За “Чистилище” на Толга Тахсинов

Паолина Иванова за романа на Толга Тахсинов “Чистилище”.
Дата: 
сряда, 24 January, 2024
Категория: 

Здравейте, четящи! Представям ви книгата “Чистилище” написана от Толгá Тахсинов, издадена от “Сердика ИТ”.

Това е автор, когото открих съвсем наскоро и много се радвам, че имах възможността да се докосна до това негово произведение. Той е автор и на книгите “Меланхолик”, “Писма”, “Опитомен” и на множество стихотворения. Искрено благодаря за изпратеното копие.

Историята ни запознава с Август Аксиден, осемдесетгодишен мъж, който след тежка катастрофа остава изцяло парализиран. Той попада в един свят на самота, защото въпреки че чува всичко случващо се около него, не може да комуникира по никакъв начин с най-близките си хора. За него това е място между живота и смъртта – “Чистилището”. Август научава най-съкровените и болезнени тайни на своите близки и това променя последните му мигове на този свят.

В тази сравнително кратка история авторът успява да разгледа различни фундаментални въпроси, свързани с начина ни на живот през последните години.

На преден план са изведени както семейните връзки и взаимоотношения, така и теми като израстването на новото поколение, обградено от множество технологии. Вътрешната борба в опит за запазване на собствените спомени и чувствата, разкъсващи сърцето на героя, са представени по начин, оставящ следи у всеки, прочел тези редове.

Впечатление прави и съпоставката между живота Преди и Сега.

Героят на Август успява да прехвърли читателя в едно отминало време, по-просто, по-различно, в което хората са имали по-устойчиви ценности и макар за кратко всеки има възможността да погледне натам и да си направи своите собствени изводи за живота.

Вътрешният монолог и размисли на героя разкриват ранимата човешка душа, в която се крие и прошката. Прошка, която сякаш е изчезнала и все по-рядко се проявява между хората.

Какво точно имам предвид, ще разберете, когато прочетете историята.

----------------
Толга Тахсинов, “Чистилище”, изд. “Сердика ИТ”, С. 2023.
----------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите