За второто издание на Националния литературен конкурс “С море в сърцето”

Предговор към Сборника с наградени и номинирани творби от второто издание на Национален литературен конкурс “С море в сърцето”, Царево, юли 2016 г.
Дата: 
вторник, 28 June, 2016
Категория: 

Във второто издание на Националния литературен конкурс „С море в сърцето”, организиран от община Царево и с изключителната подкрепа на кмета на града – инж. Георги Лапчев, с разножанрови и разнородни в художествено отношение текстове се включиха триста и двадесет български автори, провокирани от маринистичната тематика. Творци на различна възраст, с различно образование, с различна стилистика и почерк, но със собствен прочит на концепта „море” през призмата на личната емпирика и въображение. Участието на десетки автори, разнородната география на техните публикации, множеството зрителни ъгли, през които е пречупена морската тема във второто издание на конкурса, свидетелстват за вечната актуалност на маринистичната проблематика в българската литература, дала класически образци в текстовете на поети като Петя Дубарова и Христо Фотев, но неумиращо-жизнена и в литературата на днешния ден. Удоволствие и предизвикателство беше прочитът на голяма част от изпратените творби в разделите поезия и проза. Творби, в които силата на морето среща силата на словото, на красивите и силни метафори, на запомнящите се сравнения. В текстовете на участниците, провокирани от образа на морето, то присъства по много начини: като медиатор между забравата и помненето, между вчерашната любов и днешното събуждане; като вътрешен пейзаж, част от интериора на душата; като носталгична визия, свързана с изнизващото се мънисто на времето; като метафора за дълбоките води на чувствата; като контрапункт на ежедневноделничното; като бездна от водовъртежни емоции, примамливо-плашещи и изкусително-привличащи. Морето като синя утроба, брегът като неизживян до край копнеж, завръщането като утопия и пътуването като мечта, лятотото като очакване, празник и вакханлия на тела и души и есента като катарзисно пречистване-опомняне – всички тези представи и още много, провокира морето в тектовете на участниците в литературния конкурс „С море в сърцето”.

Настоящият сборник съдържа общо тридесет текста на номинираните от журито творци. Морето присъства в повечето – като образ, метафора, разгърнат спомен, като обещание и съдба. Често в морската история са вплетени социални и/или исторически елементи, кореспонденции с вечната тема за преходността на живота и преминаването му в смъртта, а редом до философските размисли за човешката екзистенция застават екологичните послания за нуждата от съхраняване на най-ценния ни природен дар – морето. В текстовете от раздел проза на преден план излиза способността на участниците да сюжетират в трудната територия на късия разказ. Десетте номинирани текста разчитат по различен начин темата за морето, за брега, за човешката свързаност с примамливата синева на, казано с думите на Хр. Фотев, „най-голямото събитие”, но във всички тях морето, макар и често да предлага инициационни изпитания, е символ на надеждата, на вярата в доброто, без която животът се лишава от основанията си. Морето е тематичен център и в поезията на номинираните участници в конкурса, чиито текстове го обглеждат през различни призми, от неподозирани зрителни ъгли. Текстове, чиято съвкупност извайва красивия и неподражаем образ на „най-синьото вълшебство”, както П. Дубарова назова чудотворната стихия на морето.

Всички текстове на участниците в конкурса носят автентичния дъх на море и са най-големия атестат за това, че независимо от своята топосна зафиксираност, всички ние сме дълбоко свързани с магията и безкрайността на морето. Вгледани в делитбената линия на вода и небе, там, далеко на хоризонта, всички очакваме една вълна-мечта, която с приливно нетърпение ще ни отнесе на крилата на лятото...

--------------

“С море в сърцето”, Сборник с наградени и номинирани творби от второто издание на Национален литературен конкурс “С море в сърцето”, Царево, юли 2016 г.

--------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите