Едно грандиозно задължение към бедните народи – SODI

Автор: 
Дата: 
сряда, 3 September, 2014
Категория: 

 

Германската Демократична Република написа думите “Международна солидарност” с големи букви не само в агитационните материали, а ги осъществяваше и в практиката си.. За разлика от ГФР, която с помощта си за развитие на Третия свят на първо място си поставяше за цел да разширява неоколониалното влияния на германския империализъм, комитетът за солидарност в ГДР действаше в подкрепа на застрашените, на борещите се за свободата си, защитаващите се и експлоатираните. Комитетът осъществяваше в истинския смисъл хуманитарна помощ.

След 1990 година благодарение на умното и съобразително действие на хора с различни политически и мирогледни разбирания срещу масивните заплахи, оклеветяване и юридическите опити за задушаване, се отдаде да изградят като наследник на ГДР-комитетите за Солидарност, но с ново съдържание и цели, проекта “Solidaritatsdlenst-internatial” (SODI). В периода август 1991 година и март 1992-ра се проведе ожесточен спор между SODI от една страна и Агенцията за приватизация – не по-малко прословутата “независима комисия за проверка както на партийното имущество, така и имуществата на масовите организации в ГДР”. Набраните от населението на ГДР средства за солидарността, възлизащи на милиони, можаха да бъдат спасени от ограбване. Оттогава насам с парите от частни и обществени източници бяха реализирани общо 748 проекта в 28 страни на Африка, Азия, Латинска Америка и Източна Европа на стойност над 45 милиона евро. Към тях се отнася поощрителната помощ за студенти от развиващите се страни, облекчаване крещящите нужди на децата – сираци в Румъния, приноси за преодоляване военните последици във Виетнам, подкрепа на здравни учреждения в Куба, изграждане селищни жилища за обитателите на мизерните, кални и мръсни бордеи в Намибия, финансирането на курортна почивка за беларуските чернобилски деца, разчистване на мини, даване на неотложна медицинска помощ, също и учебно-образователни проекти в Мозамбик.

В блестящо редактираното списание на SODI – “SODI! – Report” прочетохме, че организацията на солидарността не крие и политическите си позиции. Тя се застъпва за най-бедните от бедните на този свят и отстоява позициите си срещу причините и причинителите на мизерията, нищетата и бедствеността.

По случай 15 годишнината на SODI редакцията на “Ротфукс” поднася своите поздравления с най-сърдечна привързаност

Ползвано от “Solidaire”, Брюксел, отпечатано в Ротфукс, бр.91, стр.15, август 2005 г.
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите