Къща музей “Петя Дубарова” отбеляза 20 години от своето създаване

След четиригодишно прекъсване възраждат литературния уъркшоп в къщата-музей на Петя Дубарова. Алек Попов, Владо Трендафилов, Кристин Димитрова и Елка Стоянова са част от менторите в тазгодишното издание.
Дата: 
четвъртък, 20 August, 2015
Категория: 

Къща музей “Петя Дубарова” отбеляза 20 години от своето създаване

След четиригодишно прекъсване възраждат литературния уъркшоп в къщата-музей на Петя Дубарова. Алек Попов, Владо Трендафилов, Кристин Димитрова и Елка Стоянова са част от менторите в тазгодишното издание.

След четиригодишно прекъсване в къщата-музей на бургаската поетеса Петя Дубарова отново ще си дадат среща прохождащи автори и утвърдени имена в литературата. Новото издание на писателските срещи ще се реализира в силно динамична форма. Всеки ден, в продължение на седмица, младите таланти ще обсъждат интересите си с различен писател-ментор.

В ролята на лектори влизат: увлекателният – Алек Попов, критикът – Владо Трендафилов, лиричната писателка – Кристин Димитрова, бургаската любимка – Елка Стоянова, носителят на националната награда “Христо Фотев” за 2014 година – Данчо Евтимов и бургаският поет и журналист – Иван Сухиванов. Това стана ясно на провелата се открита среща в двора на къщата-музей.

“Като зам.-кмет по “Култура” в Община Бургас не мога да не споделя, че възраждането на този формат за обмяна на литературен опит ме кара да се чувствам изключително щастлива. Радвам се, че това става факт на 20-годишния юбилей на музея. Вярвам, че всеки млад талант има нужда да бъде насочван, но по-важното е да бъде вдъхновяван. Пожелавам успех.”  Това каза Йорданка Ананиева в приветствието си към всички присъстващи.

От днес до края на годината в къща-музей Петя Дубарова (на ул. “Гладстон” 68) може да се види портретът на Петя, рисуван от известната художничка Милка Пейкова през 1984 година. Картината, с размери 120x160, е подарена на Регионална библиотека “Пейо Яворов” три години по-късно. По думи на майката на поетесата погледът на Петя е уловен с невероятна прецизност.

“За нас беше важно да съберем творци, свързани емоционално с къща-музей Петя Дубарова. Благодаря на всички, които промотират нашата дейност, през всички тези години. Вярвам в таланта на младите автори. Те вече доказаха какаво могат и ще продължават да го правят и занапред” – това сподели Елица Дубарова, сестра на поетесата и управител на къща-музей Петя Дубарова.

В Къщата-музей се срещнахме и с Тодор Иванов. Той живее в с. Черно море и е един от най-големите почитатели на творчеството на бургаската поетеса. Той бе дошъл заедно със своето семейство, а веднага след като разгледаха музея написаха своето послание в книгата за посетители – “Щастие е за мен, че успях да се докосна до теб”.

Сред присъстващите бяха още поетесата Роза Боянова, издателят Денчо Михов, директорът на регионална библиотека “Пейо Яворов” Мария Бенчева, младите автори – Ивет Димитрова (17), Невена Цанева (18), Анастасия Стоева (18), Радина Драгиева (19).

--------------------

Елица Дубарова представя гостите - лектори в тазгодишния литературен уъркшоп
Портретът на Петя, рисуван от известната художничка Милка Пейкова през 1984 година
Гости на музея

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите