Дизайн на кориците

Кориците са обликът на книгата, затова е задължително да се подходи много внимателно към разработването на дизайна и предпечната подготовка.

Принципно кориците ги изработваме пълноцветни (разработка в един, два или три цвята е по-трудоемка от пълноцветната, а разликите в цените при отпечатването са минимални или никакви). Възможни са допълнителни екстри: парцелен лак, преге печат и т.н., които задължително трябва да се предвидят при предпечата. Макетите за предпечат са различни като организация при твърда и мека подвързия, това също трябва да е ясно предварително.

Предпечатната подготовка на кориците може да бъде изработена от вас (или ваш дизайнер). В този случай ние ви предоставяме размерите на кориците (съобразно избрания формат на книгата): първа/последна корица, гръбче, маншети (евентуално) и “раздувки” за обрязване. За готов предпечат се счита подаването на файл във формат pdf (high quality или press quality) с уточнените предварително размери; единственото, което ние ще си позволим да добавим допълнително, е щрих-кода (бар-кода) на последната корица (възможен вариант е да го генерираме и изпратим, а вие да го поместите на най-удачното според вашия дизайн място).

Имайте предвид, че принципно цената на изработка дизайн и предпечат на кориците е от порядъка на 50 лв.; толкова ще отбием от цената за издаване на вашата книга, ако ни предоставите готов pdf-файл на кориците. Тъй като живеем в условия на “пазарна икономика”, възможно е “вашият” дизайнер да ви поиска многократно по-висока цена – изборът на дизайнер си е изцяло ваше решение.

Ако ние поемем разработката (дизайн и предпечат) на кориците; как процедираме:

1. Питаме за вашето идейно предложение – т.е. като как си представяте кориците – какво да има на тях, в какви цветови гами и т.н.

Имаме случаи, когато ни казват: “Каквото измислите – това нали е ваша работа?”. Да, така е, но някак си се обезсмисля ние да разработим дизайна напр. в синьо, а да се окаже, че вие сте желали в оранжево; и... да започнем всичко отначало. За да не изтормозваме излишно дизайнерите, по-добре от самото начало да им дадем насоки какво да правят, и да не се налага да разработват по няколко излишни варианта на корици.

2. Ако имате ваши изображения (снимки, рисунки, картини и т.н.), които да бъдат поместени на кориците – изпращате ни ги (предпочитаме в tiff-файл, но може и в jpg) във възможно най-високата резолюция, в която ги имате.

3. Ако желаете ваша снимка и кратки биографични бележки да присъстват на корицата (обикновено това е последната, четвърта корица; или на последния маншет, ако кориците са с маншети) – изпращате ни и тях.

4. Разработваме по вашето “задание” макета на кориците и ви го изпращаме за мнение. Имайте предвид, че дизайнерът ще избере най-доброто от професионална гледна точка съчетание на цветове, размери на шрифтове и т.н. (нали в т.1 още казахме, че това е негова работа); възможно е да ви изпратим и повече от един модел, ако дизайнерът не успее да прецени в процеса на работа кои от вариациите са по-удачни.

5. Корекции на макета на кориците. Тук ситуацията е малко по-комплицирана. Очакваме от вас да уточните какво точно в кориците не ви харесва и предложение как да го променим. Отново трябва да се има предвид, че представата ви за визията на кориците ще се разминава в известна степен с реално изработения дизайн; ако дизайнерът ви каже, че еди си коя промяна “няма да стои добре” – повярвайте му. След като изпълни “инструкцията” ви, в някои случаи и доста трудоемка, почти сигурно е, че ще се убедите, че първоначалният вариант е бил по-удачен.

Отново призивът е: не прекалявайте с изискванията към дизайнера – той нито е учител, нито задачата му е да доказва някому кое съчетание от цветове е по-добро от друго такова. Не давайте допълнителни инструкции за промяна, само защото трябва да критикувате и вашето мнение да е последно. Често получаваме “инструкции” от рода: “този цвят мъъъничко да се промени, ама съвсем мъничко така, по-червеничко”, “тази линия маалко по-тънка/дебела” или “този шрифта да стане малко по-малък, ама много малко по-малък, пък другия да бъде, ама пак съвсем малко, по-голям, и преместен мъъъничко по-вдясно”. Повтаряме: тръгнете ли на такъв вариант – започвате да “разваляте”. Какъв ще е резултатът от цялото това“налагане на мнения” – дизайнерите отначало се опитват да ви покажат нагледно и вашето предложение за промяна, за да можете да го сравните с първоначалното; но в някакъв момент им “писва” и нашляпват всичко както кажете – и резултатът: получавате една корица-недоносче.

Разбира се не всички случаи при разработването на корици са такива. Правилото е очевидно: който се довери - печели.

6. Точка пета се повтаря, докато всички подробности по дизайна се изчистят и се получи резултат, който удовлетворява всички (най-вече вас). Не се притеснявайте, че ще направим нещо “зад гърба” ви – в никакъв случай няма да пристъпим към отпечатване на книгата, докато не сте одобрили дизайна (и на книжното тяло, и на кориците).