Райна Недялкова представи в Чикаго своята поетична книга “Бургаски акорди”

Презентация на “Бургаски акорди” на Райна Недялкова, 3 април 2016 г., Български православен храм “Свети Иван Рилски” Чикаго.
Дата: 
понеделник, 4 April, 2016
Категория: 

Райна Недялкова представи в Чикаго своята поетична книга “Бургаски акорди”
Презентация на “Бургаски акорди” на Райна Недялкова, 3 април 2016 г., Български православен храм “Свети Иван Рилски” Чикаго

На трети април в ранния следобед залата на Православен храм “Свети Иван Рилски” Чикаго се изпълни с интелектуалци, гости и почитатели на поезията на Рени Недялкова.

Презентацията откри Лили Паслиева:

Здравейте и добре дошли на представянето на новата поетична книга на Райна Недялкова – Бургаски акорди.
Благодаря на всички вас, които обичате поезията на Рени, че сте дошли, за да споделите емоцията от един поетичен спектакъл с дъх на море...
Райна Недялкова, или както всички я наричаме Рени, е сред нас повече от 10 години и активно присъства в културния живот на българската общност в Чикаго.
Родена през 1961 г. в гр. Малко Търново. Детството й преминава в с. Маринка, Бургаска област, по-късно живее в Бургас. Завършва икономика в УНСС София и ВХТИ “Проф. Д-р Асен Златаров” Бургас. Повече от 20 години работи в Нефтохим Бургас. Съдебен експерт по финансови и данъчни въпроси. До 2005 е председател на Консултативен Младежки Център в Бургас. От 2005 г. живее в Чикаго, където има модно ателие. Автор е на стихосбирките “Водопадът на времето”, “Огън върху лед”, “Ще разтопим леда”, “Листопад”, “Копринена обич”, “Бургаски акорди” “Далечна Коледа”., на детските книжки “Зайко”, “Ежко за дърва”, “Да купиш камила”, “Детство вълшебно” “Лисина броилка”, пиеса за деца “Горският влак” и др. Автор е на есета, разкази, новели, на повестта “Докосване до отвъдното”, “Пътеките на паметта”, “Акварел върху калъфка” Автор на стихотворението “Когато чуждата земя те приюти” и на скандалната поема “От другата страна на огледалото”. Детските й книжки са илюстрирани от рисунки на деца, участвали в конкурсите “Нарисувай моята приказка”, организирани и спонсорирани от самата нея. Два пъти е номинирана за българин на годината в раздел поезия и работа с деца през 2007 и през 2008 г. Учредител и председател е на Творчески съюз “Творци без граници”, който обединява творци от различни области и чиято идея и цел е съхраняване на българския език, откриване и подпомагане на нови творци, издаване и представяне на книги, изложби, пленери. Съставител на алманаха “Маскарад”, в който участват 45 автори. Член на Обединена Писателска Общност – Бургас и на Съюза на писателите в САЩ и по света. Активно участва в културния живот на българската общност в Чикаго.
Богата биография на Рени Недялкова, нейното разнообразно по жанр и вид творчество, неуморната и обществена дейност в името на хората и изява на техните творчески заложби ни разкриват една изключително будна творческа личност, с голям поетичен талант извиращ право от сърцето и.
Имам честта да познавам Рени от първата и година в Америка – отпреди десетина години, когато поетичната и душа търсеше нов бряг, а мислите й както и сега не са спрели да летят през океана към Бургас и морето.
БУЦ “Знание” и Литературен клуб “Алеко Константинов” имаше честта пръв да открие този поетичен бисер – Рени Недялкова за Чикагската литературна общественост с поетичната и стихосбирка “Огън върху лед”. Така тръгна и едно голямо приятелство на поетесата с децата на БУЦ “Знание”- многобройни поетични срещи с учениците и родителите, изложби на рисунките от детските и книги и представяне на нейното творчество.
Тук днес са едни от най-малките, но големи нейни почитатели Ани и Самуил Логсдан за да вземат участие в поетичния спектакъл с дъх на море... С тях са – тяхната баба – Анна Кръстева – баба Ани и майка им Даниела Логсдон - благодаря ви специално, че дойдохте. С благодарности и към всички приятели, които днес сме се събрали днес на поредното представяне на поетичното творчество на Рени Недялкова, и “Бургаски акорди” – поредната поетична книга, която под редакцията на Женя Димитрова излезе от печат през 2015 г. и която авторката Рени Недялкова посвети на 6 декември, Никулден, празника на своя град Бургас. Автор на кориците е Камелия Мирчева. Книгата е публикуван от издателство Либра Скорп. Върху 110 страници са поместени не просто стихове за морето и Бургас, там са чувствата, сълзите, смехът, морския бриз, слънцето...

Музика от морето” – така обобщава Женя Димитрова в предговора към стихосбирката.

Ето какво казва Мариана Праматарова за стихосбирката на Райна Недялкова:

“Бургаски акорди” е книга с естествен дъх на море, пясъчна обич, водорасли в косите, състезание с вятъра и капки сол върху клепачите – пътуване към мечтите и небосклоните на душата. Акордите направляват мисълта на авторката, която все лети към България като скрит копнеж и нежен сън, като вечен пристан на любовта й и щастието й да се почувства истинска.

Секретариата на Българо-Американската асоциация се получи поздравително писмо:

Уважаема Рени,
Благодарим ти, че за пореден пътни представяш една душевно топло и емоционално въздействаща богата проза.
Българската общност в Чикаго е особена горда, че всред тях ти се появяваш, излъчвайки и поднасяйки най-важното от човешкия мир – душевните излияния на българския ген.
Твоите стихове са емоционално чисти, като самороден планински кристал.
Благодарим ти,
Секретариат на Българо-Американска Асоциация.
26 март 2016 г.
Чикаго

Христина Николова връчи поздравителен адрес  на авторката от името на Творчески съюз “Творци без граници”:

До
Автора на “Бургаски акорди” – Райна Недялкова-Качулкова
Всичко отминава и се забравя, единствено написаното остава. За истинските творци не съществуват граници, както не съществуват граници във времето и паметта на хората. Преодолявайки физическите разстояния, ние се присъединяваме към бургаските творци и почитатели на поезията на Рени Недялкова, за да я поздравим за поредната й лирична книга “Бургаски акорди”, за нежните мелодии, извиращи от дъното на душата й, слети с прибоя на морето, с тишината на спомените и аромата на бургаските липи, с които за пореден път докосва душите ни.
От мое име и от името на Творчески съюз “Творци без граници” пожелаваме на добър път на “Бургаски акорди”, и много творческо вдъхновение на авторката.
Рени, бъди здрава, все така амбициозна и изпълнена с творческа енергия. Продължавай да осмисляш безсънните си нощи с нови творби и не пускай музата да си ходи. Няма нищо по-трайно от написаната книга и обичта на читателите.
Сърдечни поздрави и успех!
Илия Консулов, Секретар на ТС “Творци без граници”

Поздравления към поетесата отправи лично председателят на Съюза на писателите в САЩ и по света Георги Богат.

Илия Консулов поздрави Рени Недялкова с едно стихотворение, специално написано за нея и прочете две стихотворения от новата книга на поетесата, след което разказа своите впечатления от дейността й за българската общност в Чикаго, за осъществяването на алманаха “Маскарад” на Творчески съюз “Творци без граници” и за цялостния й принос за българската култура.

Презентацията продължи с поетичния рецитал “С дъх на море”, представен от Лили Паслиева, Ани и Самуил, Рени Недялкова и Добри Карабонев.

След това на гостите беше предложен коктейл-почерпка – бяло вино, питка с мерудия и хайвер, и автографи от авторката на “Бургаски акорди”.

Рени Недялкова призова своите почитатели да закупят все още неиздадената детската книжка “Да купиш камила”, която е готова за печат и така да подпомогнат издаването на книгата.

Рени благодари на всички, които уважиха презентацията на книгата.

“Бургаски акорди” и предстоящата детска книжка могат да бъдат поръчани на страницата й във фейсбук, на имейл renined@gmail.com, или tvorcite@gmail.com, или на тел. 7735632803.

На презентацията бяха събрани благотворителни средства в помощ на Климент Величков, които Лили Паслиева ще предостави за подпомагане на лечението му.

-------------

Райна Недялкова, “Бургаски акорди”, Бургас, 2015.

-------------

 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите