Партизани в лошо време

НЕОБИЧАЕН РЕПОРТАЖ: Ню Йорк Таймс анализира растяща съпротива в Ирак срещу североамериканските окупатори. Протестни демонстрации в БАСРА. Министерски оставки в Багдад.
Автор: 
Дата: 
сряда, 3 September, 2014
Категория: 

НЕОБИЧАЕН РЕПОРТАЖ:
Ню Йорк Таймс анализира растяща съпротива в Ирак срещу североамериканските окупатори. Протестни демонстрации в БАСРА. Министерски оставки в Багдад.

Натискът срещу подкрепяното от САЩ иракско правителство, продължава да се засилва. Вчера, понеделник, имаше хиляди демонстранти в Басра, които с протестите си искаха уволнението на губернатора Мохамед Ал Вайли, защото неговото правителство, тясно свързано с това в Багдад, е отговорно за катастрофалното положение в обществения сектор за граждански услуги. На парламентарно равнище в столицата също възникват бурни дебати, остротата на протестите преминава в сблъсквания и бой. В понеделник партията на шиитския религиозен водач, Мяхтада Ал. Садър, изтегли своите шест министри от иракското послушно на САЩ правителство.

Министър-председателят Нури Ал Малики най-после трябва да представи един план с определен срок за изтегляне окупационните войски на САЩ от Ирак. Това настойчиво искане на движението на Садър е предявено от 30-те негови депутати от общо 275-те иракски депутати. Докато привържениците на Садър открито говорят и разясняват, че причината за изострилите се конфликти между различните етнически и религиозни групи е присъствието на американските окупатори, в същото време военното министерство на САЩ държи на своята оценка, според която милицията на Садър била “най-голямата заплаха за мира” ?!

Райнер Руп
В. “Юнге велт”, стр. 6, № 89 от вторник 17.04.2007 г.
(Превод: д-р Рачо Рачев)

------------------

Богата на идеи съпротива

Че чуждите войски на много фронтове срещат упорита съпротива, същото изяснява /пак в понеделник/ един необичаен репортаж на в.”Ню Йорк таймс”. Североамериканският ежедневник анализира бойните тактики на “синуитските партизани” и опровергава представения обичаен образ на фантазирани бойци, ръководени от АЛКАЙДА. “Те се придвижват най-често на малки бойни групи”, информира вестникът. Те “предприемат акции в лошо време, защото знаят, че не могат да справят излитането и моторния грохот на разузнавателните хеликоптери. Няколко бойни групи притежават GPS – приематели /уреди за точно сателитно установяване на земни обекти, Р. Р/, за да могат техните групи, имащи координатите на американските танкови и други оръдейни колесни средства да успеят с притежаваните мортири да ги обстрелват по-добре”.

С богатството си на идеи съпротивата извличала най-доброто от своите ограничени средства в сравнение с всички стандартни оръжейни средства, с които окупационната армия на САЩ разполага. Така например, преди да нападнат един укрепен преден пост на иракската армия в Бакуба, блокират отклоненията от главния път, по който могат да дойдат подкрепления на американски части. Така войниците на Багдад остават сами да се справят и поради безизходното си положение се разбягват. След четиригодишен опит с американските военни тактики иракчаните, както пише “Ню Йорк таймс”, са постигнали една своеобразна “обиграност, ловкост и смъртоносна опасност”, а те се проявявали при нападенията “винаги по-добре организирани и обучени”. Това създавало на окупаторите нарастващи трудности. Само в първите 12 априлски дни са загинали 50 американци в сражения, двойно в сравнение със същото време през миналата година.

------------------

Тактическа ловкост и умение

Типично за ежедневието на бойните действия на СЪПРОТИВАТА е неотдавнашното нападение на бойни иракски групи от съпротивата срещу един външен американски пост на юг от Бакуба. При отбрана на този пост са изстреляни 2000 противотанкови гранати, 13 хиляди изстрела от тежки картечници. И през цялото време на сражението американските войници може да се каже не са видели пред себе си противниците. “Те стреляха от една посока, за да се концентрираме в нея, а в това време другите са си осигурявали по-добри позиции за стрелба”, описва сражението младият сержант Bill McGrath. Тактиките “отразяват умението и решителността на партизаните”, така пише “Ню Йорк таймс”. Трябва да съм побъркан, ако се осмеля да кажа, че тези хора срещу които се бием са по-малко умни, отколкото аз съм”, цитира вестникът североамериканският батальонен командир и подполковник Morris Goins.

Историческата наука трябва да отговори наново: Какво е всъщност Европа?

(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите