Празник на четенето в Гимназия за чужди езици – Бургас

На 20 февруари 2015 г. в Гимназия за чужди езици “Васил Левски” – Бургас Празникът на четенето разбуни духовете на четящото братство. В тази инициатива, посветена на патрона на училището – Васил Левски, участваха директно над 50 ученици от 8 до 12 клас, организирани от учителите по литература Любов Джунгурова, Нели Захариева, Радка Гешева и Стефка Стаматова.
Дата: 
сряда, 11 March, 2015
Категория: 

На 20 февруари 2015 г. в Гимназия за чужди езици – Бургас Празникът на четенето разбуни духовете на четящото братство. В тази инициатива, посветена на патрона на училището – Васил Левски, участваха директно над 50 ученици от 8 до 12 клас, организирани от учителите по литература Любов Джунгурова, Нели Захариева, Радка Гешева и Стефка Стаматова. Авторитетно жури с председател г-жа Милка Харизанова, старши експерт в РИО на МОН – Бургас, г-жа Митрушка Славова – председател на Център за млади таланти към Фондация “Шанс за децата на България”, г-жа Пепа Божкова – издателство “Божич” и г-н Денчо Михов – издателство “Либра Скорп”, прецизно оцени презентациите на любими книги под надслов “Книгата, която ме разтърси”, представени от ученици на гимназията.

Интересна връзка между читателското и творческото начало бе представянето на Книгата – сборник от творби на ученици и учители, под редакцията на ученици от Творческия клуб, с ръководител г-жа Радка Гешева.

Широкият диапазон от интереси и силната пристрастност на съставителите на презентациите към избраната книга сериозно затрудни журито, за да отличи само трима победители. Презентациите имаха предвид творби с широк идеен и времеви диапазон – от “Вечери в Антимовския хан”, книгите на Агата Кристи, през нашумелия Емил Конрад до “Малкият принц” на Екзюпери и “Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс. Някои от презентациите бяха на руски език – “Братя Карамазови” от Достоевски и “Брулени хълмове” на Джейн Еър. С първо място с бе отличена Ралица Бинева от 10 клас заради представената книга – перфектна комбинация от визия, текст и звук.

Силно участие с разтърсваща рецитация на народната песен “Даваш ли даваш, балканджи Йово” предизвика Венислав Емилов от 10 Б клас. Неговата изява бе естествен преход към втория модул на Празника – четене на откъс от любима книга. Тогава се чуха руски народни приказки от победителите на вътрешния кръг в 9 клас, подготвени от г-жа Лидия Инджова и г-жа Нина Янкова. Английски автори бяха озвучени от половината участници в конкурса за четене на любимо книга, сред които се отличи представянето на Карина Богданова от 8 клас на “Гарванът” от Едгар Алън По и Камен Гуджунов – на “Пътеводител на галактическия стопаджия”. Фламена Иванова от 12 клас ни припомни какво е да бъдеш в една книга, от която непрекъснато се учиш да обичаш, и журито и публиката я наградиха с дълги ръкопляскания и първо място в този модул.

Оригинални разделители за книги с логото на гимназията и с автентични рисунки на ученици на г-жа Нели Захариева, бяха част от празника.

Атмосферата беше допълнена от постери с 10-те най-четени романа, писани от жени, афиши на популярни книги и илюстрации от приказки, създадени от учениците. Модераторите на двете части на празника – Радка Желева, Силвена Петрова и Елена Вълканова от 11 клас умело насочваха интереса на публиката, раздаваха късмети с интересни цитати за книгите и четенето от известни писатели, разказваха неизвестни факти от биографиите на големите писатели преди да станат известни. Елена Вълканова с изпълнението на песента “Само ти” внесе колорит в празника.

Издателство “Либра Скорп” награди тези участници, които бяха предпочели да представят българска книга и автор с книги на Петя Дубарова и с Антология на бургаската проза – Радомира Тамбурова от 8 клас, Алиса Попова от 11 клас.

Центърът за работа с млади таланти към Фондация “Шанс за децата на България” отличи с грамота Фламена Иванова от 12 клас за най-оригинално представяне на “Малкия принц” от Екзюпери.

Издателство “Божич” покани двама участници да получат своите награди директно от книжарницата – Надежда Вълчева от 11 клас и Венислав Емилов от 10 клас.

Третият модул на Празника на четенето все още е в процес на довършване, защото включва творческо писане – продължение на сюжет (от презентираните или от прочетените книги), който да претърпи развитие в нова насока, с нови герои. След две седмици ще бъдат предадени завършените творби и ще бъдат отличени най-добрите с публикация в бургаския и в централния литературен печат.

Инициаторите се надяват да превърнат този празник в традиция, като отправят покана към други училища догодина да организират съвместно този Празник на духа.

-----------------

Публ. в официалния сайт на Гимназия за чужди езици “Васил Левски” / 23.02.2015 г.

-----------------

Журито на конкурса за презентации на книги и четене на откъс от любима книга
Организаторите на събитието, посветено на патронния празник на гимназията
Модератори и организатори на празника
Модераторите на празника: Радка Желева, Силвена Петрова и Елена Вълканова
Г-н Денчо Михов връчва специалните награди на издателство "Либра Скорп"
Наградените участници в конкурса

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите