Простотия.бг

Дата: 
сряда, 27 August, 2014
Категория: 

“Когато чуя думата “култура”, се хващам за своя пистолет”. Явно тази крилата фраза на Йозеф Гьобелс, министърът на културата на хитлеровото правителство, е послужила за вдъхновение на сегашния български министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, разпоредил затварянето на интернет сайта за литература “читанка.инфо”.

Аргументите на милиционера Цветанов, че “акцията” на подопечния му Явор Колев била предизвикана в името на спазването на Закона за авторското право, са по-тъпи и от най-противния чалга текст. Това, което се чете на сайта, другари милиционери, НЕ е хартиеният носител, а някакъв файл. Законът защитава книгата, като такава, когато е на листи, залепена, зашита и сложена между корици. За това, за което сте се загрижили така изведнъж, доколкото ми е известно, нищо написано няма.

Побързайте, всъщност, докато сте на власт, да направите някакво подобие на закон за виртуалните библиотеки, че да не ви се смеят така гръмко на чудовищната глупост.

Подиграват ви, всъщност, само мислещите и четящи хора. Партньорите, с които толкова обичате да се хвалите, сигурно ви ръкопляскат. Кажете на вашия шеф да го спомене непременно, той много обича да се хвали, когато униформените, дето живеят по- на запад и отвъд океана му викат “конграчулейшън, Борисов”. Те нали преди време искаха да установят пълен контрол над Интернет комуникациите, в името на световния мир. Този мир, заради когото нахлуват безнаказано в богати на петрол страни, за да търсят химически и ядрени оръжия и да установяват демокрация, свобода и права човешки. Ето, показахте, че сте достойни за един голям “конграчулейшън”, следвате основната линия и “политиката на съпричастност със североатлантическите ценности.”

Прочее, прав сте! Кому е нужно да чете, след като има толкова хубави неща за гледане по новините! Ами че, те по нищо не отстъпват на осморазредните американски екшъни, че и доста по-хубави заглавия от тях имат! Ей го, “Наглите”, “Регистраторите”, “Мързеливите”, “Тарикатите”, “Кауните”...Полза от хора, дето четат няма, те почват да разсъждават за глупости, съмнения разни ги обземат, проявяват абсолютна несигурност, с последваща неприязън към новия обществен ред и партийната и държавна линия. А в тия времена на криза, само народно недоволство от мислещи хора ви липсва, нали! Здрава ръка трябва, боб и чалга да има и сериалите да вървят! Какви са тези интелигентщини, “читанка.инфо.бг”?

Преди години същият Явор Колев от ГДБОП беше затворил сайтът “арена.бг”. Типично в стила на сегашното управление на държавата, се чуха фанфари, гръмотевични изявления “отрязахме пиратството, много сме добри”, докато хората от тракера не му шибнаха оглушителен шамар, пренасяйки сървъра на друго място, извън България. А купища адвокати потриваха ръце, твърдейки че с лекота ще защитят пострадалите, понеже това не са цели филми, а торенти, споделени между потребителите, нещо като парчета от един цял кренвирш. И никой не може да отговаря за откраднати авторски права.

Гледах и слушах вече няколко предавания, озаглавени “Ще изяде ли мишката книжката?” (Боже, колко остроумно!) Поради кой знае каква причина, колегите, поканили разни интелигенти с един пръст чело, от милицията, не ги попитаха защо до момента не са ударили десетките и стотици сайтове с явно сутеньорско съдържание. Или не преследват детската порнография. Или тези, на които се предлагат платени развити теми за кандидатски изпити в което и да било средно или висше училище.

Аз имам скромно предложение към вътрешния министър Цветанов за разгромна акция, която страхотно ще вдигне неговия рейтинг и дори може да засенчи блясъка на Слънцето и на Министър-председателя, даже! Министре, пратете качулките посред бял ден, да нахлуят в големите окръжни библиотеки, с извадено оръжие, спуснат предпазител и ревове “Лягай долу! Ти си престъпник като всички останали!” Да окаушат намиращите се там читатели, които за някакви си 5-10 лева годишна такса използват за четене литературни авторски продукти за стотици хиляди левове.

Освен с хитлеристките аутодафета на книги, безумната, недомислена и хумористична акция на народната милиция срещу виртуалната библиотека “читанка.инфо” е аналог и с един друг филм, по безсмъртното произведение на Рей Бредбъри “451 градуса по Фаренхайт”. За непрочелите го – това е температурата, при която изгаря хартията, а главният герой е пожарникар, чиято работа е да изгаря книги, а не да спасява хората от пожари. Тази мрачна антиутопия е писана през 1953 година и можеше безплатно да се прочете в “читанка.инфо”.

Сега, през 2010 година, някак поразително точно се вижда колко си приличат описаните в книгата огромни екрани от които бълват безмислени риалити сериали и любимите на 90% от българския народ нашенски “звезди”, показвани щедро, 24 часа в денонощието, как затворени в една къща пърдят и се оригват. Както в книгата на Бредбъри, съпругата на Гай мечтаеше да стане героиян от такъв сериал, така и днес това е най-лелейното стремление на почти всеки, настървено следящ подобните “предавания”.

Екипът на затворената виртуална библиотека реагира светкавично на милиционерската глупост на вътрешния министър и неговите интернет копои от ГДБОП. Създаде нов сайт, на нов сървър, който се нарича “читанка.ГДБОП.ком”. Найс, а?

Не се гаси туй, що не гасне. А полицията трябва да бие бандита. Не читателя.

Ей, как някой все още не се е сетил да направи сайт “Простотия.бг”? Имам идея за съдържанието!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите