За кучетата и бургазлиите (нищо общо със Стайнбек, просто пролетно прочистване)

Дата: 
сряда, 27 August, 2014
Категория: 

Ако за културата на една нация се съди по употребата на сапун и вода, то за чисто човешките й качества говори отношението към бездомните хора и животни. За клошарите по бургаските улици ще ви разкажа друг път, сега думата ми е за кучетата.

Както народът не се изпотрепва масово да използва сапун и вода (попътувайте в градския транспорт и ще се съгласите с мен), така и отношението на същия тоз народ към скитащите животни е тежко “чорбаджийско-презрително”. През последните дни, обаче, фондация “Приятели на животните” в Бургас изнесе факти, които наклоняват везните по-скоро към към квалификация “садистично-идиотично”.

Модата тръгна от първата спирка на тролейбуса, в комплекс “Меден рудник”, земята на безсмъртните, където ако нямаш анцуг с три ленти, кемерче на кръста и не си нахлузил качулка, сериозно рискуваш своя живот. На това място, неизвестни люде са решили проблема си с бездомните псета по адски оригинален начин – подхвърлили са им отровно месо.

Именно затова, пътуващите с първите курсове граждани, просто си умрели от радост, наслаждавайки се на прекрасната гледка на гърчещи се на спирката кучета, с капеща от муцуните им мътна пяна.

От “Приятели на животните” явно не си дават сметка, че това тяхното, е обречена кауза. Как да отговориш на въпроса “А когато гадните псета нахапват до смърт деца, а?” Обясненията, че бездомните кучета не са се материализирали от нищото, никак не устройва бургазлиите, които с огромен хъс виждат сламката в чуждото око, но гредата в своето – не.

Затова и на никого не му пука за инициативите на доброволците от фондацията, последната от които е повсеместна кастрация на скитащите четириноги, започвайки от крайните квартали и индустриалната зона на Бургас. В момента е почти екзотична мисълта за втори приют за кучета, отговарящ на всякакви европейски стандарти, каквото и да означава това в България. Почти никой не се наема да чуе истината, че всъщност, когато животните са малки, “казанджийските” и породистите изобщо не се различават по интелект, поведение и нужди, твърдят от фондацията. Затова улицата си остава постоянен техен роден дом.

Сметката е проста, обясняват от “Приятели на животните”: от едно куче, за две разгонвания на година, се пръкват 9-10, оттам нататък прогресията е геометрична, като в онзи виц за царя и неговите внуци и правнуци. А виетнамците ги изселихме преди 20 години и няма кой да ги лови и яде, злобно се будалкат зевзеците. Затова те ще си лаят и хапят, а тролейбусът ще си върви. Със сгърчени в ужасни пози, отровени кучета, на първата му спирка.

Доброволците реагирали на последния случай, когато потресени и отвратени граждани им се обадили, че в района обикаля пес, който се влачи, вие зловещо и изглежда като болен от бяс, но не напада хора. Въпреки, че бил отнесен веднага във ветеринарна клиника, бездомникът умрял в страшни мъки, докато всичките му органи отказвали бавно, един по един. Неговият смъртен вой дълго време кънтял извън помещението, за удовлетворение на човеколюбеца, хвърлил му отровното месо, за да осуети евентуално нахапани деца. Без да си помисли, че примамката може да изяде неговият домашен любимец, докато е на разходка или невръстно хлапе, оставено за минутка без надзор, може да опита дали подхвърлената отрова е вкусна.

С гордите следовници на Борджиевото дело от “Меден рудник”, Бургас се присъединява към станалата печално известна през последните два месеца, отвратителна инициатива “пролетно почистване”. Съвестни граждани замесват месо с отрова и го подхвърлят по улиците, за да ги очистят от краставата паплач на бездомните кучета. Които, както преди малко се уговорихме, не идват от Марс, а са прокудени от същите съвестни граждани. Сигнали за такива човеколюбиви кампании има и от Перник и Стара Загора.

Суровата истина е, че не само скитащите псета го отнасят. В “Приятели на животните” постъпват десетки сигнали за зверски малтретирани домашни любимци, но това, което гледате в “Зоополиция” по “Дискавъри ченъл” просто няма как да се повтори у нас. У нас до момента няма арестуван или санкциониран за фашистко отношение към домашната си животинка. В Европа глобите за изхвърлен на улицата любимец са хиляди евро.

Всъщност, най-грозното е, че децата гледат и попиват тези модели на поведение и ги следват, за да приличат на възрастните. Които тровят кучета и разсъждават за себе си като за спасители и народни отмъстители.

Затова от фондацията се опитват да работят с образователни програми именно там, в училищата.

Опити правят. Докато практиката с отровата върви с отличен успех.

Пролетно прочистване, нали разбрахте...

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите