“Софийски магьосници” – един урок за това как да бъдеш истински магьосник

Дата: 
събота, 24 March, 2018
Категория: 

“Софийски магьосници” – един урок за това как да бъдеш истински магьосник

“Не е лесно да си софийски магьосник” – казва авторът Мартин Колев. “Трябва да браниш града от злите здрачници и всички сили на мрака, а в замяна не получаваш дори безплатна бира.” В тази остроумна смесица от фентъзи, хумор и приключенски роман ще срещнем невероятните приключения на героите – магове-столичани – Свилен, Бриян и верният му приятел хамстер – Морков.

“Софийски магьосници” ни кани на едно вълнуващо пътуване, из една магическа София на чудесата, което превръща столицата ни в дом на “зорници” и “здрачници”, като рисува нова карта на града, включваща невидими преки като улиците – “Лъжовна”, “Потайна”, “Дъждовна”, “Дрюжелюбна”, “Вироглава” и т.н. Романът на Мартин Колев ни отвежда до неподозирани местенца като Шестте кьошета и кръчмата “Гладната сврака” – любимото заведение на всички магьосници-зорници, където властват закачливите заклинания и безплатната бира, както и книжарница “Прашен сандък”, от която тръгват всички магически случки на младият Бриян, който заедно със своенравния му спътник – хамстерът Морков, проговарящ от време на време, се учи постепенно да овладява своите способности, ръководейки се от пътеводителя за магии – “Единствената нужна книга”. И нали всеки начинаещ маьосник трябва да си има амулет – той използва своята магическа шишарка.

Персонажите са си типични българи и няма как да не го забележим, че са много добре изградени и всеки си има отличителни за него чарти. Те гледат да спестят от билетчета за градския транспорт, използвайки заклинания за кратка амнезия на сервитьора в “Гладната сврака”. Но нали знаем, че винаги магьосниците биват два вида: добри и лоши, или както са в книгата: зорници и здрачници. Книжарят Амос, чиято книжарница никога не си стои на мястото, само дебне да се появи на някой нов ъгъл и пред нови клиенти. Главният герой Свилен, се натъква на Бриян (шестнайдетгодишно момче, което не знае, че съществуват такива неща като магьосническия свят). Така момчето заживява със Свилен и започва да разучава този нов за него свят, превръщайки Свилен в свой “пробудник”. Когато двамата се срещат, София обаче не е най-безопасното място за магьосници, защото напоследък те са започнали да изчезват безследно, по необясними причини. Двамата тръгват да търсят отговори на тази и много други загадки, бранейки смело честта си на “софийски магьосници”.

Приликите с Хари Потър, все пак не могат да бъдат избегнати. Авторът дори е направил лека заигравка с образът на Хари, като Бриян. Все пак да не забравяме, че книгата включва и безплатно заклинание за възстановяване на продупчен билет! Забранено за служители на “Център за градска мобилност”, София.

Така, че, ако наистина си падате по подобни фентъзи романи, то “Софийски магьосници” е точно за вас, който ще ви грабне да го прочетете със затаен дъх от началото до края! А кой знае, дори може да се припознаете в някой от героите?

--------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите