Микис Теодоракис бичува ловците на вещици

Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 

Във връзка с антикомунистическия меморандум, приет с обикновено мнозинство от Европейския съвет на парламентарна сесия, големият гръцки композитор Микис Теодоракис направи следната декларация:

Европейският съвет реши да пренапише историята като я изопачи, слагайки знак на равенство с жертвите и агресорите, с героите и престъпниците, с освободителите и поробителите и на комунистите с фашистите. Той смята, че най-големите врагове на нацифашизма, комунистите, също са престъпници. Следователно той ги поставя наравно с фашистите, дори е загрижен и протестира защо само хората на Хитлер бяха осъдени от международната общност, а на комунистите и досега не се е случило нещо подобно. Оттук идва и идеята да се направи такова предложение за осъждане пред консултативното събрание на Европейския съвет от 24 до 27 януари 2006 година. Впрочем той, Европейският съвет, е загрижен, защото “общественото съзнание по отношение престъпленията на тоталитарния комунистически режим е много слабо развито”.

И защото все още “в някои страни има комунистически партии, които са легални и активни, дори в отделни случаи не са се дистанцирали от престъпленията на тоталитарните комунистически режими от миналото”.

С други думи, по този начин Европейският съюз вече обявява бъдещото преследване на европейските комунисти, които не са се отрекли от убежденията си, каквото отричане искаха да изтръгнат от тях сервилните помагачи на Гестапо и инквизиторите в концентрационния лагер в Макронизос.

Възможно е утре да решат да забранят комунистическите партии и по този начин да призоват призраците на Хитлер и Химлер, които, както е известно, така започнаха своята кариера: забраниха комунистическите партии и затвориха комунистите в лагерите на смъртта.

И като завършек потопиха в море от кръв жертви, онези 20 милиона мъртви на комунистическия Съветски съюз, както и стотиците хиляди комунисти, които дадоха живота си както в Гърция, така и в цяла Европа, заставайки на предната бойна линия в националното съпротивително движение.

Впрочем, господата от Европейския съвет остават на второ място със желанието и методите си да съживят тези, за които в съзнанието на историята и на народите е произнесена окончателната присъда в Нюрнберг, защото първото място междувременно е заето от изпреварилия ги техен голям брат САЩ, който затри цели народи с хитлеристки методи както в Ирак – една разорена страна, пълна с американски затвори, където ежедневно биват инквизирани хиляди невинни хора, където се провежда открит терор по най-жесток начин. За това голямо престъпление срещу човечеството, както и за фашистките инквизиционни лагери в Гуантанамо, Европейският съвет не казва нито дума и не прави абсолютно нищо.

Как тогава някой може да повярва, че те са загрижени сериозно за човешките права, когато в собствената си родина, в Европа, позволиха на ЦРУ да превозва със самолети обезправени хора и ги натиква в специални затвори, където биват подложени на жестоки инквизиции?

Такива господа не могат да бъдат обвинители. Пред съда на историята, който един ден ще произнесе своята присъда над безбройните престъпления на техния голям брат като се почне от Виетнам до Чили, от Южна Америка до Ирак, те също ще бъдат привлечени под отговорност заради толерантност, ако ли не и за съдействие при такива престъпления на големия брат.

Мой дълг е да говоря днес, за съжаление, повече от името на мъртвите, отколкото на живите. Поради това от името на моите мъртви другари комунисти, онези, които са преминали през ръцете на Гестапо, през лагерите на смъртта и местата на екзекуциите в борбата срещу фашизма и за СВОБОДАТА, на тези “господа” имам да кажа само една дума: ПОЗОР!

Атина, 22 декември 2005 г. Автор: Микис Теодоракис
(Ротфукс, март 2006 г., бр.98, стр.9)
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите