Ключът към победата

Автор: 
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 

След сключването на Парижката спогодба в 1983 година североамериканските войски трябваше да се изтеглят от Виетнам. Въпреки това южновиетнамските въоръжени сили продължиха съпротивителната борба за окончателна победа над американския окупатор. Едва две години по-късно – след общо 30 години война – за освободителните сили на Виетнам се поставя въпросът дали може да се поеме риска за едно щурмуване срещу южновиетнамския – главен град Сайгон, защото все пак при този риск може да се очаква една нова офанзива на САЩ. Въпреки приятелските предупреждения на съюзниците, щурмът срещу столицата на Южен Виетнам започва. “Независимо от това ние проведохме офанзивата”, казва Во Нгуйен Гиап, легендарният генерал на освободителната армия, “защото ние знаехме по-добре положението”.

Как е било възможно? Отговор на този въпрос намираме в една малка книжка със заглавие “ФАМ КСУАН АН – РАЗУЗНАВАЧ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ВИЕТНАМ”. Голяма благодарност трябва да изкажем на Ролф Бертхолд и още някои другари, които преведоха манускрипта на немски и се погрижиха документацията да излезе за първи път извън Виетнам. В тази книжка се разказва невероятната история на комуниста Фам Ксуан Ан, който цели 23 години е работил в страната си като разузнавач и не е бил разкрит. Достигнал дълбока старост, днес той живее като гражданин на Социалистическа Република Виетнам в град Хо-Ши-Мин. 17 години след официалното обединяване на Севера и Юга, той удовлетворява молбата на двама автори да се запознаят с дейността му като разузнавач. Възниква една впечатляваща журналистическа документация за стратегическото разузнаване, както и концепцията за ръководство на виетнамските освободителни въоръжени сили.

“Простият и точен начин на представянето, свързването на заслужаващите внимание подробности и изложението по принципни политически и военни въпроси ... предлага на борците за освобождение една видимост с многобройни аспекти, които досега не се съдържат в достъпната литература за войната във Виетнам”, пише в своя увод Ролф Бертхолд. Така на читателя се разкрива част от героичната борба на един народ, който е родил такива изключителни и забележителни хора като ВИЕТНАМСКИЯ РИХАРД ЗОРГЕ. Книгата дава образа на един “умен, опитен и смел комунист”, който е бил стратегически разузнавач в Генералния щаб на френската армия, в тайната полиция на Южен Виетнам. След обучение в САЩ работи като кореспондент на Ройтерс и “Тайм” и има превъзходни връзки и отношения с резидентите на ЦРУ, поддържа такива и с върхушката на Сайгонската армия.

Фам Ксуан Ан е един от първите поколения офицери на създадената през 1951 година система на тайните служби. Получаваните от него материали, анализи, оценки са били с решаващо значение. Те давали възможност на ръководството на Виетнамската Комунистическа Партия да е в такова състояние “да знае предварително всичко за стратегията на САЩ”, както протоколира Муоми Хуонг, който е създал стратегическата разузнавателна мрежа срещу САЩ. “Ние се намираме сега във военно командната зала на САЩ”, много често чувахме да казва генерал Гиап, когато пристигаха информации от Фам Ксуан Ан.

Това беше възможно, защото върховата част от разузнавачите бяха една превъзходно организирана и прецизно функционираща общност от борци на тихия фронт. Към тази общност се числяха повече от 20 000 агенти, които действаха в южновиетнамската армия, в учрежденията и структурите на тайните служби. Макар често и с цената на големи жертви, те успяваха да се доберат до най-строго секретни информации на противника, до военни планове, походи, кампании, бойни операции на войскови части, както и за състоянието на въоръжението и операциите на целия военен механизъм.

Документите на разузнавачите бяха най-важната основа за “вярна и точна оценка на положението на противника”. Касаеше се тази оценка да бъде колкото може по-актуална, по-точна и всеобхватна, защото “знанието за активността на врага бе КЛЮЧЪТ КЪМ ПОБЕДАТА”.

сп. “Ротфукс”, бр.90, стр.26, юли 2005 г. Автор: Бруни Щайнигер
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите