Нишан

ISBN:
978-954-471-774-2
Размери: 
20 × 13 × 0.5 cm
Брой страници: 
48 стр.
Година на издаване: 
2021
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
0,00 лв.

Какви знаци на съдбата можеш да разчетеш, докато се разхождаш край нива със слънчогледи?
Какви тайни послания ще откриеш, подреждайки кутии със спомени и стихове?
Коя е пресечната точка между публицистиката и поезията?
Отговори на тези и други въпроси читателят ще намери в поетичния сборник “Нишан” на Георги Калайджиев.

Известния поет и журналист от Република Северна Македония е автор на три стихосбирки, издадени в родината му – “Алтернативно живеене”, “Бременно време”, “Уа и ура”. Роденият в град Струмица творец е популярен телевизионен водещ, а по негови стихове са написани множество песни, спечелили престижни музикални награди. Творчеството му е добре познато и в България. През 2009 година излиза стихосбирката му “Кандило на разсъмване”, а през 2021 година Гьорги Калайджиев е официален участник в юбилейното 15-то издание на Международния литературен фестивал “Майски срещи на славянските творци “Свято Слово”, които ежегодно се провеждат в Бургас.

С журналистическа прецизност и същевременно с артистична виртуозност авторът превръща Словото в онова златно вълшебно ключе, което отваря тайните врати на скрития смисъл на привидно познатите образи и ситуации. За да отведе читателя към нови светове на поетичния си прочит на Мирозданието.

Между “Миналото и бъдещето” и аромата на “Тамян и теменужки” (двата цикъла в книгата) ни очаква едно вълнуващо пътуване. Прекосявайки градината с глухарчета и нарциси, оригинални метафори и сравнения, и какви ли не други цветя и словесни символи, ще се срещнем както с майстора-градинар, който се опитва да присади калем на душата, така и с второто аз, не само на лирическия герой, но и на себе си.

За да “калайдиса света, предпазвайки го от новите пластове човешка ръжда”, авторът “издърпва линии от сърцето и душата си”. От тази сложна плетеница сюжетни нишки се раждат запомнящи се произведения, изпълнени със знакови послания и истинска фонетична музика.

“Тридесет и втората буква”, “Пълник”, “Немирни веди” са само част от интригуващите заглавия и неологизми в многопластовата поетична книга на Гьорги Калайджиев.

В нея са и философията, и нежната любовна лирика, и интелигентният сарказъм, като рефлексия на злободневните проблеми на съвремието. Изящни хайку-миниатюри, класически и бял стих – истински калейдоскоп от стилове и похвати, сюжети и образи.

С оригиналната си символика “Нишан” се превръща в онзи пътеводител, който ще покаже на читателя многобройните маршрути и посоки върху картата на поетичната Вселена на автора, в която всеки стих е знак, изпълнен не само с явни, но и с вълшебни послания, които заслужват да бъдат прочетени.

От преводача

--------------
Превод на български Наталия Недялкова
--------------

Съставител: 
Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

6,00 лв.
Отстъпка:
-1.00 лв
Цена
5,00 лв.
5,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
5,00 лв.
12,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
12,00 лв.