Музикално-сценичното изкуство в Бургас

ISBN:
978-954-471-507-6
Размери: 
21.5 × 14.5 × 2.5 cm
Брой страници: 
346 стр.
Година на издаване: 
2019
Рейтинг: 
0
Цена: 
13,00 лв.
Цена: 
13,00 лв.

Музикално-сценичното изкуство в Бургас
Исторически преглед, пропаганда и прояви на музикално-сценичното изкуство, Народна опера – Бургас, към 31.12.1981 година

--------------

Това изследване трябваше да бъде отпечатано още през 1982 година във връзка с 10-годишнината от одържавяването на Бургаската опера или до юни 1985 година по случай 30-те години от основаването й, но поради някои съображения на ОСИК (Окръжен съвет за изкуство и култура) – Бургас, главния поръчител и финансов попечител, отпечатването му бе няколко пъти отлагано.
А после дойде ноември ‘89 година, когато нещата в областта на културата коренно се промениха.

--------------

Годините се изнизват с по-голяма бързина, отколкото видимо усещаме. И отнасят със себе си завинаги хората, които са създали нашето Настояще.

Приемайки щафетата на тяхното дело ние сме длъжни да запазим всичко – и думите им, и документите за тяхното време – и ги предадем неподправени на идните поколения, за да им послужат като стабилна основа в опознаването на “своя род и язик”, на делата на своите предци.

* * *

Началото на това изследване бе поставено в края на м. март 1973 година, когато доцент Лиляна Жабленска, тогава директорка и главна художествена ръководителка на наскоро одържавената Бургаска опера, ми възложи да събирам всички материали свързани с миналото и ежедневието на този най-голям културен институт на Бургас.

Започнах.

Постепенно материалите свързани с основаването на настоящия оперен театър като самодеен колектив през 1955 година се попълниха с други, свързани с имена и събития отнасящи се за оперно дело през 1928 година. И за още по-ранни години. Увлякох се в издирването...

Събраното систематизирах в тези страници, които предлагам на вниманието на читателите – специалисти и неспециалисти с надеждата, че тяхната стойност ще допринесе за опознаването на едно все още слабо изследвано дело, което от своя страна морално ще възнагради положените усилия.

Авторът

--------------

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: