Желязко Жеков

Желязко Жеков е признат творец в средите на дейците на българския фолклор в местата, където е учил, работил и живял. С уважение за него говорят колегите му от СМУ – гр. Котел и АМТИ – гр. Пловдив; ДА “Странджа” и оркестър Средец. Но най-голяма широта на своето творчество, той постига в работата си в СОУ “Добри Чинтулов” гр. Бургас.

Душевните му търсения в странджанския фолклор намират израз в написаните от него песни, сюити за малки и големи фолклорни формации в училище. Жизнерадост и модернизъм лъха в произведенията за трио “Жарава”, секстет “Нестинарка”, вокална група. С изключително присъствие на богатството на Странджа – вокал и гайда – Жеков утвърди стила на народния оркестър при СОУ “Добри Чинтулов” – ярки таланти от гласове и безспорни майстори на гайдата.

Ударите на тъпан, понякога немалко на брой, подсилват мистичното на Странджанския край. Приглушените стонове на ридаеща гайда, мощни удари на почти долавящи се трептения на тъпан, вокал, съставен от звуци или срички, изграждат картина на странджанския бит и природа.

Изключително плодотворни за Желязко Жеков са годините в училище “Добри Чинтулов” след разкриване на профил “Хореография”. Като главен художествен ръководител на изградения народен ансамбъл “Зеленика” Желязко Жеков сбъдна една своя мечта – да впрегне в едно музиката си за вокал, инструменти и танц.

Легенди и предания от Странджанския фолклор оживяват в написаните сюити за народния ансамбъл. Той пише своята музика заедно с изграждане на идеята, включвайки в творчеството си ученици, млади колеги.

Всяка година за националните фолклорни ученически конкурси Желязко Жеков е написал своята нова песен за оркестър, нова сюита за ансамбъл. Всяка една е съобразена с най-доброто на ученическите възможности на СОУ “Добри Чинтулов” и винаги носи дъха на Странджа.

Последното му творение, книгата “Песни от Странджа”, е още един принос на Желязко Жеков в усилията му за създаване на условия за обучение по български музикален фолклор.

Книги от автора

7,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
7,00 лв.

Публикации от автора

Авторът няма публикации все още.

Публикации за автора

Все още няма публикации за този автор.