За Пролетина, Бургас и света

Пролетина Палова: Мечтая за всичко и за нищо, за целия свят и за много книги.
Дата: 
понеделник, 17 December, 2018
Категория: 

Бургас и морето – гнездо на идеи, вдъхновения, таланти и добри сърца. Но се оказва, че Бургас е и трамплин, стартова площадка за мечти. И притегателното място, което винаги те очаква, приласкава и прегръща. Онова уютно кътче в душата, което я топли винаги.

Такъв е Бургас за Пролетина Палова – мястото, което й дава криле да твори и мечтае, мястото, където – категорично – тя Е. Четяща, пишеща, преодоляваща препятствия, вдъхновяваща и другите за полети.

Роза МАКСИМОВА

---------------

Пролетина Палова: Мечтая за всичко и за нищо, за целия свят и за много книги.
(Интервю на Роза Максимова, в. “Компас”)

– Разкажи ни за себе си, Пролетина. Учиш в езикова гимназия, пишеш стихове и разкази, но с това не се изчерпват твоите занимания и интереси. Разкажи ни за доброволческата си работа – в какво се изразява тя, на какво те учи?

– Доброволец съм в сайта FipaNews. Взимам интервюта, пиша и превеждам статии – това много ми помогна с изучаването на английски и немски. От миналата година съществува неправителствената организация Burgas Free Tour, чрез която се запознах с много чужденци и развих социални компетенции.

– Пишеш прекрасни стихове. Как откри поезията (и въобще литературата)?

– Клише, но е вярно – литературата откри мен. От малка чета много, защото родителите ми винаги са ми давали такъв пример и още на ранна възраст категорично заявих, че аз съм писател – не “ще бъда”, а “съм”.

– Битува убеждението, че младите хора сега не четат. Според мен те не само че четат, но и пишат. И то доста оригинални и смислени неща. Твоите наблюдения какви са?

– И аз вярвах, че младите не четат, но това се оказа заблуда, а благодарение на Весела Славева, организаторката на “Прочети ми”, разбрах, че младите не само четат, но и пишат.

– Как би накарала твои връстници да прочетат твои творби например. Как би ги убедила, че четенето не е страшно?

– Да накарам мои връстници да четат творбите ми е нещо, което не бих си позволила и точно заради това “каране” една значителна част от днешната младеж приема четенето като неприятно и наложено. Единственото действие, което бих предприела, е да ги закарам в книжарница или библиотека, а от там всеки трябва да намери своя път към жанр и определена книга.

– Разкажи ни за инициативата “Прочети Ми”, в която участваш.

– Не мога да намеря достатъчно думи, за да опиша инициативата “Прочети Ми”. За мен е обвързана с положителни чувства, натрупване на опит и преодоляване на предизвикателства. Усещането да си горе на сцената, светлината да те заслепява и толкова много погледи да са втренчени в теб е несравнимо.

– Завършваш Немска езикова гимназия. А след това накъде?

– Последната година от гимназията се разколебах и в момента не съм много сигурна накъде ще тръгна. Единственото сигурно е, че ще продължа да пиша.

– Какво очакваш от бъдещето?

– Много писане. Нека останалото да е изненада!

– Кои са любимите ти поети/писатели? Коя книга е на нощното ти шкафче в момента?

– Това е много труден въпрос... Част от любимите ми писатели са Георги Господинов, Стивън Кинг, Дона Тарт, а в момента чета “Железният светилник” на Димитър Талев (изключително интересна е, препоръчвам на всеки дванадесетокласник да я прочете цялата – струва си !).

– Какво е Бургас за теб? Готова ли си да го напуснеш или ще се върнеш пак?

– Бургас е началната точка на моя път и бих била късметлийка, ако се окаже и крайната.

– За какво мечтаеш, Пролетина?

– Мечтая за всичко и за нищо, за целия свят и за много книги.

– Направи подарък на читателите на в. “Компас” – разказ или стихове например.

– С удоволствие! “Обедно меню” ----->>>>>

---------------
Интервюто е публикувано във в. “Компас”.
---------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите