Път през времето. Граматиково – гора и дивеч

ISBN:
978-954-9306-98-9
Автор: 
Размери: 
23 × 16 × 2.8 cm
Брой страници: 
272 стр.
Година на издаване: 
2006
Рейтинг: 
0
Цена: 
12,00 лв.
Отстъпка: 
-2.00 лв
Цена: 
10,00 лв.

Книгата за горите, хората и дивеча на Държавна дивечовъдна станция – Граматиково, е написана по случай нейния седемдесетгодишен юбилей. Може би този период е кратък в сравнение със съществуването на други горски поделения в страната, но в същото време той е много динамичен и изпълнен с дълбоко съдържание.

Територията на горското стопанство е разположена в центъра на Българска Странджа. Тя е не само свързващо звено във вътрешната част на планината, но е и събирателен център на природни явления и на гори с богат растителен и животински свят. Тук се намират едни от най-обширните дъбови комплекси в страната, останали от незапомнени времена.

Поради недостатъчен опит и познания, дълго време дъбовите гори са считани за загиващи горски формации с всички произтичащи от това последствия. Начало на научно обоснована изследователска работа за странджанските гори е поставена през 1940-42 г. в Ревилно лесничейство – Граматиково. В резултат на тези и направените по-късно изследвания, теоретично и на практика са обосновани процесите на естественото възобновяване на дъбовите гори, доказана е тяхната жизненост и дълговечност.

Пред вековното си съществуване горите на Странджа планина са преживяли жестока експлоатация, повсеместна паша и пожари, които променят първичния характер на горските насаждения. Изсичането на най-добрите стъбла и на елитна дървесина влияят на генетичния фонд.

Изключително високото ползване през периода 1950-1975 г. нарушава възрастовата структура и променя облика на горите.

Заедно с това, след 1950 г. в района започва интензивна лесокултурна дейност. Създават се стотици декари горски култури, които показват бърз растеж и висока производителност. Поставено е началото за успешно извеждане на главните сечи с предварително естествено възобновяване и на отгледни сечи с постоянни висококвалифицирани горски работници. За наша радост в резултат на системни лесовъдски грижи на мястото на зрелите гори се формират елитни млади насаждения. Само за последните две десетилетия двойно нарастват прирастът и запасът на горите. Все повече се увеличават изискванията за запазване на биоразнообразието в природата и многофункционалното стопанисване и ползване на горите.

Книгата “Път през времето” разказва за живота на гората и нейните обитатели в един от най-интересните горски райони, където наистина гора, хора, паметници и символи живеят в хармония от вечни времена.
Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: