Училището. 150 години от създаването на първото българско училище в Бургас

ISBN:
978-954-471-577-9
Размери: 
21 × 21 × 2 cm
Брой страници: 
232 стр.
Година на издаване: 
2019
Рейтинг: 
0
Цена: 
20,00 лв.
Цена: 
20,00 лв.

В тази книга се разказва история за преживяването на училището като символ, понякога вдъхновяваща, понякога тъжна, понякога обнадеждаваща... В тази книга се разказва история за училището и града – за техния диалог във времето. Гласовете им през тези 150 години ще се чуват като призив и отклик, като общ глас, ще се отдалечават и сближават, ще разменят ролите си – защото училището е свят в света на града, но и градът е свят, който зрее в света на училището...

-------------

Училището не е само културна институция, а и културен символ, в който времена и общества добавят и подменят смисли. Най-сетне училището е и образ в индивидуалното съзнание на човека.

За поколения бургазлии историята на училище „Св. св. Кирил и Методий“ е и лична история – съкровена част от биографията на духа и пътя. Затова тази история не може да се разкаже цялостно, защото зад датите и фактите винаги ще остава най-важното – детският трепет, вдъхновението, радостта от успеха, творчеството, раждането на вярата в собствените сили, незабравимите приятелства... В историята на училището има толкова имена, знайни за града, за България, за света или незапомнени, но всички те – имената на живия дух на този град – море, без което този бряг нямаше да е същият.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“, приемник и продължител на първото българско училище в Бургас, към настоящия момент е най-голямото в областта. Историята му е възлова част от културната история на града. За бургаската общественост и след Освобождението то е един от символите на българщината, на сбъднатия възрожденски идеал, затова трябва да се помни раждането му, трябва да се работи за възкресението му от пепелта на един пожар, за да го има – за града това е кауза извън съмнението. Затова да се разкаже историята точно на това училище, това означава да се разкаже за духа на този град.

Авторът

-------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: