“Корали” и “Тоника”

Дата: 
петък, 5 July, 2019
Категория: 

Вокална група “Корали”

През пролетта на 1965 г. в Техникума по индустриална химия “Акад. Никола Зелински” – Бургас се сформират две китарни групи. Едната е на първия випуск, а втората на следващия курс с името “Счупените епруветки”. След това двете групи се обединяват и създават група “Корали”, която включва:

Иван Коларов (Кити) – соло китара, Иван Даракчиев (Дики) – бас китара, Тома Томов (Томи) – ритъм китара, Велихриз Неделчев (Вили) – барабани, Георги Найденов (Гого) – вокал, Симеон Събев (Монката) – вокал.

Първата собствена композиция на група “Корали” написана през зимата на 1965/1966 г. се нарича “Бургаско момче”, а втората песен простичка и в същото време с мощна притегателна силна мелодия е

“БУРГАСКИ ВЕЧЕРИ”,

на която първи изпълнител е Симеон Събев (Монката – дн. живее в гр. Прага, Чехия) и се представя пред публика през пролетта на 1966 г. във физкултурния салон на техникума – това е разказано лично от Тома Томов (Томи) – дн. Почетен президент на ФК “Черноморец” – Бургас.

Песента стана химн на Бургас, разпространи се из цяла България и вече десетки години (над половин век) звучи по естради и концерти в страната и чужбина.

Най-бургаската песен “Бургаски вечери” е символ и радост на бургазлии.

Автор на песента е бургаският поет Иван Ванев (1938-2007 г.). Текстът е написан преди 53 години – през 1961 г.

Музиката е на Иван Коларов (1948-1987 г.) – I-ви випуск ученик на Химическия техникум.

--------------

БУРГАСКИ ВЕЧЕРИ

Бургаски вечери, рибарски мрежи
сръчно изплетени от тънка мъгла.
О, разкажете ми, от къде взехте
толкова синя, добра тишина.

Не сте ли слизали ничком по гребена
на уморените, вечер вълни,
гдето почиват синьо зелени
бури родени от зли ветрове

Припев:
Там е зеленият свят на мълчанието
Чайки и гларуси там не летят.
Там е закотвен черния вятър
Мъртвия кораб на стария свят

Спомени, спомени идват отлитат
Стари приятели от минали дни.
Вий не забравяйте, кой ви остави
толкова обич и толкоз мечти.

Припев:
Там е зеленият свят на мълчанието
Чайки и гларуси там не летят.
Там е закотвен черния вятър
Мъртвия кораб на стария свят

Бургаски вечери, рибарски мрежи
сръчно изплетени от тънка мъгла.
Вий не забравяйте кой ви остави
вашата синя,добра тишина.

--------------

Вокална група “Тоника”

Първи години.

През есента на 1968 г. в гр. Бургас е създаден вокално-инструментален състав “Тоника”. Инициатор и главен организатор на групата е Стефан Диомов – тогава преподавател по китара в школата на Дома на културата на транспортните работници.

При сформирането на състава и през първите години на неговото функциониране и налагането му в музикалните среди, изразителна е помощта на бургазлията и племенник на Захари Стоянов, Илия Христов (1943-2018 г.) – първи негов концертмайстор (по-късно проф. д-р по “Икономика и управление”).

Още след месец-два от основаването на “Тоника” нейният състав е вече над 20 човека. Наред с типичните за всеки естраден инструметално-вокален състав – група от соло, акомпанимент и бас китари, йоника и ударни инструменти и др., особеното за състава е наличието в него на тромпет, кларнет, физармоника, субтромбон и щрайхова група – цигулка, чело и контрабас. Може да се каже, че инструменталната част на “Тоника”, тогава е в значителна степен умалено копие на оркестъра на Българското национално радио, който акомпанира на изпълнителите на конкурса за естрадни песни Златния орфей на Слънчев бряг.

По стечение на обстоятелствата, още през 1970 г. “Тоника” участва в градския и окръжен етап от IV Републикански фестивал на художествената самодейност в България. “Тоника” е единствения състав в Бургаски окръг, който достига до заключителен етап на фестивала. В интерес на обективната истина, въпреки че много състави не отговарят според журито на изискванията на фестивала, то като индивидуални вокални изпълнители са допуснати Ева (Геновева) Кирилова – солистка в естрадния състав на гр. Айтос и Гаро Такворян – солист от естрадния състав на Дома на културата на ДНА гр. Бургас .

На състоялият се през 1970 г. фестивал в Окръжния профсъюзен дом на културата в гр. Габрово, музикалният съпровод на Ева Кирилова и Гаро Такворян е осъществен от “Тоника”. Вокално-инструменталният състав “Тоника” е класиран на II-ро място и е отличен със сребърен медал от този фестивал.

В следващите 2-3 години “Тоника” бележи възходящо развитие. Към по-значимите събития за ВИС “Тоника” в този период са първите записи на нейни изпълнения в студиото на Радио София. Там е записана песента “Диадема от череши”, чийто композитор е художественият ръководител на над двадесетчленния вокално-инструментален състав на “Тоника”. Оригиналното няколко тактово соло за цигулка в тази мелодия е записано в изпълнение на споменатия професор по “Икономика и управление” Илия Христов, който продължава да участва в “живота” на “Тоника” като концертмайстор.

Изключително значимо събитие за ВИС “Тоника” е през месец юни 1972 г. Тогава в гр. Стара Загора се провежда конкурс “Тракийска лира” за излъчване на избрана музикално-естрадна делегация, която да представя България в поредния Световен младежки музикален фестивал в Берлин през 1973 г.

Сред поканените 30 състава от цялата страна за участие в конкурса е и бургаската група “Тоника”. Националното жури, председателствано тогава от видния български композитор в областта на естрадната музика проф. Найден Андреев, отрежда I-во място за ВИС “Тоника”.

1973 година открива нови бляскави хоризонти за ВИС “Тоника”. Този, до този момент аматьорски състав получава сребърен медал от 4-тия Световен младежки фестивал – проведен в Берлин – ГДР (Германска демократична република).

Неблагоприятната за “Тоника” позиция на Окръжния дом на културата на професионалните съюзи в гр. Бургас за преминаване под негова опека, кара художественият ръководител и диригент на състава – Стефан Диомов да насочи своята работа в друга посока. И той решава да направи групата по подобие на италианската група Рики е Повери.

Първоначално Ева Кирилова, а на следващата година и Георги Найденов (Гого) (1949-2014 г.) стават вокални изпълнители на този естраден състав.

След това в репетициите се включват Анастасия Бинчева (Сия), Хари Шекирян. След време на мястото на Хари е поканен Яким Якимов.

През 1974 г. Балкантон издава малка грамофонна плоча на “Тоника” с наградените песни от 5-тия Младежки фестивал за забавна песен “Балада”. Хари Шекирян се завръща в “Тоника”.

От 1975 г. “Тоника” започва работа като професионална група към Главно управление на Строителни войски – София (ГУСВ) по покана на Морис Аладжем. Хари напуска групата и на негово място идва Иван Христов.

През 1976 г. песента “Ладо ле” на композитора Стефан Диомов печели първа награда на фестивала Златният орфей – Слънчев бряг.

През изминалите творчески години всички вокални аранжименти на песните са на ръководителя на групата Стефан Диомов.

От 1980 г. групата престава да съществува. Стефан Диомов създава група “Тоника СВ” с Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров, Теодор Шишманов и Ваня Костова, а Ева, Георги и Иван продължават да пеят под името “Домино”. Сия емигрира в САЩ, където с Траян Владовски създават групата Double Freedom.

През септември 1994 г. съставите “Тоника”, “Тоника СВ” и “Домино” правят паметни бенефисни концерти в Бургас и в София, последвани от концертен албум и видео касета. След тези концерти “Тоника”, “Тоника СВ” и “Домино” се обединяват под името “Фамилия Тоника”.

След дълго и продължително боледуване Георги Найденов – Гого почива на 10 януари 2014 г.

На 10-ти и 11-ти декември 2018 г. “Тоника” чества своя 50-сет годишен юбилей с концерта “Бяла Коледа”, който композиторът Стефан Диомов организира в Държавна опера – Бургас. Основателите на групата останали незабележими през годините отново се събират за да почетат годишнината. Маестро Стефан Диомов казва пред в. Черноморски фар следното: ... Историята на “Тоника” е дълга, но тя продължава и все още е има. Тази вечер се случва една моя мечта, защото аз се чувствах виновен пред тези хора. Те изградиха “Тоника”, а после останаха в сянката на историята. Това е тъжно. Благодаря им за огромния труд и моля да бъда извинен, че не им обърнах внимание.

Статията е част от извадка от книгата “Бургас и морето”.
Консултант и снимка:
Ани Тепеликян – солистка в първата “Тоника” 1968-1973 г.

--------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите