Преселението. Доксановият род от Добруджа

ISBN:
978-954-471-058-3
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
192 стр.
Година на издаване: 
2009
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

Дядо Добри и баба Калинка са живели и починали в село Кара Насуф със старогръцко-римско име Истрия, Северна Добруджа, Румъния. Потомците им са заселени в Южна Добруджа и сега по-голяма част от тях живеят там. С настоящата кратка история на рода на дядо Добри (Доксана) и баба Калинка аз, Димитър Сребков Добрев, техен потомък (внук), по професия минен инженер, син на Сребко Добрев, тая надеждата, че изпълнявам своя дълг към рода, колкото и скромни да са възможностите ми на изследовател.

Историята съдържа главно спомени, разказвани от моя баща Сребко Добрев Георгиев, които записвах в продължение на много години. В много отношения спомените не са пълни, а някъде даже са и противоречиви, поради което след смъртта на баща ми се налагаше да потърся и други извори – разкази на по-големи от мен братовчеди и роднини, с което се допълниха някои празнини. Възможно е някои от събитията, фактите, датите, годините да са приблизително верни, но в общи линии отговарят на хронологията на действителните събития в историята на рода. Не мога да претендирам за изчерпателност и дано се намерят и други потомци от нашия род, които да допълнят и да допълват и в бъдеще историята .

Пишещият тези редове се постара заедно с написването на тази кратка история да изработи и родословно дърво, което изискваше доста време и усилия за издирване имената на почти всички потомци. С този скромен труд имам за цел да запазя за нашите деца, внуци, правнуци и бъдещи поколения историята на рода ни, чиято съдба е малка частица от драматичната история на нашия народ. Надявам се, че ако знаят корените на своя род, неговата история, те ще възпитават в себе си и децата си по-голяма и чиста любов към своя род и нашата многострадална родина България, ще съхраняват и развиват в бъдеще оня чист възрожденски патриотизъм, който ни е запазил през турското робство. Надявам се целта ми да бъде постигната, ако наследниците ми прочетат и научат миналото на своя род и го допълват и съхраняват за бъдещето. Само така съдбата на миналите поколения, на нашите предци ще присъства в дните на сегашните и бъдещите потомци българи и ще осмисля техния стремеж към по-щастлив живот.
Авторът

Редактор: 

Коментари

от рода сам и се гордея
Рейтинг: 
0
Прапрапра внук съм от рода аз също се гордея, Доксан е прапра Дядо ми Атанас първородния син на Дядо Добри. Внук съм на Пею Атанасов Добрев.
Рейтинг: 
0
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: