Нова книга за гр. Айтос – летопис и културна панорама

На 20 май 2015 г. в арт-залата на общината се състоя премиерата на новата летописна книга за гр. Айтос: “Айтос – от векове за векове”, автор: г-жа Мита Иванова.
Дата: 
четвъртък, 28 May, 2015
Категория: 

На 20 май 2015 г. в арт-залата на общината се състоя премиерата на новата летописна книга за гр. Айтос.

Авторката на книгата “Айтос – от векове за векове”, г-жа Мита Иванова, е дългогодишен ръководител на отдел “Култура” към общинската администрация. В изданието от над 230 страници г-жа Иванова е събрала и систематизирала своите лични архиви от исторически събития за града; личности, допринесли за развитието му както в обществения живот, така и в издигането му в духовно отношение. Оригиналите на своите дългогодишни краеведчески изследвания г-жа Мита Иванова официално връчи на г-жа Цветелина Драгиева – секретар на Народно читалище “Васил Левски – 1869”, гр. Айтос.

На събитието присъстваха дейци на културата, общественици и представители на общинската администрация на града. Книгата представи известният бургаски белетрист, редактор на книгата, Атанас Радойнов. В своето пространно експозе г-н Радойнов изтъкна ценния принос на авторката на книгата за популяризиране и съхраняване на традициите от по-близко минало и непреходното историческо наследство. Книгата, според него, представя не само достоверните исторически факти, но изтъква на преден план духовността, самоотвержеността на редица деятели на културата от Айтос, посветили живота си на духовното израстване на града и завещали частица от своето дръзновение за идните поколения. “Книгата е галерия от бележити имена на Айтос и Айтоския край” – заяви г-н Радойнов.

Авторката сподели своя неотдавнашен опит, като ръководител на отдел “Култура” в общинската администрация; както и причините, инициирали започването и създаването на тази книга. Изрази надежда, че книгата ще бъде полезна не само за настоящите й съвременници и съграждани, но и за хора, които вече не са в Айтос, но са запазили своите спомени за любимия град; както и за бъдещите поколения, когато вече тези факти се изличат от народната памет.

Г-жа Мита Иванова изказа своята благодарност и на айтозлии, които са я подкрепили духовно и материално при реализирането на книгата: “Арекс” ЕООД и Пламен Денков; Кооперация “ВККЧЗС – Аетос” – Дянко Дянков; Кооперация “Деметра” – Румяна Златева; Мария Стоянова; Пламена Стоянова; Никола и Елена Николови.

По няколко думи споменаха издателят на книгата Денчо Михов, както и представителите на съвременната културна общност в града: г-жа Катя Костадинова – главен редактор на местния вестник “Народен приятел”, г-жа Татяна Йотова – общественик, поет, бард и носител на литературните традиции на града; г-жа Димитрина Мургова – художник с над триста художествени платна – живопис и акварел; композиции, портрети и пейзажи; и с 13 самостоятелни изложби във Варна, Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Силибри-Турция.

Събитието завърши със свободни разговори “по на чаша вино” и автографи от авторката.

Да пожелаем на новата книга “на добър час”, а на авторката – нови творчески изяви и дръзновения!

----------------

Мита Иванова, “Айтос – от векове за векове. Културна панорама”, Бургас, 2015

----------------

Домакин и водещ на събитието - г-жа Цветелина Драгиева – секретар на Народно читалище “Васил Левски 1869”, гр. Айтос
Издателите на книгата: г-жа Петя Станева (родена в Айтос) и г-н Денчо Михов
Г-жа Мита Иванова официално връчи на г-жа Цветелина Драгиева оригиналите на своите дългогодишни краеведчески изследвания за гр. Айтос

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите