Не можем да разискваме още 20 години

Председателят на ПДС (Германската Партия на Демократичния Социализъм) Лотар Биски за необходимостта от нова партийна програма
Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 
Председателят на ПДС (Германската Партия на Демократичния Социализъм) Лотар Биски

Въпрос: Вие представихте един преработен ПДС – програмен проект. Изправена ли е партията пред въпроса да взема решение за партийна линия?

– Не обичам големите лозунги. Те ми приличат понякога на дошли отнякъде бухалки, които малко обясняват целта си. Бих казал, че след около шест години дискусия ние имаме един проект, който прави партията познаваема, отличаваща се като демократично-социалистическа сила. Това е по-съответстващо.

Въпрос: Цитират Ви с една голяма дума – преди сте търсели консенсус с левите, но сега, който не се определял накъде е, погубвал партията?

– Това пък действително е една погрешна информация. Напротив, моето мнение е, че цялата ПДС се състои от леви. Който членува в нея, е ляв. А в съревнованието кой е по-ляв от друг, не участвувам. Моето “не” за програмните дебати: Има два пътя да бъде унищожена тази партия – нищо да не се прави, всичко да се остави на самотек или да се направи съвсем погрешно. Аз, обаче, желая партията да върви добре. Затова е много важно да приемем нова програма.

Въпрос: С течение на годините не станахте ли по-нетолерантен?

– Не. Зная само, че трябва да вземем решение. Който мисли, че е необходимо да водим дискусия още 20 години, се лъже. Сега е време да се вземе решение и след 6 години дебати никой не може да каже, че е прибързано.

Въпрос: И все пак из средите на ПДС се чува критика. Предполагат ли се напускания на партията?

– С програмата бих желал да спечелим повече членове и затова се надявам, че никой няма да напусне. Разбира се, заради възможността, че някой може да си отиде, не можем да отлагаме решението за програмата за куковден.

Въпрос: Волфганг Тирзе /социал-демократ/ смята, че всичко умно, което се съдържа в проекто-програмата Ви, било преписано от Социалдемократическата партия.

– Това не е вярно. Всичко умно, което е в нея, бе обсъждано, дискутирано основно от ПДС. В нея имаше неща, които Социалдемократическата партия никога няма да запише. Тъкмо те се приемат и решават от демократичния социализъм. Ако, разбира се, при нас изплава някоя идея, която с нещо прилича на социалдемократическата про-грама, няма да си сложа бримката на врата. В някои отделни пунктове е възможно известно сходство, като цяло, обаче, проектът е самостоятелна програма на една ясна, недвусмислена СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.

Въпрос: В какво се състои съществената разлика /решаващата/ спрямо социалдемократическата програма?

– Ние искаме ЕДНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА АНТИКАПИТАЛИ-СТИЧЕСКА ПРОГРАМАТИКА, която не е нещо като АГЕНДА 2010 (бел. превод. общественополитическата програма на Шрьодеровото правителство и политически съюз /червено-зелено/), която бърка в джоба на социално слабите. Ние сме за равноправни шансове. Нали един социалдемократ също може да иска това, той също може да се обяви и срещу милитаристическото разрешение на политическите конфликти, въпреки, че неговата партия има друго становище, други позиции от нас.

Въпрос: Зара Вагенкнехт (бел. превод. представителка на комунистическата платформа в Партията на демократичния социализъм) смята, че с така насочената програма Партията на демократичния социализъм се отправя към капитализъм.

– Това е много общо, за да започна с нещо конкретно. Все пак, не е важно колко високо и колко често тръбя антикапитализъм. В проекта се откроява ясна линия – ние искаме да няма никакво доминиране на печалбата, ние искаме хората да имат думата и да се зачитат техните интереси.

Въпрос: ПДС си остава с определението “демократичен социализъм”. Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия Шолц иска да му каже сбогом завинаги, защото го смята за езикова злополука...

– Та нали и Шолц мени посоката на погледа си. Не му се гледа към АГЕНДА 2010, което ще рече порязване на социално слабите, докато с едрата индустрия, с много заможните се постъпва нежно. Затова наистина няма нужда повече от демократичен социализъм. Моят поглед е отправен в друга посока – ние искаме социално справедливи решения и за такива ще предложим нашите алтернативи.

Въпрос: Каква доза социализъм е възможна в днешното общество?

– Социализъм ние разбираме като стойностна система, като цел, но и като път към едно по-солидарно, социално по-справедливо общество. Конкретни стъпки към повече справедливост, към повече равенство и свобода. Ето това са конкретни демократични стъпки. Аз не мога и не искам да представя плана за ново общество, а посоката, която ние определяме и в която трябва да се върви.

Въпрос: Невралгичен пункт при дебатите на ПДС е преценката за историята на Германската Демократична Република. Тук не малко смятат, че проектът рисува една негативна картина.

– Аз не я виждам. Правилно е, че ние формулираме един ясен и прям отказ за неща, които с нас не могат повече да се правят. Обаче, една ясна критика предлага и шанса наново да се дискутира, стига една ясна критика да допринесе по-скоро за диференцирана картина, отколкото за въздържаност. Впрочем, към консенсуса за основаване на ПДС се отнася и решителното скъсване със сталинизма. Тогава говорихме за престъпления. Днес не се нуждаем да ги омаловажаваме.

Въпрос: ПДС в контракурс ли е в настоящата “осталгична вълна”? (бел. превод. Но..сталгия, ГФР/запад-west, ГДР/изток-ost. След обединението на бившите две Германии, в ежедневието на немците се появиха две нови думи, които не се намират в никой речник. Разбират ги само чужденците, които живеят във Федерална Република Германия/обединена/. “ОССИ” – “ИЗТОЧНЯК” и “ВЕССИ” -”ЗАПАДНЯК”, оттук ост..алгия/вест..алгия.)

– Не, осталгичната вълна е резултат на една пазарнообществена стойностна тенденция на развитие, а именно противотенденция на весталгията. В миналото ГДР бе рисувана черно-бяло, днес я рисуват шарено. Тази шареност не може да бъде основа, върху която да дискутираме за ИСТОРИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА.

Въпрос: В проектопрограмата Ви се чете и опцията за възможен лявоцентристки съюз. Това ли е ключът за участие на федерално равнище?

– Една програма е валидна за дълго време, а в рамките на това време ние изчакваме нашия възможен момент. Смятам, че това е правилно.

Въпрос: За това вече се изисква доста голяма порция оптимизъм, защото в момента ПДС има съвсем други грижи и тревоги.

– Моят оптимизъм стига толкова далеч, че с новата програма ние ще станем отново по-силни, защото получихме повече вътрешна спойка и защото обществото по-точно знае накъде отива с ПДС. С упорита работа и повишено чувство за собствено достойнство ще си възвърнем избирателите и ще спечелим нови. Но тъкмо сега е нужна една партия, която заедно с хората развива достоверни и изпълними алтернативи на голямата коалиция /Шрьодер-Фишер/ на социалния ликвидатор.

Нойес Дойчланд
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите