На 4 декември ще се проведе Годишният литературен преглед – Бургас ‘2014

На 4 декември от 10.00 до 17.00 ч. в Заседателната зала на Общината ще се проведе Литературен преглед 2014. От 1993 година Бургас установява традиция почетните знаци “Пегас” за поезия и проза да се определят в съответствие с оценките и предложенията на професионални литературни критици.
Дата: 
вторник, 2 December, 2014
Категория: 

На 4 декември от 10.00 до 17.00 ч. в Заседателната зала на Общината ще се проведе Литературен преглед 2014. От 1993 година Бургас установява традиция почетните знаци “Пегас” за поезия и проза да се определят в съответствие с оценките и предложенията на професионални литературни критици.

Тази година докладът за поетичната продукция ще започне в четвъртък от 10.00 часа. Негов автор е поетът и публицист Никола Инджов, а от 14.00 часа доклад за бургаската проза ще прочете литературният критик и историк Младен Влашки.

По традиция, освен плакети “Пегас”, ще се връчат награда “Христо Фотев” за поезия и “Петко Росен” за нехудожествена проза.

Тази година ще стане ясен и носителят на най-престижната награда на Община Бургас – Златен Пегас, която по статут се връчва на две години за цялостно творчество и особен принос в развитието на културата и литературата на града.

За първи път наградата “Златен Пегас” определи експертно литературно жури, което разгледа петте предложения на писателските дружества за носител на престижното отличие. По съответния административен ред в Община Бургас са входирани следните предложения:

Атанас Радойнов – Дружество “Български Писател” – Бургас
Керана Ангелова – Сдружение за духовни изяви
Иван Сухиванов – Писателско дружество – Бургас
Георги Христов – Сдружение “Тера Фантазия”
Мария Леринска – Съюз на свободните писатели

Жури в състав:
проф. дфн Калина Лукова – преподавател по българска литература в БСУ,
доц. дфн София Ангелова – преподавател по българска литература в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”,
Наталия Коцева – директор на Регионална библиотека “П.Яворов”,
излезе с решение, което, в съответствие със Статута на Националната награда “Златен Пегас”, е предложено за обсъждане и одобрение на Постоянната комисия по култура, туризъм вероизповедания и читалищна дейност към Общински съвет – Бургас.

Литературният преглед ще приключи с награждаване на отличените автори от 16.00 ч. отново в Заседателната зала на Община Бургас.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите