Годишен литературен преглед – Бургас ‘2020

Роза Боянова е тазгодишният носител на Националната награда “Златен Пегас”. С плакет “Христо Фотев” бе отличен Борис Бухчев за поетичната книга “Светлопис”, плакет “Петко Росен” получи Георги Йочев за книгата си “Човек до теб”, а Любомир Калудов бе отличен с плакет “Пегас” за сборника с разкази “Големите и малките реки”.
Дата: 
събота, 5 December, 2020
Категория: 

На 4 декември 2020 г. в зала “Петя Дубарова” (по случайно или не съвпадение – в датата на печалната кончина на слънчевото момиче на Бургас – Петя Дубарова) в Културен център “Морско казино”, Бургас, се проведе традиционният Годишен литературен преглед на издадените през 2020 година книги на бургаски автори и връчването на също така превърнали се в традиции годишни литературни награди “Пегас” на Община Бургас..

Подари сложната епидемиологична обстановка, церемонията по връчването на Годишни литературни награди на Община Бургас се проведе само онлайн. Наградите връчи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

Литературните критици, селектирали творбите за тазгодишното издание, са проф. Антония Велкова-Гайдарджиева и проф. Светлана Стойчева Андерсон. Техните кандидатури са предложени от сдружение “Бургаска писателска общност” и утвърдени от общинското ръководство.

Тазгодишният носител на националната награда “Златен пегас” – за цялостно творчество, постижения в областта на литературата и културата, е известната и талантлива поетеса Роза Боянова. Отличието се връчва се на всеки две години.

Минути след награждаването Роза Боянова сподели:
Това е награда, която има повече от 30-годишна история. Първият й носител е Христо Фотев и само големи имена в българската национална литература са свързани с наградата “Златен Пегас” за цялостно творчество, така че аз съм горда, че съм избрана да бъда една от носителките на тази тежка наистина статуетка. Тя, разбира се, е символ на поетичното вдъхновение и на неограничените възможности на творческия дух и аз така я приемам – като едно обещание за още повече творчески търсения и занапред.

В останалите категории награди спечелиха:
С плакет “Христо Фотев” за поезия бе отличен Борис Бухчев за поетичната книга “Светлопис” – сборник сонетни венци, посветени на видни личности от родната ни история.

Наградата плакет “Петко Росен”, за проза, получи Георги Йочев за книгата си “Човек до теб”, а Любомир Калудов, бе отличен с плакет “Пегас” за книгата си “Големите и малките реки”.

На отличените и наградени автори – честито!

Зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева поздрави в аванс писателската общност за приближаващите светли празници Никулден и Коледа.

----------------
Снимки: Пресцентър на Община Бургас.
----------------
“Меридиан 27” отново поема ангажимента да публикува пълните текстове на докладите за Годишния литературен преглед.
Докладите за разглежданите книги в ГЛП-2020 ще можете да видите тук:

Преглед на поетичните книги, издадени през 2020 г. ----->>>>

Преглед на белетристичните книги, издадени през 2020 г. ----->>>>
----------------

С плакет “Христо Фотев” за поезия бе отличен Борис Бухчев за поетичната книга “Светлопис” – сборник сонетни венци, посветени на видни личности от родната ни история
Наградата плакет “Петко Росен”, за проза, получи Георги Йочев за книгата си “Човек до теб”
Доктор Любомир Калудов бе отличен с плакет “Пегас” за книгата си “Големите и малките реки”

Коментари

Росенчо награди аверите си по чашка - барем да им е чел книгите ама надали

Пластичен хирург получи пегас. Кой знае кой от журито си е правил прастична операция при него?

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите