Станислава Белева и тайнственият свят на татуировките

Дата: 
четвъртък, 4 August, 2016
Категория: 

Книга първа “Пребори се с демоните си” от романа на Станислава Белева “Рани върху татуировки” е вече факт. Почитателите на мистиката, свръхестественото, загадките и неочакваното (а иначе казано по модерному – трилър и фентъзи в едно) ще имат възможността да се потопят в един едновременно и приказен, и реален свят – светът през погледа на Бетани – главната героиня в романа.

Историята, разказана в “Рани върху татуировки”, е история за любов, борба, отмъщение и... както казва авторката още в началото – другото ще го откриете сами.

Бетани, едно обикновено момиче, иначе казано – средностатистическа млада 24-годишна дама, живее своя обикновен, скучен живот; със своята обикновена, скучна, досадна работа; има си обикновен, също скучен приятел, със съмнителни чувства един към друг; обикновена също средностатистическа млада дама – нейна приятелка, с която “убиват” свободното си време... Накратко – нищо ново под слънцето и нищо интересно. Ден след ден животът продължава с цялото му безсмислие и отникъде не се процежда никакъв лъч надежда някога някъде нещо по-различно да се случи.

Докато... докато един ден, след една поредна глупост, последвана от още една поредна и още по-глупава грешка – целият свят се преобръща! Бетани попада в един друг свят. Всъщност тя си е в същия свят, но с нови способности, нови амбиции, нов мироглед – за нея светът е вече друг и нищо не може да я върне към предишния скучен и досаден живот. Вътрешната промяна прави различен света около Бетани, нейното обкръжение също се променя. Първоначалното желание за промяна към добро се изражда в промяна към доста по-негативен план – и като характер, и като действие. Това ли е мечтаният свят и мечтаното бъдеще на Бетани? Да загуби своите най-близки приятели и да нахлуе стремително в “подземния свят” – свят на мафиоти и изпечени убийци? А и “най-близките” й приятели наистина ли са толкова близки?

Няма да разказвам сюжета на романа, нека читателят сам открие какво и как се случва; нека сам преоцени кое е добро и кое зло – и дали злото е толкова зло, а доброто наистина добро... На много места в тази над 500 страници книга читателят има върху какво да се замисли. А затаеният дъх в очакване как ще продължи тази история и как в края на краищата ще завърши, ще го следва от първата до последната страница. Защо “рани” и защо “татуировки” – нека загадката остане неразбулена. Тайнственият свят на татуировките, пренесен в реалността, отприщва фантастични картини – колкото страшни и ужасни, толкова и невероятни.

Както вече споменах, в резултат на една недомислена авантюра, извършена повече за заяждане с приятелката си, отколкото от лично желание, Бетани неочаквано се сдобива с умения, които й дават нечовешка сила и мощ. Как оттук нататък може да ги използва и как всъщност ги използва тя?

Вътрешната й борба и съмнението дали във всички случаи постъпва правилно се появяват, впоследствие засилват, а още по-късно вече Бетани е убедена, че тези й сили не й носят полза и добро.

 “Имали ли сте чувството, че можете да направите всичко, без дори това да ви струва усилие? Без никой да може да ви съди и накаже... Усещането е хубаво. Предполагам прекалено хубаво за да е истина. И това усещане е като онези хубави неща, които ти дават тръпката, но в замяна взимат по-важни неща от теб. Твоето сърце, твоето щастие, поставете тук нещото, без което не можете и обичате – взима и това.

Понякога мисля, че всичко се върти като в един ужасен кръговрат, понякога съм сигурна, че ние живеем за да объркваме всичко, но... не трябва да съжаляваме. За нищо. Трябва да живеем всеки ден все едно е най-щастливия ден от живота ни и ще променим всичко... защото в крайна сметка един ден ще се окажем прави. Грешката ни е не, че искаме да променим всичко, а... че искаме да имаме... всичко.”

Вътрешните й терзания достигат дотам, че Бетани пожелава да се откаже от скоро придобитите сили, да се завърне обратно към скучния си живот и досадните приятели. Но... оказва се, че това не е толкова лесно – веднъж получени силите вземат превес над нея и нямат никакво намерение да я напуснат. И все пак – начин да си върне предишния живот на обикновено момиче има. Бетани влага всичките си усилия да открие нещото, което ще й върне живота. Дали ще успее? Ще прочетете, разбира се, в книгата.

“Пребори се с демоните” е дебютната книга на младата авторка Станислава Белева. Написана е с младежки плам и дръзновение, с размах на мисълта, с оригинален сюжет и изчистена фабула... книгата по нищо не отстъпва на класическите образци в този жанр. Сигурен съм, че който прочете романа, ще се съгласи с мен, и ще очаква със същото нетърпение книга втора на “Рани върху татуировки”, която Станислава сега пише и вероятно скоро ще бъде под печат. Нека същото дръзновение и смели мечти я съпътстват и в следващите й книги!

-------------
Станислава Белева, “Рани върху татуировки. Книга първа: Пребори се с демоните си”, Бургас, 2016 г.
-------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите