Кой какво пише?

ISBN:
978-954-471-297-6
Размери: 
20 × 13 × 1.2 cm
Брой страници: 
96 стр.
Година на издаване: 
2015
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Кой какво пише?
Литературна лаборатория Къща музей “Петя Дубарова”
19-25 август 2015 г.

Между 19 и 25 август в къщата музей “Петя Дубарова” се проведе литературна творческа работилница по случай 20 години от създаването на музея. Специално за кръглата му годишнина от Регионална библиотека “П. К. Яворов” гостува портретът на Петя, създаден от Милка Пейкова.

В лабораторни условия млади хора, очевидно с литературна предразположеност, работиха, твориха и експериментираха върху всевъзможните “модели” на литературата (и металитературата), върху различни нейни актуални и ретрожанрове, класически и модерни форми. Със сигурност опитност, придобита по време на занятия с толкова интензивен, разнообразен, модерен и едновременно с това експериментален характер, ще обслужва и в бъдеще художествения почерк на участниците, ако решат да продължат да пишат.

Форматът на творческата лаборатория, превърнала се в традиция за дейността на къща музей “Петя Дубарова”, постига двойния ефект на удържана литературна елитарност, но и на своеобразен форум с отворен характер, който съдържа всички предпоставки да се превърне в добрата алтернатива за “правене” на литература.

Лектори бяха Алек Попов, Кристин Димитрова, Владимир Трендафилов, Йордан Ефтимов, Иван Сухиванов и Елка Стоянова и домакинът на събитието Елица Дубарова.

Участниците бяха лауреатите на конкурса през изминалите 20 години, включително и на националния конкурс на името на Петя Дубарова от 2015 г. Самата работилница показа колко ефективни могат да са конкретните задачи по писане. Владимир Трендафилов направи занятия върху жанровете на сонета и рондото, Алек Попов върху фантастичния разказ, Кристин Димитрова върху разказа с неочакван край, Йордан Ефтимов върху философския фрагмент, Иван Сухиванов върху ултракъсата проза, Елица Дубарова върху оперативната критика.

В настоящия сборник са представени някои от текстовете, писани на уъркшопа.

И. Сухиванов
Й. Ефтимов

-------------

Съставител: 

Коментари

Едва ли можем да си представим тази ситуация-в днешно време да се съберат за събитие като творческа лаборатория за писане на млади автори накуп всички тези известни и бих казал любими писатели и литературни светила като В.Трендафилов,А.Попов,К.Димитрова както и И.Сухиванов,Й.Евтимов. Това определено не е по-силите на всеки. Само че Е.Дубарова с годините доказва, че не само не е "всеки",а с упоритост, дързост и без да се уморява от пречките, осъществява много добри дела като националния конкурс "Петя Дубарова", младежкия уъркшоп, подкрепа на много нови дарования и академична работа в областта на съвременната българска литература. Затова като любители на изящната словестност и бургазлии трябва да се радваме и да сме благодарни за тази дейност, която вероятно и общината подкрепя /не знам дали е така, но би трябвало/ за да може и за в бъдеще лабораторията за писане да я има и бургаските талантливи младежи да имат къде да се "учат" и "надграждат" своя природен талант.Да подкрепим духовното начало!
Рейтинг: 
0
Хубави думи сте казали, г-н Колев. Съгласен съм и даже искам да допълня, че това, което се прави с младите хора от името на къщата музей на Петя Дубарова, е на изключително високо ниво, тоест прави се с висок критерий и чувство към културата! Браво на организаторите и на младите творци!
Рейтинг: 
0
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

15,00 лв.
Отстъпка:
-5.00 лв
Цена
10,00 лв.
8,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
5,00 лв.
18,00 лв.
Отстъпка:
-3.00 лв
Цена
15,00 лв.