Минало и съвремие

ISBN:
978-954-9306-61-5
Размери: 
20 × 14.5 × 1.8 cm
Брой страници: 
88 стр.
Година на издаване: 
2005
Рейтинг: 
0
Цена: 
6,00 лв.
Отстъпка: 
-1.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

В една тиха утрин в годините на тъй наречената масова колективизация тишината в долината на река Тунджа бе неочаквано нарушена. Селяните от близките села наостриха уши и вторачиха погледи в далечината. Там, някъде долу, в низината, по поречието на р. Тунджа се движеха като буболечки и гъсеници грамадни трактори и булдозери и помитаха по своя път всичко, що им се изпречи. Ревяха със своите мощни мотори и изтръгваха с гребла и зъбци вековни буки, дъбове и други дървета. Целият оня девствен лес, който бе истински оазис в този край, бе подложен на унищожение. Заравнена и пресушена бе чудесната река с цялата фауна и флора в нея. Не остана помен от величествения Орман и малката рекичка Азмака. Наранен и обезобразен бе този райски кът на природата. Там, където жителите на десетина китни селца утоляваха жаждата на своите стада едър и дребен добитък и зиме, и лете, там, където те отпочиваха и отмаряха под сенчестите клони на вековни дървеса през горещите летни дни, там, където целият този животински свят се отдаваше на блажено удоволствие, плувайки и пръхтейки сред прохладните и чисти води на реката – там днес е пусто и уморително сиво.

Тази малка книжка има своя адресат.

Тя визира онези, които с лека ръка нарушиха екологичното равновесие в този прекрасен край. Изминаха години. Майката Природа постепенно лекува нанесените й рани. Сам преживял този несправедлив акт на насилие спрямо нея, аз не можах да забравя и да остана безпристрастен. Природота е вечна, а човекът, колкото и да е силен на деня, е нищожно малък.

“Прости им, Господи, те не знаят какво вършат” – така бе възкликнал Всевишният.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

10,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
10,00 лв.
19,56 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
19,56 лв.