Мултимедийната презентация в детската градина като метод за запознаване с биографията на автора

Дата: 
понеделник, 10 November, 2014
Категория: 

Мултимедийната презентация е често използван и успешен метод в училищната работа. Той би бил също толкова ефективен при прилагането си и в големите възрастови групи в детската градина. Презентацията може да съдържа богат нагледен материал, което я прави достъпна и интересна за децата, като се има предвид, че технологията от своя страна неимоверно ги впечатлява.

Презентацията служи на учителя като опора по време на изнасяне на ситуацията. В нея той предварително е акцентирал на основни моменти. Един такъв момент е запознаването на децата с автора и представянето му. Ако сравним литературата с дърво, то всяко разклонение от корените му е автор и неговата биография, затова е важно още в детската градина децата да научат елементи от нея.

Биографичен метод е изследователски метод, насочен към индивидуалния жизнен опит на отделния човек. Писателят описва своята биография, част от нея или отделни моменти от своя живот, което обяснява литературната творба на принципа “каквото е дървото, такъв е и плодът”.

За четвърта възрастова група биографичните данни на автора, които са подходящи за поднасяне на децата, са: най-известни произведения; литературни награди, на които е носител; дата на раждане и дата на смъртта, без да се изисква да се запомнят; интересни епизоди от биографията му; кът на писателя с негови книги или снимки на кориците им; ако е чуждестранен автор, да се поднесе информация за родината му, придружена със снимков материал. [1]

Настоящата статия представя разработена нерегламентирана ситуация, включваща мултимедийна презентация като метод в четвърта група в детската градина, изцяло свързана с автора Доналд Бисет и с неговата биография.

Темата се въвежда с гатанка, чиито отговор е герой от вече изучавано произведение – “автобус”. Децата назовават коя е приказката – “Автобусът, който се страхуваше от тъмното”. На презентацията се появява епизод от нея. Те трябва още да си спомнят кой е нейният автор – Доналд Бисет. Името му до момента само е споменавано, без да се дава по-подробна информация за живота му. На презентацията се показват два негови портрета – като по-млад и като по-възрастен. Децата се подканят да направят устно словесно рисуване първо на единия, след това на другия, като накрая да ги сравняват. Прави се извод как времето е променило някои от чертите на Доналд Бисет. Чрез ефекти на презентацията се подчертава нагледно, че например черната му коса с течение на времето е станала бяла. Показват се изписани датата на раждане и датата на смъртта на автора, без да се изисква от децата да ги запомнят – 1910-1995 г. Съобщава се, че е живял 85 години.

Следват подредени снимки на родния град на автора, на държавата, в която се намира, и на знамето ѝ – Брендорф, Англия. Децата се подканят да назоват своето родно място, град, държава и да опишат знамето ѝ.

Разказва им се за професиите на автора, като се подчертава, че той е бил не само известен писател, но и актьор, участвал в Кралския Шекспиров театър – показват се снимки на грандиозната сграда, придружени с няколко думи. Доналд Бисет е бил водещ на предаване, подобно на “Лека нощ, деца”, бил е успешен четец (обяснява се думата) и художник. Неговите най-добри рисунки са включени в книгата му “Небивалици”. [2] На презентацията се показва част от тях. На децата се задава въпрос какви биха искали да станат, когато пораснат.

Следва показ на корици на книги на Доналд Бисет, преведени на български, дело на различни издателства – “Небивалици” и “На приказки с тигърче”. На страниците в първата книжка децата могат да се запознаят с кравата Анабел, която прескочила Луната; с бръмбара-космонавт, с тигъра-паяк, с пеещия крокодил, с охкащата анаконда; с таралежа, който се търкулнал нагоре по хълма, и с много други забавни герои. Те се презентират в епизоди от приказките. Това е моментът, в които се уточнява и въвежда остензивното определение за небивалица. Децата се подканят да си припомнят друг автор на небивалици, чиито произведения познават. Това е Джани Родари. Търсят се сходства между двамата автори – италианският писател, подобно на приказката за автобуса на Доналд Бисет, е написал приказката “Тролейбус 75”. От едната страна на екрана на презентацията се показват негова снимка и епизод от приказката, а от другата се прави аналогично презентиране на другия автор. Извършва се сравнителна характеристика на ниво сюжет и на ниво персонажна система.

Задава се въпрос на децата дали знаят други известни небивалици на Доналд Бисет и се показват кориците им – “Слончето Ялмар”, “Господин Крокотак”, “Пътешествието на Дейзи”, “Полицаят Артър и неговият кон Хари” и “Булдозерът Бъч”.

Неусетно, с всяка нова поднесена информация за автора, децата се провокират да дадат подобна информация за себе си. Те паралелно и постепенно, изучавайки биографията на Доналд Бисет, изграждат компонентите на собствената си автобиография. След края на презентацията се посочва дете, което да разкаже какво е запомнило за автора от чутото до момента. Посочва се и друго дете, което подобно на биографията на автора, да направи собствена автобиография, като накратко разкаже за живота си. По този начин децата от малки започват да работят върху умението да се представят пред другите, което ще бъде необходимо за бъдещата им професионална реализация.

В края на ситуацията децата се разделят на три групи според предпочитанията си за бъдеща артистична професия – на художници, на автори и на артисти. Това всъщност са професионалните изяви на професиите на Доналд Бисет. Първата група рисува моменти или герои от неговите приказки, прави изложба; втората колективно съчинява небивалица и я разказва на всички; третата избира приказен сюжет и го драматизира.

Реализираната нерегламентирана ситуация в четвърта възрастова група, свързана изцяло с представяне биографията на автора чрез мултимедийна презентация, предоставя интересна информация за живота на писателя, подкрепена от богат нагледен материал, поднесен с множество ефекти, които се запомнят от децата.

Използването на мултимедийна презентация е ефективен метод, който трябва да се интегрира и използва за повишаване качеството и трайността на знанията на децата в детската градина.

Представянето на биографията на автора на децата е също толкова важно, колкото запознаването им със самата творба, затова трябва да му се отдели необходимото време в нерегламентирани ситуации, включващи и изграждането на навик на децата да правят своя автобиография от най-ранна възраст.

--------------------

Литература:

1. Терзиева, М. Запознаване с биографията на писателя в предучилищна възраст – методически проекции. – Science&Technologies, v. IV, Стара Загора, Number 8, Education, 2014, s. 53-56.

2. Ковачева, Ив., М. Терзиева. 100 европейски и американски автори – творци на литература за деца и юноши. Ямбол, 2001, с. 12.

--------------------

Публ. в “Биографичният метод – проекции в социалните и хуманитарните науки”, съст.: проф. дпн Маргарита Терзиева, издание на Университет “Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас, 2014.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите