Странните светове във фентъзи трилогията на Кристия Петрова

За фентъзи романа на Кристия Петрова “Между непознати светове”, споделено от редактора.
Дата: 
събота, 27 January, 2024
Категория: 

Кристия Петрова дебютира в литературата с фентъзи романа “Между непознати светове”. Приказната история е замислена като трилогия, от която “книга първа” е вече факт.

В романа авторката ни пренася в един паралелен свят – колкото фантастичен, толкова и реалистичен – една вселена, в която реалност и фантазия се преплитат по удивителен начин, където няма граници между възможно и невъзможно. Какъв е този свят – измислен или правдоподобен – нека читателят прецени сам.

В Началото (казано по библейски – Преди Сътворението) – не е имало нищо. Само непрогледен мрак и звезди. И, разбира се, Боговете. Те били разделени така – по три Бога за всяка от четирите стихии – три владеели огъня, три – водата, три – въздуха, три – земята, и тринадесетият  (всъщност първият), който бил техен изявен лидер и водач, владеел и четирите стихии. Седем Бога и шест Богини.

В началото Боговете съвсем скучаели и им хрумнало да създадат същества по тяхно подобие. Така се зародили четирите основни раси – демони, ангели, вещици и феи. Впоследствие Богините създали и други видове същества, като елфи, нимфи, сирени, появили се и оракули... Съществата живеели заедно и били в пълно разбирателство. Впоследствие се образували две кралства, които били оглавени от двама много добри приятели – демон на име Балдер и ангел на име Талериг. Управлявали мъдро и кротко, на никого нищо не му липсвало.

С времето Боговете ставали все по-любопитни и един ден решили да слязат и да се слеят със съществата. (Боговете не се множали помежду си, за да няма конкуренция и да не се нарушава балансът между стихиите.) Това, разбира се, след време довело и до появата на първите нечистокръвни бебета. Децата, които се родили, били със смесена кръв. Когато част от тях пораснали и започнали да проявяват наченки на някакви сили спрямо една или друга стихия, Боговете осъзнали грешката си, но решили да не ги унищожават, тъй като Богините ги убедили, че родените полубогове не разполагали със стопроцентова сила и не представлявали заплаха за тях.

Един ден момиче на име Астрея – дъщеря на вещица и Бог, владеещ земната стихия, загубила разсъдъка си, заради любовта си към Талериг и предизвикала първото мащабно земетресение. Няколко години след този инцидент тя тотално откачила и в момент на умопомрачение изковала могъщо и древно проклятие, насочено към Талериг. Не осъзнавала обаче колко много сила тече във вените й, и че с това си действие ще претвори целия свят, пръскайки го на три различни части. И това довело до първия катаклизъм в историята.

Светът се разтресе, пропука се, сякаш ударен от невидимо острие и рухна. Разби се на три части. На три отделни Светове:
Първи – изтъкан от омраза, болка, огън, пепел и гняв.
Втори – изтъкан от радост, любов, скреж, звезди и доброта.
Трети – изтъкан от всички нейни емоции, слети в една.

От всички видове се запазили само демоните, ангелите, вещиците и феите, и новосъздаденият от Астрея – човешкият вид... Самата Астрея била бездетна и затова, в болката си, несъзнателно е създала нас – хората.

След Астрея светът е разделен на три. Горният Свят – на Крал Талериг, от расата на Ангелите, заедно с останалите от неговия вид и някои от другите видове, попаднали там след Разпада. Долният е отреден на Крал Балдер, от расата на Демоните, а в средата – Светът на човеците.

Главната героиня в романа е Рика (Енрика Виченте, от човешкия свят). Непознаваща родителите си, израснала в сиропиталище в малък испански град и понесла всички несгоди на живота. Заедно с приятелката си от приюта – Кати (Каталина), измъкнали се от надзора и терора на безчувствените си настойници, емигрират в Америка. Двете си делят една квартира, работа в една фирма и се борят със суровия емигрантски живот, доколкото са им възможностите. И така, докато в един “хубав” ден Рика е отвлечена от демон и пренесена в долния свят. Крис Аталар – това е името на демона “събирач”, който завежда Енрика в подземното царство в град Сибариз, а впоследствие тя попада и при самия Крал Балдер, който се намира в град Салдзар – най-близкия до столицата и втори по големина в долния свят.

С каква цел демоните събирачи отвличат млади жени от човешкия свят, каква е по-нататъшната им съдба, и с какви перипетии се сблъсква Рика, читателят ще разбере като прочете книгата. Енрика, разбира се, всячески опитва, с всички възможни средства и похвати, да се измъкне от плена в демонското царство, но това се оказва прекалено трудна, почти невъзможна задача. В хода на домогванията си тя се сблъсква с нови истини – колкото неподозирани, толкова и ужасяващи. Рика осъзнава, че пътят е прекалено дълъг и опасен, за да го премине без помощта на същите онези, които са и причината да се озове там.

Една случайна (а може би не) среща с непозната отваря пред Рика възможности да разкрие истинските тайни на Световете – тайни, криещи нейното име, изписано в древна книга с кърваво мастило. Но дали един обикновен човек има шанс срещу всички свръхестествени същества, с които ще се сблъска? Дали ще успее да се върне обратно в света на хората и дали най-голямата й битка няма да е със собственото й сърце? Решенията на Рика ще предопределят не само нейната съдба, но и тази на цяла една раса.

Три Свята – три книги на романа “Между непознати светове”. Нашите герои ще преминават от свят в свят, разкриващи във всеки от тях нови, неподозирани и неочаквани тайни. Един роман, който ще държи читателя в напрежение от първата до последната страница.

--------------
Кристия Петрова, “Между непознати светове. Книга първа”, изд. “Либра Скорп”, Б., 2024.
--------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите