Местни форми на живот (Фантасмагория, на която не сте длъжни да вярвате)

Дата: 
сряда, 27 August, 2014
Категория: 

До: Унищожител 2012 от военните сили на Вега

Тема: Форми на живот в планетата Бъл Гария 2011

Относно: Мисия по колонизиране на Бъл Гария 2011

Въз основа на извършените проучвания по подготовка на последната инвазия за колонизиране на зелената планета Бъл Гария, междупланетното разузнаване предоставя следните данни:

Територия: 111 000 квадратни километра. Вековни гори, прекрасни морски брегове.

Климат: Умерено-континентален, топло лято, сравнително хладна зима.

Флора и фауна: Усилено унищожавано богатство от несрещащи се на друга планета растителни и животински видове

Относително дългото историческо и обществено-политическо развитие на Бъл Гария е довело до съжителстването в момента на няколко десетки най-висши форми на живот, сред които най-важните са:

Политици: Върхушка, създадена от местните жители и грижливо отглеждана от техните поколения. Самовъзпроизвеждаща се класа, подкрепяна и грижливо хранена от населението, което на Бъл Гария се нарича “избиратели” и “електорат”.

Основни характеристики: всеядност, липса на мисъл за бъдещето, изключителна алчност, недосегаемост откъм законова уредба, интриги с всички (включително и враждебни) подобни класи от съседни планети.

Бизнесмени: Жители на Бъл Гария, една от важните части на населението, която се опитва да пригоди нормалните закони за обществено развитие от съседните западни провинции на планетата към местните такива. Една част от тях полага похвални усилия в стремежа си към ред, законност и предприемчивост. Тя е съставена от местни умни и храбри жители, използващи своя мозък (в Бъл Гария през последните 70 години това явление е изключително рядко срещано) и комуникативните си умения, за да изгражда все по-западащата икономика на планетата.

Другата част от бизнесмените е наследила своите кредити от своите предци – управляваща политико-икономическа класа от предишното управление на Бъл Гария, наречено от някои местни философи “развит социализъм”. От други – “тоталитарен режим”.

Спортисти: Представителите на тази прослойка са различни типове форми на местен живот. Някои от тях вярват искрено в идеята, че физическите усилия, които полагат, са само и единствено за славата на тяхната планета. (“слава” е понятие, което населяващите Бъл Гария разбират превратно. Те са горди с вековното си присъствие и развитие на тази земя, но с удоволствие наричат всичко родно с шеговито-презрителното “Абе, Бъл Гарска работа”).

Непосредствено след прехода от тоталитарния режим (вж. по-горе) към сегашната държавна форма на управление немалка част от спортистите са напуснали жизненото си поприще, вследствие на премутация, довела ги до сътояние, което местните наричат “престъпници” или “мутри”.

Художествено-творческа интелигенция: Една от прослойките на населението. Разделя се на няколко типа – музиканти, поети, писатели, филмови дейци, мислители. (“Мислител” е характерна форма на живот в Бъл Гария, основно обозначена като “вечно мрънкащ човек, на когото всички други нещо му дължат и изобщо не го разбират”)

“Музиканти” са местните, които наподобяват присъствие и поведение на подобни, съществуващи на запад и изток от планетата, които извличат звуци и тонове за радост на населението. Най-ярки представител на тази каста в момента са хора с едно име. (жителите на Бъл Гария обикновено имат три имена – лично, бащино и фамилно. Музикантите имат само едно – Кармелия, Прашка, Минко, Стурар).

ВИП: Учудващо (при постоянно изразяваната омраза на местните жители към всички себеподобни) тази класа в Бъл Гария се развива с възходящи темпове. Нейните представители се разделят на няколко вида по таксонната таблица: “златки”, “минчевисти”, “плеймейтки”, “манекенки”, “участници в риалити-шоута” и обикновени паразити. (за паразити вж. по-долу, категория “цигани”). За ВИП в Бъл Гария е характерно, че не произвеждат никакъв обществено полезен продукт, но въпреки всичко съществуват добре и са обект на подражание за младите, населяващи гореописаната планета.

Войници: Жителите, изпълващи със смисъл този термин, имат изключително затихващи функции. В момента тяхната численост е не повече от 30 000. За отбелязване е, че действащите от тази част са не повече от 20 000. Останалите се наричат “генералитет”, “щаб”, “поддържащи роти” или “логистика”. Обикновено войниците на Бъл Гария умират, когато участват в операции, координирани с останалите планети. Генералитетът, щабът, логистиката и поддържащите роти страдат заради тях.

Работници: Местни, почти на привършване, чиито приоритети са да отидат на работа и да я свършат. Което в тяхното съзнание означава “правя нещо за своята планета”. Интересен факт: въпреки продължаващото десетилетия наред обезверяване на тази категория населници, повечето от тях упорито вярват, че само с упорит труд и подчинение могат да се доближат до статуса на гореописаните касти.

Онеправдани: Жителите на Бъл Гария, които напълно се вписват в тази характеристика се делят на няколко рода: йеховисти, мормони от седмия ден от Странджа, агресивни хомосексуалисти (бележка: неагресивните такива са едни от най-умните представители на Бъл Гар- ските жители), маниаци, откровено луди и ЙолДенев.

Първите от горепосочените са постоянно презирани от местните. Никой не знае защо, но е така. Вторите са наречени “бе, кой ги е*e тез?”.

Интересен от психологическа гледна точка е ЙолДенев. Той е изключително ярък индивид от категорията. Осемнадесет пъти кандидат-президент и четиринадесет пъти кандидат-премиер. Поселниците нямат никаква вяра в него, но искрено се забавляват, гледайки и слушайки го.

Цигани: Раса, разпространена навсякъде по околните планети на Бъл Гария, но най-толерирана именно в Бъл Гария. Без да извършват нищо смислено, циганите съществуват на територията на планетата, самовъзпроизвеждайки се. (Бележка: Законодателството на Бъл Гария позволява отпускане на планетен кредит за новороден жител. Кредитът се нарича “детски”. Поради тази причина тези поселници прекарват своето време на територията, усвоявайки кредита. Известни са с изключителната си приспособимост към всички екстремни ситуации. Максимално пригодими към каквито и да било тежки условия, те се населяват в определена среда, изяждат я докрай и след това се преселват в друга.

(Бележка: Има само един такъв подобен организъм на планетата Бъл Гария. Той се нарича “Вирус”. Междупланетното разузнаване все още няма данни за него.)

Въз основа на изброените форми на високоорганизиран белтък, населяващи територията на Бъл Гария, междупланетното разузнаване достигна до извода, че инвазията и последващото колонизиране на планетата ще протече без никакви или със съвсем минимални загуби.

Междупланетното разузнаване предлага на военните сили на Вега изчакване до 10 земни години и последващо дебаркиране на територията на Бъл Гария, което в този период няма да отчете абсолютно никаква съпротива.

Началник Междупланетно разузнаване на Вега: полковник Ар Хар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите