Тренирайте мозъка си!

Дата: 
понеделник, 5 May, 2014
Категория: 

Много хора се страхуват, че с напредване на възрастта могат да бъдат сполетени от старческа деменция. Тази опасност може да се избегне чрез мисловна и физическа гимнастика. Учените откриват все повече доказателства, че подходящите упражнения са ефикасно средство в борбата срещу болестта Алцхаймер, гаранция за достойни мъдри старини.

Според тях генетиката не е единственият решаващ фактор колко дълго ще живеем в добро физическо и душевно здраве. Естествено, нейната връзка с невро-дегенеративните промени в организма не може да бъде отречена. Например гените, свързани с болестта на Алцхаймер, носители на които са около 2% от населението, могат да ускорят отслабването на паметта и проявите на първите симптоми на болестта. Определена роля в случая играят и хормоните. При жените вероятността да се разболеят от тази болест е с една трета по-голяма, отколкото при мъжете. Нивото на тестостерони при възрастните мъже също оказва влияние върху паметта и способността за съсредоточаване. Наред с това обаче редица научни изследвания показват, че ключът към нормална старост е постоянното стимулиране на мозъчната дейност.

В студия, публикувана през 1966 г., се сравняват умствените способности на група монахини въз основа на автобиографиите, написани от тях приблизително 60 години по-рано. Резултатите показват, че успелите да запазят до напреднала възраст физическите и умствените си способности на добро ниво са използвали в автобиографиите си нестандартни, многосричкови думи и сложни изречения с богато смислово съдържание. Страдащите от болестта на Алцхаймер в напреднал стадий са се изразявали на младини с прости, “голи” изречения. Резултатите от студията потвърждават теорията за т.нар. умствени запаси. Активната мозъчна дейност създава нервни връзки, които възпрепятстват появата на това ужасно страдание.

От други изследвания, правени върху пациенти в напреднал стадий на същата болест, произтича, че хората с по-високо образование и тези, които са се занимавали с по-интензивна интелектуална дейност, проявяват по-голяма устойчивост спрямо нея. Теорията за “умствените запаси” обяснява също така защо завършилите средно образование са по-малко склонни към загуба на паметта в сравнение с хората с основно. Изводът е, че ученето укрепва мозъка и удължава неговата жизненост.

Много по-голяма процент са хората, които не се разболяват от болестта на Алцхаймер, а страдат от “обикновено” забравяне: не могат да си спомнят името на познат човек, непрекъснато търсят нещо. Този “нормален” умствен упадък започва да се проявява още на средна възраст. С течение на времето мозъчните клетки постепенно се свиват. Отначало се смяташе, че скоро след раждането на човека те започват постепенно да умират, докато се стигне до момента, когато процесът става масов. Днес вече се знае, че мозъкът проявява известна гъвкавост и че дори в напреднала възраст могат да бъдат образувани нови връзки между невроните. Хората, които редовно четата ,решават кръстословици, играят на карти, шахмат и т.н., имат значително по-големи шансове да избегнат старческата деменция.

Има различни начини да се стимулира мозъкът. Паметта може да се тренира например като се запомнят телефонни номера. След 200 часа тренировка ученик в американски колеж успял да запомни 80 седем цифрени телефонни номера. Други негови съученици запомнили от 20 до 50 номера след 50-часови упражнения. Подходящ метод е т.нар. невробика, която включва прости упражнения за обогатяване на връзките между мозъчните клетки. Става въпрос за извършването на обикновени дейности по нов начин. Можем например да пренареждаме вещите си върху бюрото си, да измием зъбите си с лявата ръка, ако правим това нормално с дясната, да отидем на работа по нов маршрут, а не по традиционния и др. Стимулиращата роля на околната среда се потвърждава от тестовете, правени с лабораторни мишки.

Според някои специалисти обаче най-важно значение за запазване на умствените способности до преклонна възраст има стимулирането на мозъчната дейност през първите 12-14 години от живота, съчетано с физически упражнения. Гимнастиката подобрява кръвообращението и снабдява мозъка с кръв – той изразходва 25% от кислорода, с който белите дробове зареждат организма. Повишава се също така нивото на веществата, които хранят мозъчните клетки и намаляват стреса. А той, както е известно, уврежда мозъка. Телесната активност е добро средство и против депресия, която забавя мисловния процес и допринася за появата на болестта на Алцхаймер. По същите причини се препоръчват и такива техники за релаксация като йога и медитация. Особено вредни са и тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Върху качеството на старостта оказват влияние и социалните контакти. Ако животът на човека е осмислен, ако той има семейство и добри приятели, изпитва удоволствие от работата си и от живота като цяло, рисковете от склероза и старческа деменция са много по-малки. За удължаване на живота с няколко години спомагат също така позитивните мисли и смехът.

ТЕСТ ЗА ПАМЕТТА

Има десетки начини за проверка на т.нар. краткотрайна памет. Един от тях е запомнянето на определен брой думи – в случая те са 10. изпишете думите КРАК, СИРЕНЕ, ПАЛАТКА, МОТОР, БУКЕТ, МАРКА, ЧАША, КРАЛ, ГОРА, МЕНЮ на лист хартия. Прочетете ги на глас един път, като се опитвате да ги запомните. След малко ги погледнете отново за миг. После затворете очи и се опитайте да ги извикате в съзнанието си. Ако изброите 8 и повече думи, паметта ви е в отлично състояние. Четири запаметени думи са нормалната граница. Ако в съзнанието ви са останали само две думи, паметта ви вероятно е нарушено до степен, която налага консултация с лекар.

ПАМЕТ КАТО КОМПЮТЪР

Кир Велики, основателят на Персийската империя, живял през VІ в. пр.Хр. и завладял не само Мала Азия, но и народите между Каспийско море и река Инд, знаел името на всеки войник от своята армия. Такава уникална памет наистина е рядкост, но всеки от нас може да развие своята.

“От едното ухо влиза – от другото излиза” – сигурно ви се е случвало да  чуете за себе си нещо подобно. В началото от загрижени за разсеяния пубер учители, после от приятели и роднини. Ако се вгледаме самокритично в себе си, всеки ще открие недостатъци в паметта си. Някои не помнят имена, други – числа, телефони и др.

Специалистите твърдят, че не е сложно да развием паметта си, достатъчно е да усвоим няколко прости начина за това. Един от тях е да одушевим цифрите и да си представим, че те са животни, птици, плодове, мебели, морски вълни и т.н. Няма да ви бъде трудно да запомните телефонен номер, ако за вас 2 вече не е цифра, а лебед, 4 щъркел, застанал на един крак, 9 е човече – това са само примери, своите асоциации ще си измислите сами.

Важното е да не действате механично. И да не се настройвате с упоритостта на маниака “Задължително трябва да започна тези цифри!” Седнете удобно във фотьойла, пуснете си приятна музика и развихрете фантазията си. В началото се появява зрителен образ, след това се осъзнава съдържанието му.

Връщането в детските спомени е много добра тренировка за паметта и чудесно разтоварване след работния ден. Нещо повече, според специалистите по този начин събирате в едно “хапче” медитация, релаксация и автотренинг. Искате или не, всеки ден от живота ви е оставил отпечатък в мозъка. Затова под хипноза, в резултата на стрес или болест можем да си спомним подробностите. Проблемът е в друго – да получим информацията в нужното време на нужното място.

Секретът е в спомените. Ако искате да създадете за паметта си зелен коридор, се научете да се отпускате и да държите под контрол емоциите си. Ще престанете да се тревожите напразно, ако писмено – да, правилно сте прочели, и това е важното – писмено, си отговорите на два въпроса: 1. За какво се безпокоя? 2. Какво мога да предприема в тази насока?

СРЕЩУ БЕЛИТЕ ПЕТНА

Тази история е разказвана от една шегаджийка във Велинград преди години. Поверили на нейна възрастна съседка внучето първолаче да го гледа. За домашно то трябвало да научи първите букви от азбуката. И бабата дала своя принос, гледайки картинките в буквара: “Лесно е, баби – “а” като ягне, “б” като тупан…”

Смешно е, но всеки си има думички, които му се изплъзват, тоест колебае се как да ги изпише. Тази история започва още когато овладяваме родния си език и според психолозите и педагозите спасението е да развиваме навика да правим асоциации. Повярвайте, действа – един ученик запомни за цял живот, че изкуство се пише със “з”, когато буквата му заприлича на седнал в салон зрител. Затова развивайте своето и на детето си асоциативно мислене.

Другият съвет на специалистите: когато гледате филми, просто “влезте и участвайте активно в действието” – това помага срещу разсеяното внимание и  развива въображението. Не губите време, а ползите са много. Психолозите казват, че след няколко такива упражнения хората измислят интересни сюжети дори когато трябва да запомнят серия от геометрични фигури.

ВНИМАНИЕ ЗА ВНИМАНИЕТО

Освен с усъвършенстване на паметта, можем да се заемем и с развитието на другата ни способност – вниманието. Ще ви научи да се концентрирате едно просто упражнение – да правите няколко неща едновременно. Опитайте да рисувате с лявата и с дясната ръка различни фигури: кръг и триъгълник, квадрат и елипса, или отиващи в противоположни посоки успоредни прави. С това упражнение се подобрява не само вниманието и паметта, но расте и самооценката ви.

Според психолози дори 10 мин. На ден да отделяте за тази занимателна игра, резултатите ще ви изненадат. Ще се почувствате разкрепостени, без комплекси, дори в много случаи упражнението повлиява и скачащото кръвно налягане. Специалистите дори смята, че тренирайки паметта си, можем да повлияем и на здравето си.

НАУЧИ СЕ ДА ЗАБРАВЯШ

Когато ви се налага за кратко време да поемете повече информация, трябва да се научите и да забравяте. Защото главата ни за съжаление не е бездънен чувал, в който можем да напъхаме всичко. А и не си струва.

Забравянето е активен процес и  той може да се управлява. Невероятно ефикасен е начинът да изгорим неактуалната информация на свещ. Разбира се, палежът ще е във вашето въображение.

И така, представете си пламъка на свещта, мислено нарисувайте на лист всичко, което искате да забравите – имена, дати, лица. И изгорете тази картина в пламъка, като внимателно следите процеса. Необходимо е да произнесете това заклинание: “Забравям картинката за няколко минути (или часове, или завинаги). Тя изгаря на пламъка на свещта. Усещам миризмата, виждам как листчето се сгърчва от огъня, как се превръща в пепел. Виждам само пепелта. Опитвам се да си спомня картината – не се получава. Всичко “изгоря”.

Е, ако има какво да забравяте, рисувайте и палете свещта.

МЕТОДЪТ НА ЦИЦЕРОН

Има универсални начини за трениране на паметта, които не изискват дори специален реквизит. Например припомнянето на изминалия ден непосредствено преди сън – от сутринта към вечерта или в обратен ред. “Станах сутринта, светеше слънце. Отидох на работа, изпих чашка кафе… на душата ми стана приятно и леко”. Спомняйте си хора, думи, миризми. Може мислено да се върнете в най-приятния период от живота си – това е отлична гимнастика за паметта.

Най-добре е по-малко да си записвате – листчетата за напомняне само потискат и ви настройват да се мислете за склеротици. Отивате на пазар – нямате нужда от бележници, списъкът с покупките ви е в главата. И не е вярно, че ще забравите нещо, защото си има начин това да не се случи. Специалистите го наричат методът на Цицерон. Разположете мислено в кухнята необходимите ви продукти. Разнесете тук яйцата, там – сиренето, а ето там – корите, тоест всичко, което ви трябва за една баница. И безотказно ще си спомните какво трябва да купите.

Много ефикасно средство срещу временното неприятно забравяне е да се върнете пет крачки назад. Например правите закуска и се сещате, че трябва да кажете нещо на децата в другия край на къщата. Тръгвате, но звънва телефонът и докато се усетите, в главата ви е останало само мъчителното чувство, че нещо е трябвало да направите. Върнете се в кухнята – 100% паметта ви ще се върне.

Може да се случи и по време на разговор да ви избяга мисълта – когато някой ви прекъсне и се отплеснете в друга посока. Няма нищо срамно да кажете “За какво говорех” или “Докъде бях стигнал”. Направете го, защото след известно време забравената мисъл ще изплува и ще ви тормози защо не сте я казали.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите