Културният туризъм – посланик на България в Европейския съюз

Дата: 
сряда, 6 July, 2016
Категория: 

Културният туризъм – посланик на България в Европейския съюз

През тази година развитието на туризма в България бележи няколко годишнини, които са съдбовни и за град Варна. Едната е 1926 година, която се сочи за рожденна дата на международния туризъм. Тогава градът ни посреща първите 1100 организирани туристи от Чехословакия и Австрия. През следващата 1927 година техният брой достига 14 700 души.

През 1946 година отново се заговорва за туризъм, но вече като стопански отрасъл, узаконен с редица постановления. В близката до Варна местност “Константин и Елена” се построяват първите хотели “Роза” и “Одесос”, ресторант “Черноморец” и се правят подобрения на плажовата ивица. Само след едно десетилетие, през 1956 година започва изграждането на нов туристически комплекс в чудно красивата местност “Узум кум”, който доби международна известност като Туристически комплекс “Златни пясъци”.

И днес, през 2006 година, туризмът е един от печелившите отрасли на държавната политика. Въпреки че в него се извършиха коренни промени (той изцяло е в частни ръце, почти е раздробен и изграждането на обектите до известна степен е стихийно) съгласно Закона за туризма приоритет в неговото развитие е запознаването на чуждестранните туристи с културно-историческото ни наследство. То става емблема на туризма. В последните години нарастна интересът на нашенци и на гостите на страната ни към праисторическите паметници. Тракийската гробница в Казанлък, разкопките в Старосел, Свещари, Перперикон и други са обект на вниманието на туроператорите. Широко се рекламират Сборяново, Мадара, етнографския комплекс в село Аспарухово...

За развитието на културния туризъм се полагат усилия както на национално, така и на регионално и на общинско равнище. От 2003 година във Варна ежегодно се организира Панаир на туризма и свободното време, в който се провеждат дискусии, разкриват се нетрадиционни възможности за туризма, рекламира се оборудване за хотели и ресторанти, предлагат се средства за развлечения...

В дискусиите присъства и въпросът за диалога култура-туризъм, по който разговаряме с Наско Якимов, шеф на варненското издателство “Славена”; издателството, което полага изключителни грижи за рекламирането на културно-историческото ни наследство.

“Културно-историческото наследство е съвкупност от запазената материална и духовна култура на страната, която носи качествата на неповторимост и оригиналност спрямо другите култури и е част от световното културно богатство. Тя включва паметниците и постиженията на народите, живели на територията на днешна България, както и българските паметници извън страната.” – казва той и добавя: “В основата на понятието културен туризъм лежи непреодолимата жажда за опознаване и общуване. В сферата на общуването се пресичат понятията култура и туризъм.”

Стогодишнината от основаването на Историческия музей във Варна беше отбелязана с откриването на уникална изложба, посветена на Панагюрското, Вълчитрънското, Рогозенското и други тракийски златни съкровища. Те бяха разгледани от президентите на 13 страни, които не скриваха възхищението си от майсторското им изработване.

Това, което връща България и Варна в туристическите справочници е не само морето с златистия пясък и топлите води, но и околностите на района. За него чешките туристи пишат следното: “Класически за черноморското крайбрежие са Златни пясъци и други околности на Варна, която се слави като лятна столица на страната.” Но те не скриват разочарованието си, че “на Златни пясъци, също както в близкия курорт Албена, един след друг израстват десететажни хотели и се слушат американски хитове.” Като хвалят морето, което е ”идеално, а услугите добри” туристите не скриват задоволството си от ТК Албена, за който казват: “Албена е прекрасна, особено, когато времето е хубаво. Парковете са поддържани, алеите са чисти, а лехите са изпъстрени от най-разнообразните багри на цветята. И храната тук е много добра, а за нас е и сравнително евтина.”

Хвалебствени думи отправят и за природния резерват Побитите камъни. “Намира се приблизително на 20 километра от Варна. Гората от 5 до 7-метрови каменни стълбове припомня развалини на древен храм. На пръв поглед е така, но става дума за изключителни геологични образувания, които са възникнали под водата тогава, когато тази област е била дъно на море. Учените приемат, че датират от преди петдесет милиона години.”

Този природен феномен, наричан от чехите “Каменна гора”, е включен в списъка на екскурзиите, които се предлагат на чешките туристи и те остават с отлични впечатления от гледката, която се разкрива пред тях. Но не по-малко е възхищението им от практикувания в последно време с успех селски туризъм, чрез който се запознават с народните традиции, с богатството на фолклора ни и с душевността на нашия народ. Наред с това туристите оценяват предоставяната възможност да пораспуснат душата си като пеят, танцуват, въобще да се веселят. Налага се изводът, че и рекламата на нашите черноморски курорти трябва да бъде актуализирана.

Неизменно екскурзоводската беседа предлага на вниманието на туристите Балчик и дворецът на кралица Мария, известен като “Тихото гнездо”. Този туристически обект е обрисуван от туристите така: “Приморски курорт, намиращ се на северното Черноморие. Мястото било обикнато от внучката на кралица Виктория, румънската кралица Мария. Тя в края на двадесетте години от миналия век си построила тук летен дворец. Върху белия фон на сградата не липсва дори и минаре. Легенда разказва, че кралицата поръчала да го поставят заради своята любов към персийски принц. Дворецът днес е в комплект с ботаническата градина, която се спуска почти до морския бряг.”

Многобройните туристи, които са посетили Балчик са останали очаровани от прохладата и в най-горещите дни, поради множеството течащи или спускащи се води; от красотата на постройките в различни архитектурни стилове, от изобилието на багрите, с които щедро са обсипани градините и особено от кактусите, чиято прелест ги омайва.

Не по-малко ласкави са отзивите за Несебър. В екскурзията, която туроператорите предлагат на туристите неизменно присъства посещението на историческите обекти, като няколкото черкви, музеи, старата митрополия...

Информацията за Несебър е малко по-подробна: “Островно градче на южния бряг на Черно море. Целият град е един голям музей. Затова е сред най-предпочитаните туристически обекти в България. Най-старите паметници са още от римското владичество. Реликви са например укрепленията и входните врати към стария град, които датират приблизително отпреди около 1500 години. От скалистата стръмнина над морето всичко изглежда особено романтично и живописно при залез слънце, дори и тогава, когато то е забулено от облаци. Средновековното дървено градче с плетеницата от криволичещи улички, с джамии и черкви е включено в списъка на ЮНЕСКО. Всеки ден набедени търговци откриват направо в историческите сгради свои магазинчета с всички възможни и невъзможни стоки. Така градът се превръща в една голяма сергия.”

Последната констатация беше потвърдена от туристите, но те не скриваха и очарованието си от този изключително красив по местоположението си град.

Констатацията, че след Гърция и Италия България е на трето място по наличието на исторически паметници в Европа ни задължава чрез културния туризъм да ги направим достояние на света. Нужно е туристите да се завръщат не само загорели от слънцето и освежени от морския бриз или от чистия планински въздух, но и “обогатени” чрез общуването с нашата култура. Така те ще станат нейни посланици в своите страни. Днес, когато се стремим да влезем в Европейския съюз това е особено важно и необходимо.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите