Айтоските орли и орлици в полет

ISBN:
978-954-471-974-6
Размери: 
21.5 × 14.5 × 1.5 cm
Брой страници: 
128 стр.
Година на издаване: 
2023
Рейтинг: 
0
Цена: 
20,00 лв.
Цена: 
20,00 лв.

Айтоските орли и орлици в полет
120 години Туристическо дружество “Чудни скали”, гр. Айтос

Сборник с публикации за дейността на дружеството

* * *

На 28 август 2022 година членовете на Туристическо дружество “Чудни скали”, гр. Айтос, празнуват Националния ден на туриста и 120 години от създаването на Айтоското туристическо дружество. Планирано е да се организира тричасов преход до Скалния вал в с. Дропла. В програмата е включена и тържествена част с приветствия и награди по повод юбилея.

Едва ли трийсетината айтозлии, поставили началото на туристическото движение в гр. Айтос, са предполагали, че 120 години по-късно Туристическо дружество “Чудни скали” не само ще пренесе през времето традицията, но ще я обогати и развие. Едно е сигурно – вярвали са, че туризмът трябва да има важно място в живота на бъдещите поколения.

Много от спомените за онези години са излинели, за историята остават само знакови имена и събития. Но 120 години по-късно остава увереността на туристите, че никоя друга идея не може да бъде сложена по-високо от величието и красотата на природата.

Айтоски туристи са изкачили шестхилядници, един от тях е Радко Ненов Радев, за когото доайенът доцент Сандю Бешев пише в книгата си “България на крачка от Хималайската корона”. Айтоски алпинисти са развявали знамето на България по върховете на Русия, Швейцария, Австрия, Китай, Румъния, Словения, Гърция.

Преди 20 години, на 100-тния ни юбилей, един от доайените на дружеството беше споделил пред “Народен приятел”:

“Ние, туристите, сме щастливи хора, защото винаги търсим красотата и хармонията, гледаме живота от високите и неповторими със своята прелест върхове. Ние сме свободни хора, които само природата може да покори.”

Сред щастливците, оставили в продължение на десетилетия незаличими следи в историята на Туристическо дружество “Чудни скали”, са ярки личности на Айтос, като художникът Тодор Янчев, Христо Будаков, Луиз Димитров, Георги Стоянов, Георги Лефтеров (Левчо), Янчо Атанасов, д-р Иван Ганев, Рафаил Попов и много други.

За успехите на дружеството безспорен е приносът на ръководителите. В архива се пазят данни от периода 1957 до 2022 година. Първи председател на дружеството е Петко Желязков. Следват го Иван Грудев и Борис Щерев. По-късно щафетата последователно поемат Николай Марков и Костадин Димитров. През годините секретари на Дружеството са били Костадин Которов, Стойко Рачев, Тодор Николов, Рафаил Попов, Янчо Атанасов, Атанас Михов, Янчо Василев, Бистра Костова. През 2022 година председател на дружеството е Васил Едрев – кмет на Община Айтос, а секретар на Дружеството е Бистра Костова.

Днес, 120 години след създаването си, Туристическо дружество “Чудни скали” е в отлична форма и поддържа дейни клубове. То е най-голямото и най-дейното в област Бургас. Едно от малкото дружества, което оцелява по време на прехода с непрекъсната дълголетна туристическа дейност.

Богатите традиции са съхранени и до днес. През 2022 година в Дружеството членуват 150 туристи, разпределени в пет секции: “Клуб туристи-ветерани”, “Младежка секция по туризъм”, “Клуб по пещерно дело и спелеология” и две активни групи по пешеходен туризъм. Сред най-активните са ръководителите на групи Ирина Николова, Петър Янев, Тодор Иванов, Лазар Милчев и Николай Димитров, който достойно предаде щафетата на новия Управителен съвет на Туристическо дружество “Чудни скали” Мирослав Тилков.

Летете, айтоски орли, в необятната природна шир! Тя е ваша!

Авторът

----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.
6,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
6,00 лв.
8,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
5,00 лв.