Война на иракската война

Четвърта година от нашествието на САЩ: Десетки хиляди участваха в поход срещу пентагона. Стотици хиляди на митингите за мир и в Европа
Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 

Във връзка с най-новите заповеди на Пентагона, броят на допълнително изпращаните в Ирак САЩ-войници е достигнал 30 хиляди. В отговор на това, в събота във Вашингтон десетки хиляди, дори и повече хора, предприеха поход срещу Военното министерство на САЩ. Те носеха плакати и лозунги като “САЩ ВЪН ОТ ИРАК-НЕЗАБАВНО!” или “ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ИРАН!”. Походът-протест трябваше да напомни за началото на агресивната война на САЩ срещу Ирак на 20 март 2003 година, която война според изчисленията на независими експерти вече е струвала живота на над 650 000 иракчани и 3 200 североамерикански окупатори. Демонстрацията преминавала по същите места, по които тогава преди 40 години е преминал първият протестен поход срещу войната във Виетнам. Стотина поддръжници на войната се събрали близо до Пентагона като контрадемонстрация с плакати като “Вървете по дяволите – предатели!” и “Подкрепяйте президента Буш!”.

За броя на протестиращите във Вашингтон полицията не дава никакви данни. Според приблизителните пресмятания на журналистите е имало 50 000 участници. Най-големите медии като Ню Йорк Таймс се опитаха да омаловажат протеста, съобщавайки само за “хиляди”. В действителност, една част от участващите в коалиция от много хиляди демонстриращи, състояща се от ХРИСТИЯНСКИ ГРУПИ като “Sojourners/Call to Renewal”, има заслуга за подготовката на базата за протестния поход в североамериканското общество. Много християни бяха готови вече в нощта срещу събота да бъдат арестувани от полицията, след като са протестирали и чели молитви пред Белия дом. С белезници на ръцете те бяха арестувани, между тях и свещеници, след което полицията ги натовари в полицейски автобуси.

Пред Пентагона са “ветераните срещу войната”, бившите североамерикански войници с опита и преживяното в Ирак, които поставят ковчег, покрит с американското знаме. В пълния с войнишки ботуши и отличителни военни знаци ковчег е изложена и снимка на Александър Аррендондо – загинал в Ирак морски пехотинец. Известни антивоенни активисти говорят пред демонстриращите, между тях и Cindy Sheehan. Нейният син е загинал в Ирак. Тя настоява президентът Джордж Буш да бъде даден под съд заради военни престъпления. Други са се изказали за съдебна процедура с цел да се отнеме властта на Буш.

В края на седмицата навсякъде в САЩ, като се почне от Ню Йорк през Холивуд до Сан Франциско, станаха големи митинги и демонстрации срещу войната. На днешния понеделник във Вашингтон и други градове на САЩ продължават предупредителни протестни мероприятия.

В края на седмицата Европа също не остана назад. Стотици хиляди протестираха срещу войната на САЩ в Ирак като се почне от Копенхаген до Атина и от Прага до Истанбул. Само в Мадрид, по данни на организаторите, са излезли на улиците 400 000 души. Демонстрантите обвиняваха Буш, британския премиер Блеър и бившия испански правителствен шеф Хосе Мария Азнар в престъпления срещу хуманността.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите