Шарена сол

ISBN:
978-954-471-751-3
Автор: 
Размери: 
20 × 13 × 1.5 cm
Брой страници: 
180 стр.
Година на издаване: 
2021
Рейтинг: 
0
Цена: 
10,00 лв.
Цена: 
10,00 лв.

Шарена сол
Размисли и поуки в мерена и немерена реч

-----------

Шарената сол е сиромашка „манджа”. Направена е от механичното смесване на сол, червен пипер и разни меродии. В детските ми години много бедни семейства утоляваха глада си с такава храна, като сипваха част от нея в плитък съд и я топяха с парченца хляб, който поглъщаха апетитно в празните си стомаси, макар сухите хапки често да им засядаха в гърлото.

В ония години моите родители, след като заколеха прасето, обработваха единия му заден бут по специален начин и после го облепваха плътно отгоре с такава смес, за да бъде годен за ядене чак по жътва. Още си спомням от детските години приятния вкус и аромат от това крехко месо, което майка ни даваше нарязано на тънки резенчета с филийка хляб, които изяждахме с голям апетит. По онова време в селото ни нямаше ток, нито пък сме чували за хладилници. Това бе един от изпитаните начини, както с луканките  и с посоляването на сланината от прасето, по който селяните съхраняваха месо в големи количества.

И книжката си озаглавих така, защото съдържа разнообразни произведения, някои от които могат да се сторят на читателите солени, а други – лютиви, като червения пипер...

Надявам се обаче да открият в нея и билки, които лекуват човешки души! А както вече обясних по-горе, шарената сол е била в миналото широко употребявана в бита на хората.

Дано и моята „Шарена сол” се окаже интересна и полезна за читателите, като намери добър прием сред тях!

Авторът

-----------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

0,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
0,00 лв.
15,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
15,00 лв.