Усмивката от Амстердам

Дата: 
неделя, 17 July, 2022
Категория: 

Усмивката от Амстердам

Туристическите пристрастия ни доведоха в най-голямото пристанище, финансов център, търговски и за обработка на самородни диаманти още от дванадесети век Амстердам, или речено още град на бента на реката Амстел.

В ранното утро автобусът се беше забързал към речната гара. В просъница ни събуди нашият гид:

– Влизаме в тунел и тук ще видите след секунди вляво дъното на океана. Ние сме на шест метра под ниво на земята.

Впечатляващо, макар и за кратко отразихме в ирисите си това чудо.

На кея ни посрещна местният екскурзовод Илзе Бент с мекия си български език, с приятен и шлифован глас. След като се увери, че всички са настанени удобно, ни уведоми за днешната обиколка по градските канали. И като на шега обяви:

– А сега нека да направим нещо приятно, за да ни е хубав денят, защото не виждам весели туристи. Нека всички да се усмихнем!

Божее, Господи, как да направим това, като повечето бяхме махмурлии от снощи. Волната програма ни отведе в бившата пивоварна Амстел, вече музей. Интерактивната обиколка премина интензивно. Сядаме на дългите маси и с пропуска от пет гулдена пиеш бира на корем. Добре че българинът си носи мезе. А срещу нас холандците се жабуркаха с малка водка, двадесет милилитра, и халба след халба. На една маса сме, нямаше как да не предложим мезе и петдесет и два градусова гроздова ракия. И какво стана след малко – нидерландците седнаха на ниската земя с настроение от огнената напитка.

Илзе патетично продължи:

– И сега да се опитаме да се усмихнем. Хванете двете ъгълчета на устата, дръпнете ги към ушите си още малко, така. Готови сте, вие се усмихвате. Видяхте ли. Лесно е. Вашата усмивка заразява. Можете и сами. Събуждате се сутрин, виждате светлината, денят ви поздравява, разтворете устата в усмивка. Дори в момента да нямате настроение за това. Не е нужно да достигнем до енергията на усмивката ще успеем като го опитаме, и го желаем. Когато се усмихваме за момента не можем да имаме мрачни чувства. С усмивката активираме хормона на щастието ендорфин, а също и задгръдната жлеза”фонтана на живота”. Усилваме добрините у нас, подсилваме и имунната си система. Хората които се смеят често, боледуват по рядко и по леко от тези които гледат на всичко сериозно и тъжно. Усмивката създава и енергиино поле от радост. Дами и Господа усещате ли вече вибрациите на силите си и добротата която се излъчва около вас.

Затаени от благодатната проповед спонтанно всички се усмихнаха, не само, а се разсмяха с глас. Илзе получи искрени и благодарни аплодисменти.

Тя помнеше замислените образи и тъгата на лицата на българските си колеги от София, където се беше дипломирала по българска и славянска филологии, но тогава имаше и желязна завеса, как да се усмихваш. Довела си и съпруг оттам. Дали се усмихваше сутрин?

Край нас минаваха много лодки, моторни, гребни, туристически корабчета. Само жилищните лодки укрепени на кея, ни приветстваха с типичните си весели холандски окраски. Това са пълноценни жилища, снабдени с ток и вода от общината, повече от две хиляди, но вече е забранено да се поставят нови. Харесват ли ви, може да си ги наемете като уикенд къщи.

Неусетно настъпи късният следобед. Богат и разнообразен ден. Запомни се много от разказаното и палитрата от панорами. Не се чувствахме изморени. Дали от това, че се усмихвахме повече или по малко. Зависи как започваш деня. Не се съмнявайте. Сигурно е от усмивката. Опитайте отново. Благодарим ти, усмихнато утро.

 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите