китайски. И двете държави печелят. Китай, че има работа, а САЩ, че продукцията е произведена от евтина работна ръка и е на ниска цена.

Дотук изложеното видях и чух при пребиваването ми два месеца в Щатите през 1998 г. (преди 13 години). Сега как е, не знам.

----------------

Руси Христов, “Умни глупости”, Бургас, 2016 г.

----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите